Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATOLIČKI VERNICI DANAS SLAVE USKRS

Hočevar: Svi hrišćani da budu na putu života!

Autor: J. Jokanović | 05.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Vernici širom sveta koji poštuju gregorijanski kalendar danas slave Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Stanislav Hočevar

Stanislav Hočevar | Foto: Petar Dimitrijević

Srećan i blagosloven Uskrs vernicima poželeo je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, uz poruku da jedino put Isusa Hrista, njegova milost i blaženstvo, osiguravaju autentičan napredak i pozvao sve hrišćane da budu na putu života, a ne na putu smrti.
U uskršnjoj poslanici Hočevar je kazao da, pridružujući se slavljenju vaskršnjih tajni „ispovedamo najvažniju životnu činjenicu - da se obnavljamo“.

Gradonačelnik Siniša Mali čestitao praznik
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitao je juče Uskrs beogradskom nadbiskupu i mitropolitu Stanislavu Hočevaru, sveštenstvu i vernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.
- U doba velikih izazova i iskušenja, najveći hrišćanski praznik nas podseća na važnost tolerancije, dobrote, vere i mira. Podseća nas i na važnost porodice kao osnove zdravog društva i zato vam želim da ovaj dan provedete okruženi svojim najmilijima, u duhu ljubavi i praštanja - navodi se u čestitki gradonačelnika Beograda.

- Stalno treba da se obnavljamo, i kao pojedinci, i kao zajednice, i kao društva! Slaveći Hristove tajne, glasno prorokujemo ljudima i vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama: samo Isusov put, njegova snaga milosti i poruka njegovih blaženstava, osiguravaju autentičan napredak - rekao je Hočevar.
Nadbiskup je naveo da samo Hristov put od otelovljenja do smrti i može da bude put pojedincima, zajednicama, narodima, čovečanstvu, vernicima i društvu.
- Ko ide tim putem ne treba lažima da spasava sebe! Ne treba propagandnim sredstvima da nameće svoju ideologiju. Ko ide putem Isusa Hrista ‘neće vikati po ulicama’, niti pendrecima dokazivati istinu i slobodu. Neće uzmicati od rada ili žrtava u svom poslanju - navedeno je u poslanici. On je patrijarhu Irineju čestitao predstojeći Uskrs.
- Žarko želim da istinskim, međusobnim poštovanjem i ljubavlju, pravim dijalogom i autentičnom saradnjom, uzmognemo da ljudima današnjice posvedočimo nepresušnu snagu Božjeg carstva - naveo je Hočevar, i dodao da je važno da sarađuju jer “mentalitet našeg vremena prikriva pravu svetost Boga”.

Uskrs

Foto: Profimedia

 

Kako je najavljeno, povodom Uskrsa sutra će u Crkvi Krista Kralja biti održana svečana misa na slovenačkom jeziku, a dan kasnije propovedi će biti držane i u Kragujevcu i Svilajncu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP