Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U EVROPU SA FALSIFIKOVANOM ISTORIJOM

Hrvati prisvojili
Teslu i Boškovića!

Autor: Maja Keranović | 02.07.2013 - 11:00:00h | Komentara: 4

Nikolu Teslu i Ruđera Boškovića, koji se ubrajaju među 100 najznamenitijih Srba svih vremena, Hrvati ponovo svojataju. Tako je na proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU hrvatski premijer Zoran Milanović, nabrajajući najveće ličnosti hrvatske kulture i nauke, na prvo mesto stavio Teslu, a potom naveo i Ruđera Boškovića.

Ivo Josipović i Zoran Milanović

A šta misliš da im uzmemo i Miloša Obilića?: Ivo Josipović i Zoran Milanović | Foto: Reuters

Milanović je, pozdravljajući građane i oko 170 visokih zvanica iz inostranstva, poželeo da “hrvatska posebnost bude prepoznata u evropskoj raznolikosti” i kao primere te posebnosti na prvom mestu naveo Teslu. Inače, u okviru proslave na centralnom gradskom Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u pogon je pušten i Teslin transformator, kao primer izuzetnog hrvatskog stvaralaštva.


Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikole Tesle, kaže da Milanovićevo svrstavanje Tesle među najveće ličnosti hrvatske kulture i nauke ne odgovara istini.

- Ne smatram primerenim da neko falsifikuje nešto što nije istorijska činjenica. Verovao sam da je govor Stjepana Mesića iz 2006. godine, kada je javno priznao da je Nikola Tesla Srbin, a što je jedina istina, bio dovoljan da se jednom zasvagda zatvori ta tema u Hrvatskoj. Tesla je srpsko-američki naučnik i to se navodi u svim relevantnim spisima. On nikada ništa nije imao sa Hrvatskom, osim što se njegovo rodno mesto danas nalazi na teritoriji te države. Rođen je u Smiljanu, mestu u Lici gde su živeli Srbi, a koje je tada pripadalo Austriji, a kasnije i Austrougarskoj. Posle je otišao u Ameriku - ističe Jelenković.

Nikola Tesa i Ruđer Bošković

Sa druge strane, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, kaže da je Milanović teško mogao a da ne pomene Teslu i Boškovića i ističe da mu je drago što je to učinio.

- Nikola Tesla je veliko ime svetske nauke i jedno je od najvećih imena među Srbima u svetu nauke. Rođen je na prostoru Hrvatske. Nama Srbima u Hrvatskoj je drago što je pomenut. Kad je reč o Ruđeru Boškoviću, postoje neslaganja kojeg je on porekla, ali nam je takođe drago što je i on pomenut - istakao je za “Alo!” Pupovac.

Tompson slavio u Splitu
Ulazak Hrvatske u EU nije prošao ni bez kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona. Naime, on je u Splitu pred oko 50.000 fanova održao koncert na stadionu „Poljud“, a kako pišu hrvatski mediji, Tompson tvrdi da je datum za nastup izabrao slučajno. Na početku koncerta pušten je govor prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana o izdajnicima. Na Tompsonov koncert fanovi su u Split doputovali iz cele Hrvatske, pa čak i Bosne i Hercegovine. Koncert je počeo pesmom “Sokolov krik”, u kojoj se nalazi i odlomak iz Tuđmanovog govora o „crvenim i žutim đavolima”, a nastavljen je pesmom “Dobro došli”.

Poslednji komentari
  • anazg Vreme: 02.07.2013 14:20h

    ja sad neću ulazit u dublje rasprave jer nema smisla..hoću reći da su oba spomenuta rođena u Hrvatskoj, Ruđer u Dubrovniku gdje je i živio do 15g dok nije otišao u Rim gdje je pristupio isusovačkom Collegimu Romanium, tamo je i studirao, a Tesla je također jednom prilikom izjavio..ponosim se svojim srpskim porjeklom i svojom Hrvatskom domovinom..također rođen u Hrvatskoj,selo Smiljan...a živio i radio u New Yorku...otac pravoslavac,majka katolkinja...e sad vi tumačite to kako god...svakom očito kako paše..a možete ga nastavit svojatat po volji kao i što ste dosada

  • Krstoje Vreme: 02.07.2013 16:27h

    ko nema istoriju,mora da napraviiitiiiiii, a Croate su po tome veoma uspesni

  • Shommy Vreme: 02.07.2013 18:39h

    Anazg a što onda Josip Džo Šimunić fudbalski reprezentativac nije Australac jer je tamo rođen ako je po tome Tesla Hrvat i ne znem odakle podatak da mu je majka katolkinja!? Večito teorija da su svi rođeni u Hrvatskoj Hrvati a opet Hrvati bilo gde da su rođeni van svoje matične zemlje oni su samo Hrvati. Sem toga Smiljan, rodno selo Nikole Tesle tada je bilo u Austro-ugarskoj pa niko ne kaže da je Austrijanac ili Mađar.

  • Lesandar Vreme: 04.07.2013 20:14h

    @Anazg "nećeš ulazit u dublje rasprave", al ćeš zato "lagat", ko što i laže i vaš premijer Milanović, koji ponosno nosi svoje srpsko prezime. Tesla nikada nije izjavio da je ponosni građanin Hrvatske, jer ona tada nije ni postojala. Tada su postojale Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, a NDH ih je objedinila po prvi put u najgenocidnijoj tvorevini Evrope. Tesla je izjavio da se ponosi time što je Srbin, to je tačno, a rođen je u srpskoj vojnoj krajni, od oca Pravoslavnog sveštenika. A Ruđer je sin Srbina iz Trebinja i Italijanke! Dosta laži i krivotvorenja istorije, dosta kulturnog i etničkog genocida nad Srbima!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP