Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRVATSKA POČELA IZLAGANJE U SPORU PO TUŽBI ZA GENOCID PROTIV SRBIJE

Hrvati: „ JNA je stavljena u službu Miloševićevih ‚genocidnih namera!‘“

Autor: Ekipa Alo! | 04.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U Međunarodnom sudu pravde juče je otpočelo suđenje u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine. Predstavnici hrvatskog pravnog tima juče su prvi predstavili svoje najvažnije argumente u prilog tvrdnji za je Srbija izvršila genocid.

Hrvati prozvali i Nikolića da nije priznao genocid u Srebrenici i da se nije javno odrekao Šešelja

Hrvati prozvali i Nikolića da nije priznao genocid u Srebrenici i da se nije javno odrekao Šešelja | Foto: AP

Rasprava se nastavlja danas isptivanjem svedoka koje je predložila Hrvatska, a Srbija će argumente iz svoje kontratužbe predstaviti 10. marta, a potom pozvati i svoje svedoke.

Sonja Biserko

Sonja Biserko | Foto: FoNet / EPA

Sonja Biserko
među svedocima

 

Hrvatska je pozvala ukupno 12 svedoka da svedoče u korist njene tužbe za genocid koju je podnela Međunarodonom sudu pravde protiv Srbije, a među njima je i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Biserkova će, prema rečima šefa hrvatskog pravnog tima Vesne Crnić Grotić, biti ispitana o istorijskom kontekstu konflikta u Hrvatskoj početkom devedesetih. Među svedocima je stručni svedok Ivan Grujić, koji je od rata naovamo zadužen za iskopavanje maovnih grobnica u Hrvatskoj i identifikovanje žrtava. Svedok Marija Katić pričaće o ubistvima u selu Bogdanovci, blizu Vukovara, Frano Kožul o zločinima u Vukovaru, rekla je Vesna Crnić Grotić. Svedoci Srbije još uvek nisu poznati.

Najpre je šefica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić Grotić obraložila da će Hrvatska tokom usmene rasprave sudu predočiti dokaze u prilog tvrdnji da je, kako je navela, Srbija vrlo rano de fakto i de jure preuzela institucije SFRJ, uključujući i JNA.

„Hrvatska će pokazati kako se JNA pretvorila iz vojske koja ima zadatak da štiti Jugoslaviju u saučesnika Miloševićevih namera počinjenja genocida“, rekla je Vesna Crnić Grotić. Ona je ukazala na to da Hrvatska nije, iako je želela da o tome pregovara, odustala od tužbe protiv Srbije jer su politički lideri u Srbiji zadržali stav poricanja zločina.
U tom kontekstu je navela da je u nedavnim intervjuima predsednik Srbije Tomislav Nikolić negirao genocid u Srebrenici, uprkos presudi tog suda, koji je utvrdio da se taj genocid dogodio (ali nije Srbiju oglasio odgovornom).
Nikolić, kako je dodala, nije se javno odrekao ni svoje povezanosti sa Vojislavom Šešeljom, koji je u Haškom tribunalu optužen za zločine u Hrvatskoj, kao ni s paravojnim formacijama. „Zato smo danas ovde“, zaključila je Vesna Crnić Grotić.

JNA

JNA


Ona je takođe navela da genocid nije počinjen samo u Vukovaru, već i u drugim delovima zemlje, gde je bilo pokolja, mučenja civila, kao i da su pronađene masovne grobnice. Na početku njenog izlaganja prikazan je video-snimak razrušenog Vukovara za koji je rekla da prikazuje „pokušaj uništenja jednog naroda genocidnim aktivnostima“. Detaljnije objašnjenje tvrdnji Hrvatske u daljoj raspravi preuzela je Andreja Metelko Zgombić, koja je kao primer za to da se JNA stavila u službu Miloševićevih „genocidnih namera“ navela raketiranje Banskih dvora. „JNA je pokušala da ubije i šefa države, i šefa vlade SFRJ, i predsednika Republike Hrvatske”, rekla je Andreja Metelko Zgombić.

JNA je pokušala da ubije i šefa države, i šefa vlade  SFRJ, i predsednika Republike Hrvatske

JNA je pokušala da ubije i šefa države, i šefa vlade SFRJ, i predsednika Republike Hrvatske | Foto: FoNet


Helen Lov iz hrvatskog pravnog tima govorila je o okolnostima koje su dovele do krvavih sukoba, kao što su, kako je navela, rast srpskog nacionalizma, govor mržnje prema Hrvatima, podršci koju je Slobodan Milošević javno pružao ekstremnim srpskim nacionalistima...

Ona je pomenula i intervju Vojislava Šešelja, koga je opisala kao saveznika Slobodana Miloševića, dat „državnoj televiziji koju je kontrolisao Milošević“, u kojem Šešelj tvrdi da su zapadne granice Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Ogulin-Karlobag. Ekstremne paravojne organizacije poput Šešeljevih i Arkanovih odreda imale su jednaku ulogu u genocidu, tvrdi Helen Lov, napominjući da su oni imali Miloševićevu podršku.
Raspravu je putem video-bima pratilo više desetina akreditovanih novinara iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Francuske, Slovenije, Holandije, kao i izveštači CNN-a i drugih svetskih medija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP