Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ IKAKVE KONTROLE

Hranu sa pijace prepunu otrova niko ne kontroliše!

Autor: Kurir | 23.10.2014 - 09:55:00h | Komentara: 0

U Srbiji već godinama niko ne kontroliše hranu, a stručnjaci tvrde da za bezbednost namirnica uopšte i ne postoje nadležne institucije. Gradske pijace prepune su prodavaca koji nam prodaju robu punu pesticida bez ikakve kontrole.

Povrće

Ilustracija | Foto: freedigitalphotos.net

Dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik veterinarske inspekcije, kaže da se proizvodi veoma slabo kontrolišu, a da za to niko ne snosi odgovornost.
– Dok nije bilo ovih većih marketa, inspekcija je svako jutro obilazila tezge i onda radila razne analize proizvoda. Danas to niko ne kontroliše, a mi kupujemo voće i povrće koje je puno pesticida. Najgore od svega je što niko ne snosi odgovornost, a deca su najugroženija – kaže Stojšić i dodaje da građani nemaju nikakvu zaštitu.
– Na tim otvorenim tezgama na pijacama prodavci prodaju slaninu i pršutu, a prašina okolo leti. Ti proizvodi bi trebalo da budu pod kontrolom, a uopšte nisu – kaže Stojšić.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da nisu problem samo pijace već da je problem to što u našoj zemlji uopšte ne postoji agencija za bezbednost hrane.
– Nemamo instituciju koja kontroliše bezbednost hrane, iako postoji zakonska obaveza od 2009. da se formira nacionalni savet za bezbednost hrane. Što se tiče samih pijaca, mogu slobodno reći da je 90 odsto robe koja se tamo prodaje čist šverc i siva ekonomija – kaže Papović i dodaje da je neko širom otvorio vrata za korupciju.
Dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse, kaže da su pesticidi veoma štetni za čovekovo zdravlje i da treba voditi računa šta i gde kupujemo:
– Pesticidi se tretiraju kao otrov u malim dozama. Oni se teško izlučuju iz tela i ako se stalno uzimaju, nagomilavaće se u organizmu i polako napadati organe. Prvo stradaju bubrezi, jetra i krvni sudovi.
Iz JKP ‚‘Gradske pijace“ poručuju da oni samo izdaju tezge poljoprivrednim proizvođačima, samostalnim zanatskim radnjama i samostalnim trgovinskim radnjama prema pravilniku o izdavanju pijačnog prostora.

– Robu koja se prodaje na tezgama kontrolišu nadležne inspekcijske službe, koje su nezavisne od „Gradskih pijaca“. Kontrolu ispravnosti i kvaliteta hrane životinjskog porekla vrši veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, dok kontrolu voća i povrća obavlja poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede – kažu oni.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP