Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HOĆE DA JE OBELEŽE "NA NAJBOLJI NAČIN"

Hrvatska predsednica predlaže osnivanje odbora za Oluju

Autor: Tanjug | 14.04.2015 - 21:30:00h | Komentara: 0

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da još ništa nije dogovoreno u vezi sa 20-godišnjicom "Oluje", kao i da je premijeru Zoranu Milanoviću predložila osnivanje državnog odbora kako bi se na najbolji način obeležila ta hrvatska vojno-policijska akcija, preneli su zagrebački mediji.

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: Profimedia

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: Profimedia

- Upravo sam potpisala dopis predsedniku Vlade Milanoviću kojem predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici mojeg i njegovog ureda, predstavnici Hrvatskog sabora, parlamentarnih stranaka, ali i komandujući iz Oluje, predstavnici vojske, policije... Smatram da je to pitanje u kojem se apsolutno ne smemo razdvajati i deliti", izjavila je Grabar Kitarović, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica kazala je da želi da se "Oluja", kao jedan od, kako je rekla, najslavnijih datuma u novijoj hrvatskoj istoriji, obeleži na najdostojanstveniji način i da se o tome treba dogovoriti.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja", izvedena početkom avgusta 1995. godine, okončana je padom Republike Srpske Krajine, čijih preko 200.000 stanovnika je završilo u izbeglištvu.

Haški tribunal je u prvostepenoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao "Oluju" kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem proterivanja najvećeg dela krajiških Srba. U drugostepenoj presudi, takve tvrdnje su, medjutim, odbačene i generali oslobodjeni.

To je najveća operacija vojske Hrvatske i simbol njenog Domovinskog rata, a 5. avgust, dan kada su hrvatske snage ušle u Knin, u toj zemlji se proslavlja kao državni praznik pod nazivom Dan pobede i domnovinske zahvalnosti.

- Hajdemo da se o tome dogovorimo, da osnujemo državni odbor i kroz to da vidimo na koji način ćemo najbolje obeležiti 'Oluju', hrvatsku pobedu, ali i odati počast svim žrtvama, dodala je ona, prenosi Hina.

Grabar Kitarović odgovorila je i na novinarsko pitanje šta će preduzeti da se sa hrvatskih stadiona konačno iskoreni ustaški pozdrav "Za dom spremni".
- To se može kontinuiranom edukacijom i isticanjem da su takvi povici, koji vredjaju bilo koga, povici mržnje, rasizma i netolerancije, apsolutno neprihvatljivi, rekla je ona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP