Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEOGRAD I PRIŠTINA

I deveta runda dijaloga
bez dogovora, sutra nastavak

Autor: Tanjug | 18.04.2013 - 08:43:00h | Komentara: 2

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU završena je, posle 15 sati, bez dogovora, ali je ovoga puta stranama u dijalogu ponuđen dokument koji je, prema rečima srpskog pregovaračkog tima, znatno povoljniji od rešenja koja su do sada nuđena. U obraćanju novinarima po završetku razgovora obe strane su izrazile spremnost za nastavak dijaloga i postizanje dogovora, ali i vrlo oštrom retorikom iznele različite poglede na sporna pitanja.

Pregovori

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Beograd bio spreman da prihvati briselski sporazum o ovlašnjenjima zajednice srpskih opština, ali da je Hašim Tači to minirao vezivanjem tog problema sa članstvom Kosova u medjunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, što naša delegacija nije mogla da prihvati.

"Bilo je 15 tačaka, one su za nas prihvatljive, osim te koja vezuje pitanje policije na severu sa članstvom Kosova u medjunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.
On je dodao da su razgovori bili teški, zahvalio je šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton na predlozima, koji su, kako je rekao, mnogo prihvatljiviji nego u prerthodnim fazama i naveo da su u dosta pitanja stavovi veoma približeni.

"Očigledno je da Priština nije spremna da ide do kraja i opstruiše razgovore, pa čak i preti da pitanje severa može rešiti nekim drugim metodama, očekujući našu nervozu i protivljenje. Naravno, važno je zadržati razum i u narednim danima pokušati da dodjemo do rešenja", kazao je Dačić.
Srpski premijer je dodao i da je moguće da u narednim danima bude napravljen iskorak, da je Srbija posvećena postizanju rešenja, da je delegacija Srbije bila jedinstvena i činila sve u skladu s našim interesima.

"Nismo došli da opstruiramo dijalog, već da postignemo rešenje maksimalno praveći velike teške i bolne kompromise. Mi smo prihvatili sve predloge Eštonove, dok je Tači hteo da pitanje policije veže s članostvom Kosova u medjunarodnim ornaizacijama, što nije deo teme o kojoj smo razgovarali, to je u stvari jedina tema koja je ubačena bez reda", kazao je Dačić i napomenuo da je nekorentna interpretacija Tačija da je Beograd odbio predlog.
"Odbili smo da pitanje policije bude uslovljeno članstvom Kosova u medjunarodnim organizacijama, ali želimo da se ovaj proces reši pozitivno", zaključio je premijer Srbije. Kosovski premijer izjavio je večeras novinarima da je Priština prihvatila sve predloge Ketrin Ešton, uključujući i današnje, a da je Beograd odbio, ali da se nada da će u narednim minutima, danima promeniti mišljenje.


"Ovo je treći put da je Srbija odbila, a Kosovo prihvatilo", rekao je Tači i dodao da se "sporazum ne može postići logikom i glavom (Vojislava) Šešelja".
Da je nastavak dijaloga moguć izjavio je večeras Tanjugu i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koji je bio u delegaciji Beograda koja je razgovarala u Briselu, a kao razlog izostajanja dogovora naveo je opstrukciju kosovskog premijera oko formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije, ali i otvorene Tačijeve pretnje nasiljem.


Djurić je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista, i dodao da je nastavak dijaloga moguć ali da novi termin nije zakazan.


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je Beograd i Prištinu da razmotre ponuđene predloge i vide da li dogovor može biti postignut, te podsetila da do ponedeljka ima još malo vremena.
Inače, deveta runda dijaloga zakazana je iznenada, dve strane su i ranije izrazile spremnost da razgovore nastave, a Ešton je uputila poziv s nadom da će dogovor biti postignut.
Nakon gotovo 15 sati, nekoliko odvojenih i zajedničkih susreta, pauza, verbalnih sukoba i dosta oštrih reči koje su pregovarači uputili jedni drugima, ovog puta dijalog je okončan tako što je do ponedeljka ostavljeno vreme da se Beograd i Priština izjasne o ponudjenom dokumentu po principu "ceo paket uzmi ili ostavi".

Ketrin Ešton

Ketrin Ešton | Foto: Beta

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je sinoć da se nada da će se Beograd i Priština do ponedeljka dogovoriti oko spornih pitanja i postići sporazum i ocenila da je jaz izmedju dve strane sada "uzak i plitak".

"Zatražili smo od delegacija Beograda i Prištine da razmotre predlog i vide da li je sporazum moguć. Dok se pripremamo za sednicu Saveta za opšte poslove u ponedeljak i dok pripremam izveštaj (o napretku u dijalogu), imamo još malo vremena i nadam se da će u tom vremenu obe strane razmisliti da li mogu da učine taj poslednji korak, postignu dogovor i povedu svoje gradjane u budućnost", navela je Eštonova u video izjavi objavljenoj na zvaničnom sajtu EK.

Eštonova je, po zavrtšetku devete runde dijaloga, podsetila da je u prethodnoj rundi "rekla da je dogovor blizu i da je jaz uzak ali dubok, a sad može pouzdano da kažem da je jaz uzak i plitak".
Prema njenim rečima, dan je bio dugačak i intenzivan i da se nastojalo da se približe sve različite ideje koje su diskutovane u proteklopm periodu, a da sada delegacije treba da razmotre taj predlog i donesu odluku.

Ivica Dačić Hašim Tači

Ivica Dačić, Hašim Tači i Ketrin Ešton | Foto: Beta

Đurić: Dogovora nije bilo zbog opstrukcije Tačija

Nešto iza ponoći deveta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu završena je bez dogovora, nastavak je moguć, ali termin nije zakazan, izjavio je Tanjugu savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.
Đurić je rekao da je dijalog završen bez dogovora zbog opstrukcije kosovskog premijera Hašima Tačija oko već predloženih formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije i otvorenih pretnji Tačija nasiljem. Đurić je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista. Prema njegovim rečima, nastavak dijaloga je moguć ali novi termin nije zakazan.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Emil Čonkić

SNS:Tači nije mogao da vara, Vučić znao da brani Srbiju

Srpska napredna stranka saopštila je sinoć da je kosovski premijer Hašim Tači nervozan zato što nije mogao da vara i što mu teroristički trikovi nisu prolazili, kao i da je ponosna na svog lidera Aleksandra Vučića koji je znao da brine o Srbiji, uvek želeći kompromis i mirno rešenje.
"Srpska napredna stranka je ponosna što Aleksandar Vučić ne odgovara uvredama Hašimu Tačiju, ali ističemo da je i te kako znao da mu odgovori i ovog puta, kada je Tači pretio nasiljem Srbima na Kosovu i Metohiji", rečeno je u saopštenju SNS. Kako navodi SNS, Tači je nervozan zato što "nije mogao da vara, zato što mu teroristički trikovi nisu prolazili, i zato što nikada nije hteo kompromis, već poniženje Srbije". SNS je poručila da želi kompromis i da je ponosna na Vučića, koji je znao da brine o Srbiji, uvek želeći postizanje kompromisa i mirno rešenje.
Kako tvrde mediji, u toku dijaloga u Briselu došlo je, kao i u prethodnoj rundi, do verbalnog sukoba Vučića i Tačija pa je usledila pauza, da bi nakon izvesnog vremena dijalog bio nastavljen.

Povezane vesti:

Poslednji komentari
  • Nenad Vreme: 18.04.2013 09:55h

    U svakom slucaju je bolje da se odugovlaci, nego potpisati kapitulaciju Taciju i Amerikancima. A i Vucic sigurno zna sta mu je ciniti, pokazao je dovoljno da nece gurnuti Srbiju u propast.

  • hetero Vreme: 18.04.2013 13:54h

    Ovu babu kad vidim, sedam dana ne mogu da spavam....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP