Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAT SRBIJE I „LIJEPE NJIHOVE“ ZBOG CARINSKIH STOPA ZA CIGARETE DOBIO NOVU DIMENZIJU

Hrvatski duvanski lobi plaši domaće pušače?!

Autor: A. Medaković | 17.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Kriza i visoke cene cigareta prebacile su pušače sa brendiranih paklica na jeftiniji, rezani duvan sa pijačnih tezgi. Kako se broj potrošača ovog duvana iz Srbije povećao, usledilo je saopštenje inspekcije Ministarstva poljoprivrede u kojem se taj domaći duvan ne preporučuje zbog povećanog nivoa otrovnog ugljen-dioksida i nikotina u njemu.

Hrvatska preko Brisela  pokušava da natera  Srbiju da odobri uvoz  cigareta po sniženim tarifama

Hrvatska preko Brisela pokušava da natera Srbiju da odobri uvoz cigareta po sniženim tarifama | Foto: AP

Izvor “Alo!” iz ministarstva ističe da je i pored loših rezultata ispitivanja duvana pravi razlog ovakvog javnog saopštenja navodno sve jače lobiranje hrvatskih proizvođača cigareta, koji preko EU, ali i domaćih institucija pokušavaju da se pozicioniraju na srpskom tržištu.


Ministarstvo: Rezani duvan
opasan po zdravlje(!?)


Inače, u saopštenju Ministarstva poljoprivrede piše da su rezultati ispitivanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu pokazali da se rezani duvan nalazi u neadekvatnoj ambalaži koja uslovljava ili presuv ili preterano vlažan duvan, gde se pojavljuje plesan, kao i da ima dva puta veći TAR u duvanskom dimu od cigareta i 3,5 puta veću vrednost ugljen-dioksida i nikotina.

- Hrvatska preko Brisela pokušava da natera Srbiju da do kraja godine odobri uvoz cigareta po sniženim tarifama, koje su joj bile obezbeđene u okviru CEFTA sporazuma.

U pitanju su carinske stope od svega 15 odsto za 1.625 tona cigareta iz Rovinja, kolika je predviđena godišnja kvota. O kakvoj se razlici radi, najbolje pokazuje činjenica da su te stope gotovo četiri puta niže nego za druge evropske države, za koje je carina 57 odsto.

Zbog toga postoji jak pritisak hrvatskih lobista unutar Srbije, ali i u Briselu, da se stvori prostor za pozicioniranje ovog proizvoda u našoj zemlji - navodi dobro upućeni izvor “Alo!” iz ministarstva.

Paru koji puši  dve pakle dnevno  100 grama duvana  traje četiri dana

Paru koji puši dve pakle dnevno 100 grama duvana traje četiri dana | Foto: Dušan Milenković

Imajući u vidu ovu situaciju, ne čudi i sistemsko zastrašivanje pušača koji kupuju duvan na tezgama, koji, iako nije zabranjen, istovremeno se progoni sa tržišta na ovaj način.

- Činjenica jeste da otprilike 100 grama rezanog duvana (koji odgovara količini od pet ili šest kutija cigareta) prosečnom bračnom paru koji puši dve paklice dnevno traje četiri dana i da oni za taj duvan ukupno izdvoje svega 200 dinara. S druge strane, za ta ista četiri dana, ukoliko bi kupovali cigarete, potrošili bi u proseku 1.600 dinara. Računica je jasna. Jedino o čemu bi trebalo da građani vode računa jeste gde kupuju duvan, to jest da to bude od proverenih prodavaca - navodi izvor “Alo!”. Podsetimo, Hrvatska preko EU insistira da na uvoz cigareta iz Hrvatske poreska stopa bude 15 odsto, a za izvoz naših u Hrvatsku 38 odsto.

Ministar trgovine Rasim Ljajić juče je u Skupštini istakao da je takav odnos doveo do toga da “Srbija godišnje ne proda nijedan kamion, a Hrvatska čak 1.600 tona.”

Rasim  Ljajić

Rasim Ljajić | Foto: FoNet

Ljajić: Bez dogovora o hrvatskom duvanu


Pregovori o stopi oporezivanja hrvatskih cigareta prilikom uvoza u Srbiju su u završnoj fazi, ali konačnog dogovora još nema, rekao je juče Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine. “Ništa nije potpisano, a ta odluka na kraju mora biti potvrđena u parlamentu”, izjavio je Ljajić na pitanje opozicije u Skupštini i dodao da je Srbija juče poslala pismo Evropskoj komisiji u kome je rekla da prihvata metodologiju, što znači, kako je objasnio, da Srbija “želi da razgovara”.

Poslednji komentari
  • boško Vreme: 17.10.2013 07:29h

    Država se navodno zalaže za prestanak i zabranu pušenja svojih gradjana u cilju očuvanja njihovog zdravlja,a digla se panika zbog smanjenog priliva novca od akciza,drastično pala prodaja sigareta na trafikama,strane kompanije koje su kupile našu duvansku industriju nemaju abnornalan profit kao do sada.A ovo saopštenje ministarstva poljoprivrede ne drži vodu jer prosto nije tačno.Prirodan duvan je zdraviji od onog hemijski obradjenog u fabrikama,pa zamislite kakav duvan stavljaju u najjevtiniju vrstu cigareta a kosta 170 dinara.

  • nepusac Vreme: 17.10.2013 09:18h

    E ljudi, boooole me za ovaj problem.Zamislite da svi pusaci u Srbiji strajkuju 1 dan i ne kupe cigarete. Drzava bi arlaukala. Toliko o zdravlju za koje se brine drzava.

  • danijela Vreme: 17.10.2013 09:47h

    Iskreno, otkako sam prešla na duvan em manje pušim, em mi kuća manje smrdi na duvan, em kad god zapalim industrijsku cigaretu - hoću da se ugušim od smrada! Dakle, dok ne ostavim pušenje - palim samo rezani duvan... A što se tiče "hrvacke" duvanske industrije - neka to daju svojim građanima u celoj EU te neka njih truju sa azbestom i ostalim "aditivima za poboljšanje kvaliteta duvana".

  • bojkot samo Vreme: 17.10.2013 14:16h

    Kampanja za bojkot hr cigareta! To je jedino rešenje!!!!

  • nedjo Vreme: 18.10.2013 02:41h

    pushi narode,ionako si ispushio

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP