Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPREDNJACI OPOZICIJI U RASPRAVI O DOKTORATU PORUČILI:

„Hoćemo li o vinogradskim i ostalim fakultetima?

Autor: B. R. - B. J. | 07.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

Sednica Odbora za nauku i obrazovanje u Skupštini Srbije na kojoj se raspravljalo o navodima da je doktorski rad ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat, juče se pretvorila u troipočasovnu žučnu raspravu.

Mića Megatrend  u Skupštini

Mića Megatrend u Skupštini | Foto: Mitar Mitrović

Poslanici SNS-a naveli su da je reč o smišljenoj hajci u kojoj su iskorišćeni samo delovi rada, i to sa ciljem da se zaustave reforme u policiji koje je Stefanović najavio, ali su i glasnoj opoziciji poručili da se mogu preispitivati i njihovi „vingradarski fakulteti i magistrature evropskih nauka, šta god to bilo“.


Parlamentarci iz DS-a izneli su svoj stav da ne sumnjaju u analizu koju su dala trojica profesora zaposlenih u Londonu, inače svi iz Srbije, za potrebe sajta „Peščanik“, po kojoj je utvrđeno da su delovi rada plagijat. S druge strane, od naprednjaka se nezvanično moglo čuti da će se ubrzo pokazati da se radi o nameštaljci, pošto je profesorima na analizu dat nepotpun rad, jer se radi o 188 stranica, iako ih rad ima više, a delovi Stefanovićeve disertacije za koje su tri autora na „Peščaniku“ ukazala da mogu biti plagijat nisu na stranicama koje ti autori navode.

- Afera s navodnim plagijatom doktorata ministra policije je politički udar na ministra i Vladu, s ciljem da se zaustave promene u zemlji, posebno u policiji. Ovo je zamišljeno kao politička tribina DS-a, na kojoj ministar unutrašnjih poslova treba da predstavlja džak s peskom u koji treba udarati svom snagom - rekao je Aleksandar Martinović (SNS), koji je, kada je predsednica Odbora Aleksandra Jerkov (DS) pokušala da mu oduzme reč, upitao na osnovu čega bi ona kao magistar evropskih nauka bila kompetentna da se bavi nečijim doktoratom.

- Ne postoje afričke, australijske nauke, pa sumnjam da postoje i evropske. Koji je naučni doprinos kada magistrirate na nečemu što se zove evropske nauke? Pre nego što puni političkog besa bacite kamen, pitam da li ste vi kompetentni da se bavite analizom disertacije i da zakazujete sednicu Odbora u atmosferi koja liči na atmosferu impičmenta američkog predsednika koji je povredio ustav - rekao je Martinović, dok su naprednjaci ubrzo ućutkali i Zorana Živkovića, lidera NS-a, uz opasku da je završio „vinogradarski fakultet“.

Šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić optužio je potom DS da je falsifikatima u vezi sa navodnim plagijatom doktorske disertacije Nebojše Stefanovića pokušao da ga diskredituje kao građanina i ministra unutrašnjih poslova. Za razliku od poslanika, rektor “Megatrenda” Mića Jovanović, na kojem je Stefanović pre godinu i po branio doktorat, poneo je sa sobom orginal doktorata i pokušao da objasni šta je sve o ovom radu neistina. On je usred žučne rasprave poručio parlamentarcima da ovu raspravu “nije doživeo kao poziv na novo unižavanje njegovog univerziteta”.

Posao za Univerzitet


Milan Škulić, profesor krivično-procesnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, kaže da da li je neki rad plagijat treba da utvrdi Univerzitet i da za to postoji procedura koja traje, kao i da to treba da se uradi bez linča i kršenja pretpostavke nevinosti.

Poslednji komentari
  • Darko Vreme: 07.06.2014 08:13h

    Pa ovi naprednjaci nemaju sida, sad ce jos da dodaju strane doktoratu kako bi promenili i izmenilai . Strasno!! Sto se tice Evropskih studija to postoji na preko 30 univerziteta sveta.

  • Горислав Музикравић Дрнч Vreme: 07.06.2014 16:41h

    Подржавамо др Небојшу Стефановића у целини.

  • Miroslav Nikolic Vreme: 07.06.2014 17:25h

    Kada dirnete u strsljensko gnezdo, strsljenovi hoce da vas pojedu, pa ako ste neoprezni mogu i da vas usmrte. Da nam je Bog podario ministra unutrasnjih poslova pocetkom 2004. godine kakav je ovaj divni mladi, odvazni i beskompromisni gospodin Stefanovic, ne bi letele glave najcasnijih, najstrucnijih i najproduktivnijih kadrova u MUP i ne bi se odigrale takve ludorije kakve niko slutiti nije mogao, niti bi stanje u ovom resoru bilo u tako katastrofalnom stanju u kakvom se odavno nalazi. Jer, ako tkivo obolelo od malignih celija odmah ne odsecete, ono ce pojesti i zaraziti i ono zdravo tkivo. Smradna je da smradnija ne moze biti sva ova proizvoljna, necovecna, cinicna i neljudska prozivka i neprimerene kvalifikacije koje se vrse prema gospodinu Stefanovicu, a to je upravo doslo u momentu kada je tako ocigledno da se nasao napokon covek koji ce zavesti red u MUP i ocistiti ovaj resor od najogavnijeg olosa i sljama, koji se godinama toliko nakotio da ga je tesko i totalom iskoreniti.

  • Eeej Vreme: 08.06.2014 03:53h

    Doktorat za dve godine, aloo breee?!

  • tosa Vreme: 08.06.2014 13:12h

    Slažem se sa naprednjacima. Baš sad kad treba svi da doktoriraju neko se setio da to proverava. Samo nam treba da počnu da proveravaju i onog keramičara Gašića, ministra odbrane, i mnoge novopostavljene direktore.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP