Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAŠI POLITIČARI KUMOVALI GUBITKU OD NAJMANJE 200 MILIONA EVRA

Hteli „Južni tok”, dobili rusko jok!

Autor: I. Kljajić - V. Papović | 03.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 8

Srbija je ostala bez gasovoda “Južni tok” zbog svađe Rusije sa Evropskom unijom, a ne svojom krivicom, ali su domaći političari i te kako krivi što smo ostali bez energetskih resursa koji su poklonjeni Rusima samo na osnovu obećanja da ćemo dobiti novi pravac snabdevanja gasom. Iako je teško napraviti preciznu računicu koliko nas je to koštalo, dobro obavešteni izvori bliski Vladi Srbije kažu da se radi o najmanje 200 miliona evra direktne štete.

Naši političari kumovali gubitku od najmanje 200 miliona evra

Naši političari kumovali gubitku od najmanje 200 miliona evra | Foto: Nenad Mihajlović

- Dali smo Rusima da eksploatišu našu naftu, dali smo im skladište, rudnu rentu od samo tri odsto, izgubili smo i sedam godina, a na sve to pristali smo bez ikakvih garancija sa suprotne strane. Ako govorimo ko je za to kriv, onda sigurno ne možemo optužiti Ruse, koji su radili u svom interesu, već naše državnike, koji su potpisali takav maglovit aranžman - tvrdi naš izvor.


Bajatović se ne predaje!
Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa” i kopredsedavajući u kompaniji “Južni tok Srbija”, smatra da će ovaj gasovod biti izgrađen i da će se Rusija i EU dogovoriti o realizaciji tog projekta.
- To znači da za “Južni tok” vrata nisu u potpunosti zatvorena i Rusija je samo u ovom trenutku prebacila loptu na teren EU - izjavio je Bajatović.

Da podsetimo, energetski sporazum sa Rusijom potpisan je početkom 2008. godine, za vreme druge vlade Vojislava Koštunice, u kojoj su učestvovali DSS, DS i G17, a zdušno su ga podržali i socijalisti i radikali, koji su tada bili u opoziciji.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas, kaže za “Alo!“ da izgradnja „Južnog toka“ za Srbiju nema alternativu, ali i da je srpska strana sve vreme amaterski pregovarala sa Rusima.

- Tako je kada amateri rade posao profesionalaca, a nama su amateri sklapali ugovore. Gasna interkonekcija sa Bugarskom bi mogla da popravi naš položaj, ali neophodno je da se izgradi 90 kilometara gasovoda do bugarske granice i još toliko od Dimitrovgrada do mesta Stanke Dimitrov, odakle gasovod treba da krene. Mi trenutno nemamo novca za taj projekat - tvrdi Vuletić, koji smatra da naknadna revizija energetskog sporazuma nije realna.

Tadić, Koštunica i  ostali Rusima na poverenje dali srpski energetski sektor

Tadić, Koštunica i ostali Rusima na poverenje dali srpski energetski sektor

Boris Tadić, jedan od tvoraca ovakvog energetskog aranžmana sa Rusijom, poručio je juče da projekat mora da bude nastavljen, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da je za Srbiju veoma važno da dobije alternativni pravac snabdevanja, osim onog iz Ukrajine.

Dok Srbija zajedno sa susedima tuguje zbog Putinovog “njet”, u Turskoj se otvarao šampanjac. U prisustvu predsednika Rusije i Turske, potpisan je memorandum o razumevanju za izgradnju podvodnog gasovoda od Rusije do Turske koji će ići po dnu Crnog mora.

Vučić: Razgovaraću sa Putinom!
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije kriva što „Južni tok“ neće biti izgrađen.


- Plaćamo cenu velikih, ali građani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće - naglasio je Vučić i najavio da će sa Putinom i drugim ruskim zvaničnicima o novoj situaciji razgovarati po povratku sa sednice Saveta bezbednosti u Njujorku.

Tadić: Južni tok potreban i EU i Rusiji

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je sinoć da veruje da će projekat gasovoda Južni tok biti nastavljen, jer je, kako je rekao, "potreban i Evropskoj uniji i Rusiji".

"Verujem da je moguće da će gradnja Južnog toka biti nastavljena. Evropskoj uniji je potreban gas, Rusija ne može da sav gas izveze u Kinu i kada postoji potreba na obe strane može se očekivati realizacija projekta", rekao je Tadić gostujuci u Vestima B92.

Tadić, koji je bio jedan od potpisnika energentskog sporazuma Srbije i Rusije, odbacio je tvrdnje potpredsednice Vlade Zorane Mihajlovic da je Srbija loše ispregovarala svoju poziciju u tom sporazumu.

"Mi smo sačuvali naše rafinerije za razliku od zemalja u okruženju", rekao je Tadić, i dodao da je korist od tog sporazuma višestruka jer je ruska strana investirala u Srbiju, te da je samo u modernizaciju pančevačke rafinerije uloženo 500 miliona evra.

On je odbacio i kritike da je NIS prodat ispod cene, jer je svim kompanijama u svetu, kako tvrdi, tada bila manja vrednost zbog ekonomske krize.

Putniković: Rusi imaju Kineze!
Uz ocenu da je odluka o gašenju pomenutog gasovoda loša za Srbiju, urednik ekonomskog časopisa “Balkanmagazin” Jelica Putniković smatra da je Rusima očigledno dosadilo da dokazuju Evropi da imaju čisto ekonomski interes da joj prodaju gas.


- Rusi taj gas imaju kome da prodaju, na primer Kini, i već se planiraju gasovodi ka Kini. Rusija ne mora da insistira da svoju robu proda Evropi. Pitanje je hoće li se Evropa predomisliti. Zapravo je pitanje na članicama EU, da one možda traže od Brisela da finansira to što će one ostati bez ruskog gasa i “Južnog toka” - objasnila je ona.

Poslednji komentari
  • Nerealizovana CAUSA poništava ugovor Vreme: 03.12.2014 09:13h

    Sada kada su Rusi odustali od gradnje Južnog toka, Srbija mora zahtevati poništaj ugovora o prodaji NIS-a, zbog nerealizovane CAUSE (osnova, razloga,..). Naime, pravnici koji su pročitali ugovor govore da je CAUSA (osnov, razlog,..) Ugovora o prodaji NIS-a POVEZANA sa CAUSOM Ugovora o gradnji Južnog toka. Ako se ne realizuje CAUSA, ugovor o prodaji NIS-a se poništava, a ugovorne strane vraćaju jednoj drugoj uloženo ili dele ostavenu dobit, u zavisnosti koliko je ko doprineo neostavrenju CAUZE. Koliko je meni poznato Rusi nisu hteli da poštuju EU standarde za KORIŠĆENJE gasovoda, pa su zbog toga odustali od gradnje..

  • Petar Vreme: 03.12.2014 10:21h

    Gasovod ce biti izgradjen pre roka nego sto je predvidjeno , ovo su velike igre EU I RUSIJE koja vise nemože da ponese ovakvo pocenjivanje od USA I EU. SRBIJA tu nista nemoze a i nepitase nista u vezi juznog toka. Kako vidim mi cemo prvi dobiti gas od rusa nego EU. A I BUGARI SU U IGRI SA NAMA.

  • osmica Vreme: 03.12.2014 10:22h

    izvinite ,molim vas,niste bili originalni i pogresno ste upotrebili rec jer "jok"je izrazito tursko!

  • veca Vreme: 03.12.2014 11:04h

    Ma ala su navni i Vucic i Nikolic, a bogami i vi novinari! Kad je dolazio Putin svi su se hvalili evo mi smo doveli juzni tok nama braca rusi pomazu. Onolike pare skrsene za paradu i silna putovanja po belome svetu cak je toa o zelu familiju i buljuk savetnika vodikao a sad EVO KRIVI SU TADIC I KOSTUNIKA, PA KAD SU VIDELI DA TO NE VALJA ZASTO NISU ODUSTALI???? NEGO SCERDALI PARE PA IM JE NEKO DRUGI KRIV!!

  • Branik Vreme: 03.12.2014 18:53h

    Umesto Južni tok kaže se Tužni jok!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP