Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVDA ZA BERBERSKE MAKAKE

Horgoški majmuni baškare se u Španiji

Autor: Tanjug | 03.02.2015 - 10:43:00h | Komentara: 0

Šest primeraka majmuna berberskih makaka (Macaca sylvanus) oduzetih prilikom pokušaja krijumčarenja na graničnom prelazu Horgoš, uspešno su zbrinuti u specijalizovanom prihvatilištu AAP Primadomus u mestu Viljena u Španiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Berberski makaki | Foto: Profimedia

Berberski makaki | Foto: Profimedia

Zbrinuti su krajem prošle nedelje zahvaljujući saradnji Grupe za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine sa organizacijom AAP, španskim upravnim organom za CITES i zoološkim vrtom Palić.

Primerci berberskih makaka (tri mužjaka i tri ženke), oduzeti su prilikom pokušaja krijumčarenja na graničnom prelazu Horgoš 29. oktobra 2012. godine.

Pripadnici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina su detaljnom kontrolom vozila srpskog državljanina iz Lazarevca na ulazu u zemlju iz Mađarske, u gepeku pronašli šest majmuna unutar dve plastične gajbe.

Majmuni su tada oduzeti i privremeno zbrinuti u sklopu zoološkog vrta Palić, gde su boravili sve do 29. januara 2015. godine. Majmuni su povereni Ministarstvu, kao upravnom organu za CITES, na dalju nadležnost, odnosno zbrinjavanje.

Obzirom da zoološki vrtovi u Republici Srbiji ne raspolažu sa odgovarajućim kapacitetima za trajno zbrinjavanje ovih primeraka, Ministarstvo je optimalno rešenje za zbrinjavanje pronašlo u specijalizovanom prihvatilištu AAP Primadomus u Španiji.

Životinje su stigle u prihvatilište 30.januara 2015.godine, i trenutno se nalaze u karantinskoj jedinici prihvatilišta, gde će boraviti određeno vreme pre puštanja u poseban prostor namenjen berberskim makakima.

CITES (Konvencija o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore) je međunarodni ugovor koji reguliše prekogranični promet primeraka ugroženih vrsta, uključujući njihove delove i derivate, kako međunarodna trgovina ne bi ugrozila opstanak ugroženih vrsta u prirodi.

Republika Srbija je ratifikovala CITES konvenciju 2001. godine. Sve vrste primata su zaštićene CITES konvencijom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP