Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA TRŽIŠTU SE POJAVILI OPASNI PREZERVATIVI

Hitno kod lekara zbog falš kondoma!

Autor: Radmila Briza | 10.07.2015 - 08:10:00h | Komentara: 3

Ne možete da odolite jedno drugom! Trčite do najbliže trafike po kondome. Dajete novac potpuno nesvesni da kupovinom kondoma kupujute i mogućnost dobijanja HIV-a, drugih infekcija, alergija, ali i rizik od neželjene trudnoće, a potom i istog takvog abortusa.

Lažni kondomi  prodaju se u  celoj Srbiji

Lažni kondomi prodaju se u celoj Srbiji | Foto: Vladislav Mitić

Kako “Alo!” saznaje, tržište cele Srbije preplavljeno je falsifikovanim kondomima na čijem je pakovanju naziv njihovog najpoznatijeg proizvođača!
Kondomi spadaju u medicinska sredstva, a njihov kvalitet, efikasnost i bezbednost kontroliše Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i izdaje dozvolu za stavljanje u promet.

Fejk kondomi ne sprečavaju neželjenu trudnoću, kao ni širenje infekcija, HIV-a i alergija

Fejk kondomi ne sprečavaju neželjenu trudnoću, kao ni širenje infekcija, HIV-a i alergija | Foto: Shutterstock

 

Serijski brojevi falisfikata


Budite oprezni i čitajte šta piše na pakovanju. Prema informacijama iz Agencije za lekove, falisifikati na tržištu su:
* kondom - serijski broj: 20108492
* kondom - serijski broj: TBR9057
* kondomi za produženi užitak - serijski broj: 21409262
* kondom rebrasti, lot broj: PK3077
* kondom ultratanki, lot broj: 21209115

Naša saznanja potvrdili su i u Agenciji za lekove, dodavši da ih je kompanija koja je zadužena za stavljanje kondoma u promet obavestila da su na tržištu falsifikovani primerci tog medicnskog sredstva.

- Kupljeni su na teritoriji cele republike, području Beograda i Novog Pazara. U prodaji je nekoliko vrsta (vidi okvir). Pogrešno su naznačeni rok upotrebe, zemlja proizvodnje i naziv, a na pakovanjima su i pogrešni brojevi serija i lot brojevi - navode za “Alo!” u ALIMS-u.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže za “Alo!” da pacijenti koji dobiju bilo kakav problem od korišćenja kondoma prvo dođu kod svog izabranog lekara u Dom zdravlja i to prijave.

„Ako osetite  tegobe, obavezno  se javite lekaru“:  dr Nevenka  Dimitrijević

„Ako osetite tegobe, obavezno se javite lekaru“: dr Nevenka Dimitrijević | Foto: Dušan Milenković


- Kondomi su najkorišćenije medicnsko sredstvo. Falsifikovani su posebno opasni po zdravlje, jer predstavljaju rizik od širenja infekcija, pa i HIV-a, alergija i neželjene trudnoće. Od izuzetne je važnosti kontrola proizvodnje i kupovine tih medicinskih sredstava. U svojoj praksi videla sam da pacijenti nemaju razvijenu svest za šta se sve upotrebljava kondom, a kad dobiju tegobe, najčešće smognu hrabrosti da prvo kažu nama, izabranim lekarima - objašnjava ona i dodaje da, ukoliko lekari imaju dovoljno informacija o pacijentovom problemu, onda i mogu da mu pomognu, jer pacijenti zbog stida ne žele da idu kod drugih specijalista.
- Polno prenosive bolesti jako su opasne jer se brzo šire i nikada se ne zna ko je sledeći na redu - upozorava dr Dimitrijević.

Upozorenje Agencije: Falsifikati su rizik!


Kako upozoravaju u Agenciji za lekove, falsifikovana medicinska sredstva, u ovom slučaju kondomi, nisu bezbedna za upotrebu, jer nisu proizvedena po principima dobre proizvođačke prakse od ovlašćenih proizvođača niti kontrolisana od strane regulatornih tela i ne može se garantovati ni njihov kvalitet, efikasnost ni bezbednost.
- Rizik je jer nemaju efekte koje originalni kondomi obezbeđuju, što se odnosi pre svega na mogućnost dobijanja polno prenosivih bolesti, kao i rizik od neželjene trudnoće - navode oni savetujući građanima da nikako ne koriste falsifikovane kondome.

Poslednji komentari
  • Sale Vreme: 10.07.2015 12:53h

    OK. Konstatovali smo da problem postoji. Šta je rešenje? Zašto se izbegava ime proizvođača čiji kondomi su falsifikat? Šta mi zanači serijski broj nekog proizvoda ako neznam ko je proizvođač?

  • Ivanka Vreme: 10.07.2015 13:10h

    Verovatno" ceger" u Skerlicevoj ili " terminal" u komsiluku! Redovna pojava a policija,komunalci,peuk...nista! Zasticeniji od belih medveda! Uzalud smo pisali,zvali,fotografisali...slali u StudioB,B92...RTS...jadna nasa Srbijo i Beograde! Dodjose divlji i divljaju a pomoci nema!

  • saw Vreme: 10.07.2015 14:07h

    kada ce pojedine inspekcije poceti da rade svoj posao i kada ce neko da zaglavi robiju zbog takvih poslova??????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP