Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SNALAŽENJE

Hrana švercovana u Rusiju kao građevinski materijal

Autor: Tanjug | 10.03.2015 - 17:29:00h | Komentara: 0

Prehrambeni proizvodi na čiji uvoz iz zapadnih zemalja je Rusija letos uvela embargo u zemlju su ipak stizali "prerušeni" u razne neprehrambene proizvode, kao što su gradjevinski materijali, karton i so.

Rusija policija | Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

"Tu su se našli i smrznuto meso, i riba, i povrće nepoznatog porekla. Deo njih je uvožen pod vidom gradjevinskog materijala, kartona i soli. Naravno, pokušaja je bilo, ima ih i biće", rekla je novinarima rukovodilac Federalne službe za nadzor u oblasti zaštite potrošača i dobrobit ljudi (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

Rospotrebnadzor je od momenta uvodjenja uzvratnih mera presekao uvoz u Rusiju 254 partije, ukupne težine 2,5 miliona kilograma proizvoda pod sankcijama, prenosi Tas.

Služba je takodje uočila pad kvaliteta stranih proizvoda u ruskoj maloprodaji.
"Mikrobiološki pokazatelji su manje-više ispravni, ali pokazatelji kvaliteta i hemijskih zagadjivača su, na žalost, mnogo veći. Nalazimo ih u biljnim mastima, tamo gde ne smeju da budu", ukazala je Popova.

Prema podacima Rospotrebnadzora, obim neispravnog mleka i mlečnih proizvoda iz inostranstva u 2014. godini je povećan četiri puta u odnosu na prethodnu godinu. Količina uvozne ribe koja nije zadvoljila standarde laboratorijskih ispitivanja veća je 1,5 puta, voća i povrća tri puta, jagodičastog voća čak 12 puta, konditorskih prozvoda - 24 puta. Ukupno je u 2014. godini zaplenjeno 72.900 partija robe kako stranog, tako i ruskog porekla. Povučeno je dva miliona kilograma proizvoda - mleka, mlečnih proizvoda, ribe, voća i povrća.

Popova je ukazala da je prehrambeni embargu uticao na smanjenje količine nekih proizvoda čija bezbednost nije dokazana.

"Uočili smo smanjenje proizvoda koji sadrže GMO", rekla je ona, komentarišući rezultate inspekcije u prodavnicama nakon uvodjenja sankcija.
Rusija je 7. avgusta 2014. godine uvela paket uzvratnih mera na sankcije SAD, Australije, Kanade, Evropske unije i Norveške, uvedenih Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Uzvratne sankcije predstavljaju zabranu na godinu dana uvoza u Rusiju iz tih zemalje voća, povrća, mlečnih i mesnih proizvoda.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP