Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREKRAJANJE ISTORIJE

Hrvatska Vikipedija: U Jasenovcu su ubijali - partizani?!

Autor: Jutarnji list | 11.09.2013 - 11:07:00h | Komentara: 0

Ustaški pokret nije bio svesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran, za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, antifašizam je ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, partizanskih zločina bilo je triput više nego ustaških, a u Hrvatskoj se redovno organiziraju antifašističko-četničke proslave na račun porezkih obveznika.

Ovo je samo mali deo članaka koji se mogu pročitati na hrvatskoj verziji popularne Vikipedije, a zbog kojih već nekoliko dana traje pravi virtualni rat na društvenim mrežama, piše Jutarnji list.

Sramotno: Vikipedija zbog Hrvata menja istoriju!

Sramotno: Vikipedija zbog Hrvata menja istoriju! | Foto: Internet

S jedne strane postoje očito radikalno desno orijentisani administratori koji propagiraju takav sadržaj, a s druge strane su neki od saradnika koji ne uspevaju progurati svoju istinu jer im ovi prvi zabranjuju uređivanje i blokiraju korisničke račune.

Slogan Vikipedije koji glasi “Slobodna enciklopedija koju svako može uređivati” očito se ne poštuje, pa je na Fejsbuku nedavno otvorena i stranica s nazivom “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije”.
Tu je stranicu, koja je do juče prikupila više od hiljada pratilaca, pokrenuo jedan od saradnika koji se nikako nije mogao pomiriti s uredničkim stavovima o nekim istorijskim i političkim pitanjima.
“Pokušćemo razotkriti mračnu stranu hr.wikipedije. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekt, koji nudi samo pristrane poglede i eliminiše sve one koji žele pridoneti malo širem pogledu na stvari. Ne znamo ko zapravo stoji iza ovog šovinističkog projekta koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, no nećemo to samo mirno posmatrati”, poruka je koju je napisao osnivač grupe na Fejsbuku.
Kao glavni protagonisti “Nezavisne wikipedije hrvatske”, kako su je neki prozvali, spominju se administratori SpeedyGonzales i Roberta F. koji su, kaže naš sagovornik, potpuno izgurali većinu drugih urednika.
Njihova prava imena su se čak u jednom trenutku pojavila na Facebook stranici, ali brzo su izbrisana, a do njih je nemoguće doći. Osnivač Fejsbuk stranice poslao je i protestni mejl administratorima originalne Vikipedije, ali odgovor nije dobio, a za pomoć se obratio i osnivaču hr.wiki.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP