Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKA ČAST

Hor manastira Kovilj nastupio u Karnegi holu

Autor: spc.rs | 18.03.2015 - 12:32:00h | Komentara: 0

Hor Svetorahangelskog manastira u Kovilju, zajedno sa svetski proslavljenim „Kronos kvartetom“, uspešno je u prepunoj dvorani Karnegi hola na Brodveju 7. marta 2015. godine izveo njujoršku premijeru dela srpske kompozitorke Aleksandre Verbalov „Izvan nule:1914-1918“, posvećenog stogodišnjici Velikog rata.

Karnegi hol

Karnegi hol | Foto: spc.rs

Za izvođenje ovog, pre svega muzičkog, ali i filmskog spektakla, u okviru kojeg je prikazan i impresivni film Bila Morisona, sva mesta su bila unapred rasprodata. Uzvišeni glasovi pravoslavnog monaškog hora iz Kovilja, obogatili su drevnim vizantijskim sazvučjem ovaj jedinstveni doživljaj. Karnegi hol, jedna od najprestižnijih svetskih dvorana, te večeri je odisala pravoslavnom duhovnošću, nežnom liričnošću, nezaboravnom i autentičnom upečatljivošću. Muzički kritičar Njujork Tajmsa Džejms Osterajh opisao je ovaj nastup hora koviljskih monaha - koji je predvođen protopsaltom jerođakonom Jerotejem (Petrovićem) pojao drevnu vizantijsku crkvenu himnu „Pravednik će se pominjati uvek!“ - kao „zadivljujuće iskustvo“.

Hor manastira Kovilj u Karnegi holu

Hor manastira Kovilj u Karnegi holu | Foto: spc.rs

Sutradan, u nedelju 8. marta 2015. godine, hor Svetoarhangelske obitelji u Kovilju srdačno je dočekan od strane sveštenstva i vernog naroda u crkvi Svetog Save na Menhetnu, u Njujorku. Koviljski pojci su pevali na svetoj Liturgiji, koju je služio protojerej Đokan Majstorović, višedecenijski njujorški paroh, dok je nastojatelj manastira Svetih Arhangela u Kovilju, prepodobni jeromonah Isihije (Rogić), pričestio verni narod okupljen pod svodovima ove pravoslavne svetinje u strogom centru Njujorka.

Nakon Božje službe održan je i koncert, sada već proslavljenog koviljskog hora. Nesvakidašnja duhovna radost pravoslavnih vernika u Njujorku završeno je kratkim predavanjem oca Isihija o istoriji i sadašnjoj misiji manastira. U četvrtak 12. marta 2015. godine, hram Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Vašingtonu je bio premali da primi sve vernike koji su došli da vide i čuju hor Svetoarhangelskog manastira u Kovilju. Lepota i snaga srpskog i vizantijskog pravoslavnog sazvučja je ispunila ovu pravoslavnu svetinju u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, ali i srca svih prisutnih.

Hor manastira Kovilj u Karnegi holu

Hor manastira Kovilj u Karnegi holu | Foto: spc.rs

Dirnut radošću i gostoljubljem svih koji su se sabrali tog dana oko Crkve Hristove i njenog muzičkog blaga, prepodobni otac Isihije je i na ovom mestu besedio o povesti, delatnostima i misiji manastira, za čije podizanje predanje vezuje Svetog Savu, pozvavši prisutne da kada dođu u Otadžbinu pohode i koviljsku svetinju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP