Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOBIJAJU SE U ORDINACIJAMA, A NABAVLJENI SU NA CRNO

Homeopate švercuju lekove?!

Autor: Radmila Briza | 24.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Otišli ste na pregeled kod homeopate. Trajao je dugo, ali takva je praksa. Na kraju, ako je neophodno, dobijate homeopatske lekove. To što ćete da popijete kao terapiju jednako je kao da ste kupili švercovani lek! Homeopate švercuju lekove iz inostranstva, koje daju pacijentima, tvrdi za „Alo!“ farmaceutkinja Vukosava Stevanović, članica Republičke stručne komisije za farmaciju i predsednica „Apotekarskog jezgra“

„U Srbiji nije registrovan nijedan  monokomponentni homeopatski  lek koji homeopate daju svojim  pacijentima“, kaže farmaceutkin

„U Srbiji nije registrovan nijedan monokomponentni homeopatski lek koji homeopate daju svojim pacijentima“, kaže farmaceutkinja | Foto: Robert Getel

- U Srbiji nije registrovan nijedan takozvani monokomponentni homeopatski lek koji je homeopatama potreban za lečenje pacijenata. Da ljudima bude jasnije, klasične homeopate ne koriste homeopatske lekove koji su fabrike već napravile i registrovale za određena stanja i bolesti, na primer, za simptome gripa. Oni kod pacijenta ne leče samu bolest, već simptome.

U Srbiji 44 homeopatske ordinacije


U Ministarstvu zdravlja kažu da su u proteklom periodu izdate 44 dozvole za obavljanje homeopatije.
- Homeopatski lekovi koji se daju pacijentima ne prave se u privatnim ordinacijama ili zdravstvenim ustanovama. Homeopatski lekovi, kao i ostali lekovi, registruju se u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Kontrolu nad proizvodnjom i prometom homeopatskih lekova radi farmaceutska inspekcija - kažu oni.

Zato se ti lekari, ali i sami pacijenti, snalaze na razne načine - donose potrebne lekove iz inostranstva ili im ih neko šalje. A to je ravno švercu! Upravo će to biti jedna od tema na sledećoj sednici naše Radne grupe, koja će se održati u februaru. Izdavanje lekova u homeopatskim ordinacijama mora da se stavi u legalne okvire - kaže Stevanovićeva.

Kako ona dodaje, jedno od rešenja je da se homeopatski lekovi prave u apotekama, kao galenski.

- Veliki problem je što dosad država ništa nije preduzela u vezi sa tim. Dozvolila je otvaranje ordinacija, ali nije registrovala monokomponentne lekove koji su potrebni homeopatama za lečenje pacijenata - kaže naša sagovornica. 

 
„Alo!“ je juče pokušao da stupi u kontakt sa nekim od srpskih homeopata, ali oni nisu bili raspoloženi za priču na temu kako nabavljaju lekove, ali je zato pacijentkinja D. M. (40), koja godinama odlazi kod homeopate, ispričala kako traje pregeld i terapija:

- Prvi pregeld trajao je baš dugo. Možda čitav sat. Razgovarali smo o svemu. Otišla sam zbog nekih strahova i problema sa kožom. Dobila sam lekove da pijem. Oni su male, bele kuglice. To sam pila i bilo mi je bolje. Sada odlazim na kontrole, a vodim i mlađe dete - kazala je ona.

Registrovano 20 lekova

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da je u Srbiji registrovano oko 20 homeoptaskih lekova za određene indikacije, odnosno stanja i bolesti, a za sve ostalo, kako su nam rekli, možemo da se obratimo Ministarstvu zdravlja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP