Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GDE SMO MI U SVETU

I dalje rizično poslovanje u Srbiji

Autor: Tanjug | 27.04.2015 - 13:30:00h | Komentara: 0

Bonitetna kuća Dan i Bredstrit (D&B) dodelila je Srbiji 76. mesto od ukupno 132 države sveta u pogledu rizika poslovanja, uz naznaku stabilnosti trenda rejtinga.

Knez Mihailova

Ilustracija | Foto: Profimedia

Srbiji je dodeljen rejting DB5, što znači da je poslovanje visokorizično i da se može očekivati neizvesnost po pitanju isplativosti uloženog, saopštila je bonitetna kuća D&B u svojoj aprilskoj publikaciji.
Raste rizik od štrajkova i demonstracija u narednom periodu u kome će vlada Srbije i dalje smanjivati javnu potrošnju, otpuštati radnike i privatizovati državna preduzeća", objašnjava D&B u svom izveštaju razloge zbog kojih je Srbiju svrstala u grupu zemalja s visokim rizikom poslovanja.
U regionu istočne evrope Srbija se nalazi na 14. mestu dok su na vrhu Slovačka i Estonija, a na poslednjem mestu Belorusija, Kirgistan i Tadžikistan.
Od zemalja u okruženju bolji rejting od Srbije imaju Slovenija i Hrvatska (koje dele 7. i 8. mesto sa rejtingom DB3), slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Madjarska, dok lošiji rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina (DB6).
Od evropskih zemalja grupi DB5 pripadaju i Grčka, Kipar, Kazahstan, Azerbejdžan i Gruzija, navodi D&B.
Bonitetna agencija predvidja za Srbiju ove godine blagi pad BDP-a od 0,2 odsto, dok se u 2016. očekuje porast BDP-a od 1,1 odsto, u 2017 porast od dva odsto, 3,1 odsto u 2018. do čak 3,7 odsto u 2019. godini.
Prognoze govore i o padu procenta nezaposlenosti sa prošlogodišnjih 23 odsto, na 22,5 odsto ove godine, do 17 odsto u 2019. godini.
Kompanijama se savetuje da ograniče izloženost rizicima time što će odabrati samo transakcije sa očekivanim visokim prinosom.
Rejting koji D&B dodeljuje odredjenoj državi ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija. Rejting je dopunjen trendom koji ukazuje na izglede stabilnosti, poboljšanja ili pogoršanja rizika.
Stabilnost trenda rejtinga dodeljenog Srbiji označava da se sveukupni rizik zemlje nije promenio iako su prisutni neki manji rizici.
U aprilskom izveštaju globalno prvo mesto po dodeljenom rejtingu dele Nemacka, Norveška i Švedska, dok su na poslednjem mestu Avganistan, Irak, Libija, Sirija, Jemen i Zimbabve.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP