Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UKIDAJU LINIJE

Hrvatska traži 700.000 evra
godišnje za jedan voz!

Autor: Tanjug | 25.11.2012 - 12:19:00h | Komentara: 0

Železnice Srbije će od 9. decembra, kada stupa na snagu novi red vožnje na svim evropskim prugama, ukinuti četiri voza između Srbije i Hrvatske jer su hrvatske železnice tražile samo za jedan voz 700.000 evra godišnje za korišćenja njihovih pruga.

Po novom redu vožnje, na primer, da bi u saobraćaju ostao voz između Beograda i Sarajeva železnice Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Republike Srpske trebalo bi toliko da izdvoje za korišćenje 87 kilometara hrvatskih pruga, rekao je za Tanjug direktor Medija centra železnice Nenad Stanisavljević. On je istakao da ne postoji ekonomski interes tri železnice da nastave sa održavanjem te linije.

voz

Neisplativa železnica | Foto: Dimitrije Goll

 Zbog odluke Hrvatskih železnica da sa stupanjem na snagu novog reda vožnje, zbog nerentabilnosti u međunarodnom saobraćaju ukinu čak 46 vozova, iz Beograda neće saobraćati dva voza do austrijskog Filaha, kao i po jedan voza za Sarajevo i Zagreb. Stanisavljević je rekao da će između Srbije i Hrvatske ostati u saobraćaju jedan voz, za koji neće biti plaćana naknada. Reč je o vozu koji će saobraćati preko srpskih i hrvatskih pruga od Beograda do Ciriha.

Železnice Srbije će, kako je rekao portparol, po novom redu vožnje imati ukupno 36 međunarodnih vozova.
- Železnice Srbije nisu ukinule ove vozove već jednostavno nije bilo ekonomske opravdanosti da budu plaćene naknade da ti vozovi ostanu u saobraćaju - rekao je Stanisavljević.
Hrvatske železnice ukidaju vozove u skladu sa njihovom komercijalnom politikom, s obzirom da su organizovane na drugačiji način i da je njihovo železničko preduzeće za putnički prevoz procenilo da međunarodni saobraćaj nije ekonomski isplativ.
Sve je češća praksa u međunarodnom železničkom saobraćaju da se uvodi naknada za korišćenje infrastrukture, bez primene principa reciprociteta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP