Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Hiljade teškobolesnih ostavljene bez lekova!

Autor: R. Kantar - A. Medaković | 25.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Teško oboleli pacijenti, roditelji životno ugrožene dece i rođaci bolesnika danima i nedeljama uzalud obilaze apoteke u Srbiji u potrazi za spasonosnim lekovima, dok nadležni u Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) nemušto govore kako je stanje pod kontrolom!?

Pored astmatičara i srčanih bolesnika kojima je potrebno ugrađivanje stenta, i životi više hiljada pacijenata obolelih od leukemije vise o koncu jer im država nije na vreme obezbedila dovoljne količine leka, saznaje “Alo!”!


Slavica zaboravila na decu

obolelu od Batenove bolesti


Iako je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović uoči obeležavanja Međunarodnog dana retkih bolesti, 26. februara, obećala roditeljima i deci koja se bore protiv teške Batenove bolesti da će najkasnije za 20 dana besplatno moći da dobijaju tečnu hranu neophodnu za lečenje dece, to se do danas nije dogodilo. Od početka godine, troje dece je umrlo od ove bolesti.

- Bolujem od leukemije i već skoro mesec dana jurim lek „imatinib“ („anzovip“), koji primam svakog utorka. Ako ga uskoro ne nađem, moraću da prekinem terapiju, što je u mom slučaju ravno samoubistvu - ogorčen je Nikola V. iz Beograda, koji tvrdi da ovog citostatika nema ni u državnim ni u privatnim apotekama. Razlog za to je, kako smo saznali u RFZO, što je ugovor o nabavci potpisan tek juče!

- Upravo je potpisan ugovor o nabavci leka. Očekujemo da će sve ustanove vrlo brzo biti snabdevene ovim citostatikom - istakli su u RFZO i poručili da je do nestašice pojedinih lekova došlo iz raznih razloga, od problema sa “Galenikom” i “Jugoremedijom” do toga da ustanove nisu na vreme radile trebovanja, a apoteke javne nabavke.

Troje dece umrlo  od Batenove  bolesti od početka 2013: Slavica Đukić Dejanović

Troje dece umrlo od Batenove bolesti od početka 2013: Slavica Đukić Dejanović | Foto: Miloš Perić

Što se tiče višenedeljne nestašice stentova zbog kojih su mnogim pacijentima odložene operacije, Sanja Mirosavljević, PR RFZO, kaže da će i taj problem biti rešen, ali tek sledeće nedelje: “Biće potpisan ugovor i za nabavku stentova, pa će tako biti nabavljeno 12.000 stentova. Inače, poslednja nabavka je bila u aprilu, kada ih je nabavljeno 2.700.”
U Ministarstvu zdravlja su kratko poručili za naš list da se uskoro očekuje i normalizovanje proizviodnje lekova “tiklodiks”, za sprečavanje zgrušavanja krvi, kao i kapi za oči “hloramfenikol”, koje proizvodi “Hemofarm”, dok je “Galenika” najavila da će lek “farin” biti u apotekama do kraja meseca. Inače, prema informacijama Ministarstva, nijedan drugi lek nije deficitaran!?

“Anzovip” - oboleli od leukemije ostavljeni na cedilu

Oboleli od leukemije više od mesec dana nemaju terapiju lekom „anzovip“, jer je RFZO tek juče potpisao ugovor o nabavci novih količina. Iz ove ustanove nisu naveli razloge zbog kojih su ugrozili živote teško obolelih pacijenata.
Ovaj lek je inače 2012. uvršten na C listu lekova umesto „gliveka“, koji je do tada korišćen. Razlog za to je bila cena, jer je “glivek” koštao 2.000 evra, a “anzovip” 500 evra.

“Prilazid”, 250 mg

Takođe lek koji se najčešće prepisuje obolelima od visokog krvnog pritiska, a nestašice ovog medikamenta su gotovo uobičajena pojava.

“Salofalk” - Kronova bolest

Pacijenti oboleli od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa već izvesno vreme ne mogu da nađu lek (supozitorij) „salofalk“, koji se koristi kod hronične i akutne upale debelog creva.

“Lasiks” - mesecima nedostupan srčanim bolesnicima

Od kada je „Jugoremedija“ u stečaju, ovaj diuretik je gotovo nemoguće dobiti na recept. Ima ga i u obliku injekcija u bolnicama, ali ga pacijenti dobijaju samo u hitnim slučajevima. Osiguranici koji boluju od kardiovaskularnih problema moraju da ga piju svakodnevno. Njegova zamena, koju su pacijenti primorani da kupuju, pet puta je skuplja. Koristi se kod edema renalnog, hepatičnog i kardijalnog porekla, edema u drugoj polovini trudnoće, arterijske hipertenzije, hipertenzivne krize, edema mozga i pluća, edema posle opekotina, a pomaže i kod nekih oblika trovanja.

“Spironolakton” - potreban hipertoničarima

Takođe diuretik koji pomaže da se izbaci višak tečnosti iz organizma i da se smanji opterećenje srca i pritisak na zidove krvnih sudova. Potreban pacijentima sa povišenim sistemskim krvnim pritiskom i pacijenatima koji pate od stanja sniženog nivoa kalijuma u krvi.

“Hloramfenikol”, kapi za oči

Antibiotik širokog spektra koji deluje na veliki broj gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Upotrebljava se za lečenje infekcija prednjeg segmenta oka izazvanih bakterijama osetljivim na „hloramfenikol“, a višenedeljnu nestašicu su potvrdile i apoteke u Beogradu.

“Aminofilin” i „durofilin“ - Mesecima nedostupan astmatičarima

U apotekama već mesecima vlada nestašica „aminofilina“ i „durofilina“, koje koriste astmatičari, a koji uglavnom nemaju zamenu. Ovim putem direktno su oštećeni pacijenti koji se leče od bronhijalne astme (akutni napadi i hronično stanje), bronhitisa i bronhokonstrikcija izazvanih naporom.

Stentova nema zbog neblagovremene nabavke

Medicinsko sredstvo koje se koristi u interventnoj kardiologiji ili vaskularnoj hirurgiji za lečenje anurizma aorte i drugih bolesti krvnih sudova. U Kliničkim centrima u Beogradu, Kragujevcu i Nišu potvrdili su za da su im zalihe stentova pri kraju i da ih imaju samo za hitne slučajeve, dok se za ostale pacijente intervencije odlažu. Uzrok problema je neblagovremena nabavka.

“Tiklodiks” - protiv tromboze

Već nedeljama pacijenti koji su rizični na trombozu, infarkt ili šlog, kao i zdravstvene ustanove koje ga koriste u prevenciji kod ovakvih stanja nemaju nikakvu zalihu ovog leka. Iz Ministarstva je jedini odgovor povodom ovo leka bio - „uskoro“.

“Farin” i „sinkum 4“ - antikoagulanti tek krajem meseca?!

„Alo!“ je ove godine u nekoliko navrata pisao o nestašicama ovog leka, koje direktno ugrožavaju zdravlje osiguranika koji primaju terapiju antikoagulantima. Koristi se kod lečenja tromboze dubokih vena i plućne embolije. U nekim slučajevima se daje posle infarkta miokarda zbog prevencije šloga ili ponovnog infarkta miokarda. Nestašica je i „sinkuma 4“, koji je zamena za „farin“. Iz Ministarstva zdravlja ga najavljuju tek krajem ovog meseca.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 25.07.2013 07:56h

    SLAVICE brzzzoooo nadji misiju rupu.

  • Sneža Vreme: 25.07.2013 12:20h

    Ma ljudi, šta ste zapeli za lekove. Koji bolesnici? Pa zar niste pročitali da su opljačkali vilu Edit Tomić? Ukradeni joj nakit i novac, a taman se spremala da proda vilu na Senjaku, nakit i sve dobrovoljno uplati za zdravstveno osiguranje radnika, iako joj država ne traži. Inače naša država i njeni vrli dobro plaćeni ministri, direktori, sekretari...imaju obavezu da statistički evidentiraju dugove bogatih gazda, ili nikako i da te dugove naplate. Naplata je rezervisana za sirotinju koju treba istrebiti pre nego se razboli...

  • Jasna Vreme: 25.07.2013 12:54h

    Nedma ni Mycoseba niti bilo kogketokonmayolskog sampona. Nije to boelst teska ali svrbi glava non stop, stvaraju se ranice. Ne znam zasto ne uvezu Nizoral...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP