Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REGION STREPI A MI SE ČEŠLJAMO

Hrvati se spremaju za ekstremne
poplave, a kod nas sve u redu!?

Autor: Ekipa Alo! | 05.06.2013 - 17:05:00h | Komentara: 0

Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda upozorio je da se Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik poplavni talas koji će ovog vikenda početi da ulazi u naš region. Takođe u Mađarskoj je saopšteno da će doći do najvišeg maksimalnog vodostaja dosad zabeleženog na Dunavu. Interesantno je pak da najveće reke Hrvatske i Mađarske pripadaju crnomorsskom slivu i šta god da njih trenutno plaši, trebalo bi i nas, zato što će poplavni talas u njihovim zemljama preko Dunava brzo stići do nas.

Poplave

Deo Dunava u Novom Sadu | Foto: Robert Getel

Velike poplave pogodile su središnju Evropu i odnele su najmanje 11 života. Situacija se i dalje ne smiruje zbog lošeg vremena i novih padavina, a iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda izdali su upozorenje u kojem se ističe da se Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni talas.

Vrhunac poplavnog talasa u Hrvatskoj očekuje se početkom sledeće nedelje.

Iako su stručnjaci u prvim prognozama govorili da Hrvatska ne bi trebala da oseti ozbiljnije posledice rekordnih poplava koje su pogodile srednju Evropu, ponajviše Češku, u kojoj je smrtno stradalo najviše ljudi, situacija se dodatno pogoršala.

Stanovnici u ugroženim područjima uz Dunav već su počeli sa pripremama za poplave, te su se privremeno preselili na sigurno, a mnogi su stvari iz prizemlja preselili na spratove kuća.

Takođe, vodostaj Dunava na području Hrvatske ubrzano raste iz dana u dan.

Vrh poplavnog talasa stigao je danas i u Srbiju, na Dunavu kod Bezdana, a nadležni su najavili pojačano angažovanje ljudstva i mehanizacije. Interesantno je da nadležni u Srbiji ne spominju mogućnost pojavljivanja ekstremnog poplavnog talasa već se u njihovim saopštenjima pominju samo redovne odbrane od poplava.

Poplave

Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” podiglo je pripravnost na najviši stepen. Rukovodilac odbrane od poplava u “Vodama Vojvodine” Mirko Galonja, izjavio je da će se, prema prognozi, već danas steći uslovi za proglašenje redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj Dunava kod Bezdana juče za 71 centimetar povećan u odnosu na ponedeljak, a očekuje se da će porasti za još toliko, što je uslov za proglašenje redovne odbrane. Galonja je dodao da će se za nekoliko dana verovatno steći uslovi i za vanrednu odbranu.

Poplavni talas iz centralne Evrope, koji je jutros Dunavom stigao u Srbiju, ne predstavlja opasnost za Beograd, saopštilo je preduzeće "Beogradvode".

Vodostaj Dunava u Beogradu je 424 santimetra, a u prethodna 24 sata porastao je za pet, naveli su u tom preduzeću, a preneo Beoinfo.

Prema prognozama, u narednih pet dana očekuje se rast nivoa obeju reka za još pola metra, a dostizanje granice redovne odbrane od poplava najavljeno je za narednu nedelju, kada će vrh poplavnog talasa stići u Beograd.

To preduzeće budno prati kretanje vodostaja na beogradskim rekama i preduzima sve mere predostrožnosti, a zahvaljujući redovnom održavanju, brizi o nasipima i svim uočenim kritičnim tačkama odbrane od poplava, kao i svakodnevnom angažovanju ljudstva i mehanizacije na saniranju i prevenciji problema u prethodnim godinama, danas Beograd ne mora da strahuje pred vodenim naletima.

Najugroženije tačke uočene u poplavama 2006. godine bile su Ada Ciganlija, Kula Nebojša i Zemunski kej, a danas su, poručuju u "Beogradvodama" dobro zaštićene od poplava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP