Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UCENA

Hrvatskom premijeru smeta srpski zakon!

Autor: Tanjug | 05.02.2015 - 12:12:00h | Komentara: 0

Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Evropsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti, rekao je danas predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović.

Zoran Milanović | Foto: Profimedia

Zoran Milanović | Foto: Profimedia

Srbija će morati da povuče taj zakon, rekao je Milanović na sednici Vlade, navodeći da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju i da Evropska unija funkcioniše po određenim pravilima u području pravosudne saradnje i zajedničkog naloga za hapšenje.

Ta pravila su vrlo jasna, a zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira, rekao je Milanović i pozvao Beograd da taj zakon ukine.

"Nama je to neprihvatljivo kao što bi svakom drugom bilo neprihvatljivo da mi imamo takav zakon", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer smatra da nije dopušteno ni prihvatljivo, niti u skladu sa zajedničkim nalogom za hapšenje i načelima pravosudne saradnje,
propisivati takvu vrstu jurisdikcije unutar Evropske unije.

Milanović smatra da je Beogradu to "savršeno jasno", piše agencija Hina.

Kako se ceo slučaj ne bi pretvorio u, prema njegovim rečima, politički ping-pong, Milanović je istakao da je "zdravorazumski odmah reći i uputiti poruku da s takvim zakonom (Srbija) u EU ne može ući jer Hrvatska to neće dopustiti".

"Mi to ne radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade", kazao je premijer, koji smatra da je to pitanje principa i zaštite nacionalnih interesa.

"Tražimo od susedne države samo da se izravna sa svima ostalima, ni manje ni više. Ako to nije fer, čekam protivargumente", poručio je Milanović.

Temu je pokrenuo ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji ocenjuje da je Srbija zakonom o univerzalnoj jurisdikciji pokušala da stvori situaciju "mini Haga", gde se Beograd nameće kao centar procesuiranja svega što se dogodilo na području bivše Jugoslavije.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić naglašava da između članica EU postoji pravosudna saradnja i evropski nalog za hapšenje, te da je to način saradnje, a ne širenje jurisdikcije.Kako je zaključila, hrvatska pozicija i zahtev prema Srbiji ne iskaču iz opštih uslova za članstvom u Evropskoj uniji.

Ministar Miljenić podsetio je na slučaj hrvatskog državljanina Veljka Marića koji je u zatvoru u Srbiji i saopštio da Vlada i Ministarstvo konstantno  pokušavaju sa srpskom stranom da dogovore njegov transfer u Hrvatsku, ali za sada bezuspešno.

Hrvatska će i dalje insistirati na tome i raditi sve što može, poručio je Miljenić.

Marić u Sremskoj Mitrovici izdržava 12-godišnju kaznu zatvora jer ga je Viši sud osudio za ubistvo civila tokom rata.

Hrvatskoj strani je sporna činjenica to što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti, a koje se dogodilo na hrvatskoj teritoriji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP