Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ADVOKATI U CELOJ ZEMLJI I DALJE NASTAVLJAJU ŠTRAJK

Hoće kompromis, neće pretnje i ucene

Autor: D. Ćuruvija | 27.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Advokatska komora Srbije saopštila je juče da su advokati u celoj državi i dalje jedinstveni i apsolutno poštuju odluku Skupštine AKS-a o potpunoj obustavi rada.

Dragomir Mrdalj

Dragomir Mrdalj

U saopštenju se navodi da AKS-u nije dostavljena odluka Vlade o stavljanju van snage uputstva AKS-a. Advokatska komora Srbije saopštila je juče svoje zahteve, među kojima je i smenjivanje ministra pravde, Nikole Selakovića. Advokati traže i izmene Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona, bez narušavanja suštine uvedenog javno-beležničkog sistema, da bi se omogućilo advokatima da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali.


- Nemamo ništa protiv notara, baš naprotiv, ali se samo borimo za zaštitu Ustavnog poretka i slobodu ugovaranja građana Srbije koji moraju imati pravo izbora ličnosti kojoj će poveriti zastupanje u sastavu nekog ugovora - naveli su oni.

Advokati traže i izmene propisa iz oblasti poreske politike, sa ciljem da svako plati porez srazmerno dobiti koju ostvaruje. Istakli su da nisu protiv plaćanja poreza, već za to da se nađe mehanizam da oporezivanje bude srazmerno ostvarenim prihodima svakog advokata, “a ne da se paušalne osnovice podižu u jednoj noći za 200 ili 300 odsto”.

Beogradski advokat Dragomir Mrdalj kaže da pravosudni sistem predstavlja kičmu države, a da bez funkcionalnog pravosudnog sistema državi preti haos.
- Ministar je svojim izjavama praktično objavio rat advokatima, umesto da ponudi kompromisno rešenje, ministar se bavi ucenama i pretnjama, preti uvođenjem nekakvih državnih advokata, preti ukidanjem advokatske tarife, preti uvođenjem fiskalnih kasa. Ovakav pristup ministra rešavanju problema je potpuno pogrešan i nije u skladu sa načelima koje zagovara EU, a koji zabranjuju pritisak države na samostalne i nezavisne profesije među kojima je i advokatura.

Kad je u pitanju problem oko notara, advokati traže samo da i oni mogu sastavljati ugovore, a ne isključivo notari, a neka građanin sam odluči da li će za sastavljanje ugovora ići kod notara ili kod advokata. Problem poreza treba rešiti na način da se ne unište mladi advokati koji tek počinju da rade kojima je mnogo da plaćaju i 15.000,00 dinara, a posebno 30.000,00 dinara po novom sistemu poreza. Treba rešiti ovu problematiku kompromisom u interesu svih građana Srbije - izjavio je juče za “Alo!” advokat Dragomir Mrdalj.
 
Poslednji komentari
  • asid Vreme: 27.09.2014 11:08h

    Rešenje je jednostavno, treba pohapsiti sve kolovodje štrajka zbog prekoračenja nužnog štrajka i paralize pravosudnog sistema i odrediti im pritvor dok ne plate razrezani porez iako mislim da im je baš mali porez razrezan, treba im zato propisati fiskalne kase i striktno vodjenje knjigovodstva pa ko prekrši oduzeti licencu, glupo je da nam i advokati pored političara iz nekih prethodnih vlasti budu veći kriminalci nego profesionalci iz te oblasti!

  • Boža Vreme: 27.09.2014 14:50h

    Onaj skup ispred Palate pravde podseća da je skup pebzionera po neka mlada osoba .Plaćanje poreza po stvarnom učinku ne sme da bude kompromis .Dosta ste izigravali državu ,štiteći se vašim poznavanja zakona u vašu korist.

  • sveta Vreme: 27.09.2014 15:31h

    LOPINE

  • JELENA Vreme: 27.09.2014 15:42h

    MNOGO ZGODAN FRAJER NA SLICI....:)

  • Ivan Vreme: 27.09.2014 19:36h

    BRAVO MRDALJ,NEKA SI IM REKAO,SVAKA ČAST,DOSTA JE PONIŽAVANJA ADVOKATA,ZAISTA JE POTREBNO NAĆI NEKI KOMPROMIS,A NE DA DRŽAVA PRETI I UCENJUJE,DRŽAVA IZGLEDA HOĆE DA 10 000 ADVOKATA I NJIHOVIH PORODICA OSTAVE BEZ HLEBA,I I MI OBIČNI GRAĐANI SMO UGROŽENI JER SU ADVOKATI ODUVEK BILI ZAŠTITINICI PRAVNOG PORETKA JEDNE DRŽAVE,ŠTA MI OBIČNI GRAĐANI DA OČEKUJEMO AKO NAM UNIŠTE ADVOKATE KOJI SU RELANO I NAŠI ZAŠTITINICI.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP