Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA AKCIJE BLJESAK

Hrvati proslavili progon Srba

Autor: Tanjug | 01.05.2015 - 12:49:00h | Komentara: 3

Hrvatska danas u Okučanima obeležava dve decenije od vono-policijske operacije Bljesak kao dan kada je, kako tvrde, oslobađena Zapadna Slavonija, teritorija koja je u to vreme bila pod zaštitom UN, dan kada je stradao veliki broj srpskih civila, a oko 30.000 njih je napustilo to područje.

Sveće

Ilustracija | Foto: Profimedia

Istovremeno, služenjem parastosa, polaganjem venaca i spuštanjem cveća u reku Savu, u Gradišci, Republika Srpska, je danas, u prisustvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, obelezena 20-ta godišnjica od stradanja Srba i njihovog proterivanja iz Zapadne Slavonije.
Inače, operacija Bljesak je trajala tri dana i u njoj su oslobođeni Okučani, grad koji je prema tvrdnjama hrvatskih zvaničnika bilo središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadno-slavonskom području.
Obeležavanju, koje se odvija u senci višemesečih protesta hrvatskih branitelja koji su nezadovoljni svojim statusom, prisustvuju predsednica i premijer Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko, ministri u vladi, generali, građani...
Milanović se, nakon komemoracije, prvi put suočio sa organizatorima braniteljskog protesta u Zagrebu Djurom Glogoškim i Josipom Klemom.
Kako je javila agencija Hina, u desetominutnom razgovoru branitelji su premijeru izneli svoje probleme i razloge zbog kojih već više meseci protestuju ispred zagrade resornog ministarstva u Zagrebu.
Oni su od premijera zatražii da ih primi kako bi razgovarali o njihovim pravima i problema za koje oni smatraju da su im uskraćeni.
Hrvatski mediji podsećaju da je prvi put u tom ratu Hrvatska koristila masovne udare vazduhoplovstva, a tenkovi doprmeljeni železnicom ulazili su direktno u borbu čime je postignuto "dodatno taktično iznenađenje neprijatelja".

Hrvatski generali su tvrdili da je akcija izvedena bez strane pomoći, te da je tom akcijom pobunjenim hrvatskim Srbima, ali i međunarodnoj zajednici pokazano da hrvatska ima oružanu silu koja je sposobna da oslobodi sva okupirana područja.
Inače, tri meseca nakon opercije Bljesak usledila je akcija Oluja tokom koje su Srbi masovno stradali i iseljeni, a Hrvatska je, kako smatra, time pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na celom svom području.
U hrvatskim medijima, međuitm, nema podataka iz izveštaja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, a iz kojeg proizlazi da su u akciji Bljesak pripadnici hrvatske vojske ubili ukupno 83 srpska civila. Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.
Nema ni podataka Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prema kojima je prvih dana maja 1995. Ubijeno ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije.
Organizatori obeležavanja egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u Gradiški su Udruženje Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Srpska pravoslavne crkva i opština Gradiška.
U operaciji Bljesak 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece, javili su banjalučki mediji.
Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo 15.000 žitelja Zapadne Slavonije sa oko 4.000 vojnika, koja je bila pod zaštitom UN.
Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na Zapadnu Slavoniju, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN - takozvani sektor "Zapad", a srpsko stanovništvo je zatečeno na spavanju.
Umesto da spreče agresiju, zaštitne snage UN, koje su na vreme upozorili hrvatski generali, povukle su se na bezbedna mesta.
Srbi Zapadne Slavonije krenuli su tada u egzodus spasavajući živote, a na putu prema "mostu spasa" preko reke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.
Ranjenici su gaženi tenkovskim gusenicama ili ubijani noževima.
Razbacani leševi, unakažena tela žena, dece i starijih osoba, prevrnuti traktori, konjske zaprege i stvari - to su prizori koji su se 1. i 2. maja 1995. godine mogli videti u naselju Nova Varoš u Hrvatskoj, kao i duž magistralnog puta Okučani-Stara Gradiška-Gradiška.
Uz sve to, hrvatska avijacija je raketirala srpske kolone izbeglica.
Sve to nije bilo dovoljno da bi se procesuirali ovi zločini ili da međunarodni faktori zatraže od Hrvatske, koja je postala članica EU, da konačno izvede odgovorne pred lice pravde.
Za zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom UN, niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, niti pred hrvatskim sudovima.
Uprkos velikom broju dokaza, video-zapisa i izjava svedoka Tužilaštvo Haškog tribunala nikada nije vodilo intenzivnu istragu o zločinima počinjenim nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, iako je ta oblast, poput Srebrenice, bila pod direktnom zaštitom UN - "UNPA - sektor Zapad".
O kakvoj je razmeri zločina hrvatske vojske i policije nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji reč najbolje potvrđuje podatak da su tadašnji pripadnici argentinskog kontingenta UNPROFOR-a posvedočili da su hrvatske snage cisternom ispirale krv sa asfalta na putu prema naselju Nova Varoš, navode mediji u RS.
Da bi bili sklonjeni i zatrti svi tragovi i razmere ovog surovog zločina, taj put je kasnije presvučen novim slojem asfalta.
Zapadna Slavonija danas, 20 godina nakon "Bljeska", uglavnom je pusta, bez većeg povratka Srba. Ono malo Srba što se vratilo uglavnom su starci koji žele da umru na rodnom ognjištu, dok su mlađi, uglavnom, izbjegli u Srbiju i Republiku Srpsku, gđe su zasnovali porodice i započeli novi život.
Ovom operacijom Hrvatska je dovršila etničko čišćenje u kojem je, počev od 1991. godine, iz Zapadne Slavonije protjerano oko 67.000 Srba, a vratilo se samo 1.500, uglavnom starijih ljudi, navode banjalučki mediji.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 01.05.2015 13:14h

    Протерали сопствени народ који није хтео да се крсти ,,лопатом,,? То што је мало остало прогласили за ,,националну мањину,,?Србин хришћанин прогласио свога брата хришћанина за ,,националну мањину,,?И шта сада?Морају да приме свој део азиланата па када крене изградња џамија!

  • Prijatelj Vreme: 01.05.2015 13:27h

    Vecna slava poginulima u otadzbinskom ratu. Gospodo iz Alo.rs Okucani su okupirani 95 a ne oslobodjeni

  • jeca Vreme: 01.05.2015 18:40h

    Da li je neko od naših otišao da se izvini,mislim trebali su da pošalju Tadica njemu je išlo od ruke to izvinjavanje,jer naravno mi smo krivi što smo proterani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP