Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZA NJE PO DUŽINI GRANICE SU FINSKA I GRČKA

Hrvatska će biti članica EU sa najdužom spoljnom kopnenom granicom

Autor: Beta | 03.05.2013 - 08:47:00h | Komentara: 0

Hrvatska će biti članica EU sa najdužom kopnenom granicom prema zemljama koje nisu članice, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Hrvatska će biti članica EU sa najdužom spoljnom kopnenom granicom

Hrvatska će biti članica EU sa najdužom spoljnom kopnenom granicom | Foto: Wikipedia

Priključivanjem Hrvatske EU 1. jula 2013. godine, spoljna kopnena granica EU pomeriće se sa granice između Slovenije i Hrvatske (695 kilometara) i Mađarske i Hrvatske (355 km), na granicu Hrvatske sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom u ukupnoj dužinji 1.377 kilometara. Hrvatska će zato biti članica sa najdužom kopnenom granicom, nešto dužom nego što je je imaju Finska 1.340 km i Grčka 1.248 km, objavila je Agencije EU za kontrolu evropskih granica Fronteks (Frontex).

U Godišnjoj analizi rizika za 2013, Fronteks navodi da će granica između Hrvatske i BiH biti druga po dužini, iza kopnene granice između Finske i Rusije čija je dužina 1.340 km.

Inače, od svih kopnenih granica, hrvatska granica sa BiH će biti jedna od najopterećenih saobraćajem. Pristupanjem Hrvatske EU neće se automatski ukinuti granične kontrole sa susednim članicama. Portparolka Fronteksa Izabel Kuper kazala je za EurAktiv Srbija da će i nakon 1. jula ostati granična kotrola između Hrvatske i drugih članica EU - Slovenije, Mađarske i Italije - dok Hrvatska ne postane članica Šengenskog sporazuma.

Iz iskustva nekih drugih novih članica, pristupanje Šengenskom prostoru koji podrazumeva ukidanje unutrašnjih granica i jačanje spoljnih granica ka državama nečlanicama, može trajati nekoliko godina.

Prilikom predstavljanja završnog izveštaja Evropske komisije o pretpristupnom monitoringu 26. marta hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao da u iduće dve i po godine Hrvatskoj ostaje još dosta posla kako bi uspešno ušla u šengenski prostor. Prema oceni Fronteksa, činjenica da će i dalje biti graničnih prelaza između Hrvatske i susednih članica, imaće "umeren uticaj" na glavne puteve koje koriste nelegalni migranti.

- To znači da migrante koji na nelegalan način žele da uđu u EU očekuje granična kontrola na prelazu iz Hrvatske u druge članice EU i kada Hrvatska postane članica - kazala je Kuper za EurAktiv Srbija. Kako je navela, trenutni tokovi migranata preko Zapadnog Balkana, uglavnom iz Grčke ka drugim članicama, biće pod uticajem drugih faktora, a ne činjenice da Hrvatska pristupa EU.Priključivanjem Hrvatske EU 1. jula 2013. godine, spoljna kopnena granica EU pomeriće se sa granice između Slovenije i Hrvatske (695 kilometara) i Mađarske i Hrvatske (355 km), na granicu Hrvatske sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom u ukupnoj dužinji 1.377 kilometara.

Hrvatska će zato biti članica sa najdužom kopnenom granicom, nešto dužom nego što je je imaju Finska 1.340 km i Grčka 1.248 km, objavila je Agencije EU za kontrolu evropskih granica Fronteks.

U Godišnjoj analizi rizika za 2013, Fronteks navodi da će granica između Hrvatske i BiH biti druga po dužini, iza kopnene granice između Finske i Rusije čija je dužina 1.340 km. Inače, od svih kopnenih granica, hrvatska granica sa BiH će biti jedna od najopterećenih saobraćajem. Pristupanjem Hrvatske EU neće se automatski ukinuti granične kontrole sa susednim članicama.

Portparolka Fronteksa Izabel Kuper kazala je za EurAktiv Srbija da će i nakon 1. jula ostati granična kotrola između Hrvatske i drugih članica EU - Slovenije, Mađarske i Italije - dok Hrvatska ne postane članica Šengenskog sporazuma.

Iz iskustva nekih drugih novih članica, pristupanje Šengenskom prostoru koji podrazumeva ukidanje unutrašnjih granica i jačanje spoljnih granica ka državama nečlanicama, može trajati nekoliko godina.

Prilikom predstavljanja završnog izveštaja Evropske komisije o pretpristupnom monitoringu 26. marta hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao da u iduće dve i po godine Hrvatskoj ostaje još dosta posla kako bi uspešno ušla u šengenski prostor. Prema oceni Fronteksa, činjenica da će i dalje biti graničnih prelaza između Hrvatske i susednih članica, imaće "umeren uticaj" na glavne puteve koje koriste nelegalni migranti.

- To znači da migrante koji na nelegalan način žele da uđu u EU očekuje granična kontrola na prelazu iz Hrvatske u druge članice EU i kada Hrvatska postane članica - kazala je Kuper za EurAktiv Srbija. Kako je navela, trenutni tokovi migranata preko Zapadnog Balkana, uglavnom iz Grčke ka drugim članicama, biće pod uticajem drugih faktora, a ne činjenice da Hrvatska pristupa EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP