Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODBOR ZA FINANSIJE USVOJIO VLADIN PREDLOG IZVEŠTAJA O POPLAVAMA

Hrpa papira, a nigde brojki ni odgovornih

Autor: Bojana Rajić | 08.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Preko trista stranica predloga izveštaja o poplavama se juče našlo pred članovima skupštinskog Odbora za finansije, ali u obimnom materijalu nema čak ni okvirne procene štete, Obrenovac skoro da nije ni pomenut, a govora nema ni o eventualnoj odgovornosti nadležnih za propuste.

Odbor za finansije usvojio Vladin predlog izveštaja o poplavama

Odbor za finansije usvojio Vladin predlog izveštaja o poplavama | Foto: Goran Jevremović

Izveštaj je ipak jednoglasno usvojen, a predsednica parlamenta Maja Gojković je najavila da će zakazati sednicu na kojoj će parlamentarci razmatrati izveštaj tek kada svi ministri i premijer budu u mogućnosti da dođu u parlament. Član Odbora i poslanik Nove stranke Zoran Živković zaključio je da je izveštaj hrpa papira u kojima ništa ne piše


Okvirna šteta milijardu i po

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kazala je juče da prema prvim zvaničnim podacima ukupna šteta od katastrofalnih poplava u Srbiji iznosi 1,5 milijardi evra
- Vlada je upravo usvojila izveštaj koji je rađen na terenu zajedno sa međunarodnim organizacijama, a šteta se odnosi na sve sektore, pa i na kuće, obrazovne institucije, infrastrukturu, puteve, železnicu i proizvodni sektor. Skoro je potpuno uništeno 485 kuća, a dosta ih je oštećeno - rekla je Mihajlovićeva.

- Ne postoji podatak kolika je šteta, ne govori se ko je odgovoran za propuste, a Obrenovac se navodi samo statistički, bez konkretnih podataka. U delu koji je stigao iz Hidrometeorološkog zavoda, na nekih dvadesetak stranica, lepo je navedeno koga su od nadležnih sve obaveštavali, i u koliko sati, pre nego što je nastupila katastrofa. Pa ako je upozorenja bilo, ko je onda odgovoran?! - kaže Živković za “Alo!”. Šef naprednjaka u parlamentu Zoran Babić je na Živkovićeve kritike, na sednici Odbora, pokazao četiri “tanka” izveštaja o elementarnim nepogodama koja su, kako je naveo, dostavljena Skupštini u protekle 24 godine, i upitao gde su izveštaji o poplavama u selu Jaša Tomić i o zemljotresima u Kraljevu i Mionici.

- Ne verujem u ‘baba Vange’ i ‘vuvuzele’, pa da oteramo oblake. Ovakve poplave se dešavaju jednom u 1.000 godina i Vlada je reagovala najodgovornije moguće - rekao je Babić na primedbe da su poplave mogle biti sprečene. Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković je takođe smatrao da izveštaj treba dopuniti informacijama o tome šta se dešavalo pre poplava i odgovoriti na pitanje da li su posledice mogle bar da se ublaže.
Poslednji komentari
  • Miloje Vreme: 08.07.2014 09:47h

    Rasulo

  • KIKI11 Vreme: 08.07.2014 11:43h

    VAZNO JE DA JE LOVA STIGLA OD DONACIJA A SADA NIKO NEPITA ZA TAJ NAROD.KADA SE PODELI NOVAC JAVICESE DA PODELE ONO STO JE OSTALO NARODU.

  • ZM Vreme: 08.07.2014 15:45h

    Kako nigde nema brojki, kad Dr,Zorana Mihajlović profesor na Mega-diploma univerzitetu reče da su štete cca.1,5milijardi evra. Molim vas da verujete našoj plavoj doktorki.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP