Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZNEO SVOJ STAV

Hodžaj: Gradonačelnici na severu da budu Srbi!

Autor: Beta | 14.11.2013 - 11:16:00h | Komentara: 1

Ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Enver Hodžaj rekao je da smatra da nije moguće da u severnoj Kosovskoj Mitrovici gradonačelnik bude Albanac, i da je najbolje da na severu gradonačelnici budu Srbi.

Enver Hodžaj

Enver Hodžaj | Foto: FoNet - AP

"Kandidat iz moje partije, Agim Deva, u trci je za to mesto (gradonačelnika Kosovske Mitrovice), ali čak i u slučaju da bude izabran, ne mislim da će biti u mogućnosti da upravlja opštinom. Gradonačelnik i skupština moraju da odražavaju sastav svake opštine - etnički i demografski, i mislim da će se to i dogoditi", rekao je Hodžaj za nemački Radio Dojče vele.

"Nemamo budžet za lobiranje"

Ministar je negirao da Priština plaća lobiranje za priznavanje nezavisnosti Kosova:

"Mi uopšte nemamo budžet za lobiranje. Koristimo najbolje od onoga što imamo, a to su neki od najboljih ambasadora i diplomata u regionu. I članovi Vlade putuju mnogo po svetu. Imam mnogo zvaničnih i nezvaničnih sastanaka, ali troškovi su nam samo karte i smeštaj. Ništa više", rekao je Hodžaj za
Dojče vele.

Dodao je da je "bio iznenađen pogrešnim načinom tumačenja kandidature Agima Deve od strane premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića".

"Oni su koristili jezik koji meni nije blizak govoreći da se ne glasa za Albanca, već za nekog drugog. Ko god da se kandiduje - od građana zavisi koga će da podrže. Naravno da ćemo na severu imati srpske gradonačelnike jer će to biti volja većine. Tako je i najbolje", istakao je Hodžaj.

Ocenio je da su incidenti u biračkim centrima u školi "Sveti Sava", u severnoj Kosovskoj Mitrovici, tokom lokalnih izbora 3. novembra, bili izolovan slučaj i da bi bilo naivno nazvati ih huliganstvom.

"Mislim da je to bilo dobro planirano i organizovano, u cilju da se zastraše posmatrači i uništi izborni materijal", rekao je Hodžaj.

Dodao je da je iz toga "izvučena dobra lekcija" i očekuje da toga neće biti na ponovljenim izborima u severnoj Mitrovici u nedelju, niti u dugom krugu izbora na Kosovu 1. decembra.

Hodžaj je naveo da su kosovske vlasti ponosne na to što su izbori prvi put oganizovani na celoj teritoriji Kosova i što su učestvovali Srbi sa severa.

"Iako je izlaznost na severu bila niska - između 22 i 25 procenata, to je dovoljno za početak izgradnje demokratskih institucija. Istovremeno, na jugu je izlaznost kosovskih Srba bila između 60 i 70 odsto, što pokazuje da je Kosovo multietnička zajednica", istakao je on.

Upitan šta će kosovske vlasti uraditi ili promeniti već 17. novembra na ponovljenim izborima u tri centra na severu Kosova, Hodžaj je rekao da bi kosovska policija, kao i Kfor i Euleks, trebalo da budu oprezniji da bi se izbegli incidenti. Objasnio je da i u Prištini, i među lokalnim liderima na severu Kosova, i u Beogradu ima političke volje da izbori budu slobodni i pošteni, i da građani na severu dobiju svoje lidere i institucije. Hodžaj je rekao da srpski lideri treba da budu iskreniji prema svojim građanima i da im kažu "da se Srbija kreće u procesu prihvatanja suvereniteta Kosova, njegovog teritorijalnog integriteta i postojanja kao nezavisne države".

"Ne kažem da Srbija priznaje Kosovo i da počinjemo proces normalizacije odnosa dveju država kao nezavisnih, ali naš dugoročni cilj nije samo da normalizujemo odnose na političkom nivou, moramo imati bilateralan proces pomirenja dvaju društava - albanskog i srpskog", rekao je Hodžaj.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 14.11.2013 11:36h

    Ово је врхунац лицемемерја! Сепаратистички сецесионистички терористички арбанас одређује ко ће живети и владати на светој српској косовокометохијској земљи.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP