Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAHVALJUJUĆI SAVREMENOJ TERAPIJI

HIV je danas hronična virusna infekcija!

Autor: Tanjug | 27.11.2013 - 15:00:00h | Komentara: 0

HIV je zahvaljujući savremenoj terapiji od progresivnog virusa, koji vodi u neizlečivu bolest, preveden u hroničnu virusnu infekciju, a zaraženi, ukoliko se na vreme počne sa lečenjem, mogu da dožive duboku starost, istaknuto je danas na konferenciji za novinare povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Tokom 2011. u Grčkoj  se HIV-om inficiralo 245 narkomana

Ilustracija | Foto: Nebojša Marković

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić izjavio je da je u Srbiji od početka godine registrovano 109 novoinficiranih osoba HIV-om, 32 su obolele od side, dok je 14 umrlo, što je slično kao i prethodnih godina.

On je podsetio je da se Srbija sa ovim problemom suočila prvi put pre 28 godina i da je od tada HIV-om inficirano 2.962 osobe, od toga 1.678 je obolelo od side, dok su 1.154 osobe umrle.

"Danas u Srbiji sa HIV-om živi 1.808 osoba. Medjutim, procena je da je taj broj duplo veći, jer se još mali broj ljudi testira", naglasio je Ilić.

On je dodao da je najčešći put prenosa infekcije nezaštićeni seksualni odnosi, pri čemu najveći rizik nosi nezaštićen analni seksualni odnos.

Medju zaraženima je mnogo više muškaraca nego žena, a kako kaže ILić, od 32 novoinficiranih, 28 su muškarci i četiri žene.

Pomoćnik ministra zdravlja Darko Laketić istakao je da, za razliku od perioda kada se HIV pojavio, danas postoji jasan odgovor države na problem.

Na antiretrovirusnoj terapiji u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu trenutno se nalazi 1.100 inficiranih pacijenata, a Laketić je podsetio da troškove njihovog lečenja danas snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.
On je dodao da je u poslednjih deset godina značajna pomoć medjunarodne zajednice i finansijska i stručna i podsetio da je samo od Global fonda u poslednjih sedam godina za borbu protiv side, malarije u tuberkuloze tiglo 15 miliona evra.

Veliki problem zaraženima predstavlja i to što je kod 10 odsto pacijenata virus mutirao i postao otporan na postojeću terapiju.

Stručna komisija za zarazne bolesti donela je odluku da se u lečenje uvedu četiri nova leka, ali se čeka odgovor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
"Problemi kod nas postoje u dijagnostici i u terapiji kod jednog broja pacijenata. To smo do sada uspevali da kompenzujemo kroz donacije Global fonda, Jazasa, farmaceutskih kompanija", rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Dragan Delić.

Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin najavio je da će od naredne godine kroz Kancelarije za mlade u 144 opštine početi da rade savetovališta gde će mladi svake nedelje sa stručnjacima moći da razgovaraju na temu prenošenja HIV-a, ali da se radi sa njima i na otklanjanju diskriminacije obolelih.
Koordinator tematske grupe UN za HIV Dragoslav Popović podsetio je da finansiranje od strane Global fonda za borbu protiv side prestaje naredne godine i da država treba da pronadje rešenje kako bi se započeti projekti nastavili.

On kaže da na globalnom nivou danas postoje dva problema jedan se odnosi na mali obuhvat lečenja zaražene dece, koji je u svetu svega 30 odsto, dok je obuhvat odraslih 60 odsto, a drugi problem je sve više zaraženih HIV-om u starijoj populaciji.

Prema podacima UN u svetu je krajem 2012. godine 35,3 miliona osoba živelo sa HIV-om, što je za 18 odsto više u odnosu na 2001. godinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP