Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTORIJSKA TUŽBA

I Goca ide u bitku sa bankama zbog rasta kamata!

Autor: Ružica Kantar - Sanja Đorđević | 16.04.2014 - 20:30:00h | Komentara: 0

Pevačica Goca Tržan postaće, kako stvari stoje, 10.001 građanin u prvoj kolektivnoj tužbi u istoriji srpskog pravosuđa, a protiv banaka zbog nedopuštenog ugovaranja valutne kamate u švajcarcima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži.

Podržala istorijsku parnicu: Goca Tržan| Foto: Rajko Ristić


"Efektiva": Nadamo se brzoj presudi!

Dejan Gavrilović predstavnik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“, koje je podnelo tužbu protiv Hipo Alpe Adrija banke, Pireus i Eurobanke EFG, u ime oko 10.000 građana, podseća za naš list da su oštećeni na prvo ročište čekali godinu i po.
- U Hrvatskoj je ceo postpak pred prvostepenim sudom rešen za godinu i po dana. Kod nas je sve išlo sporo i teško, ali se nadam da je krenulo nabolje. Od oko 600 podnetih pojedinačnih prijava, rešeno je 35 i sve su u korist klijenata, a za nekoliko desetina slučajeva postignuto je pravnanje, tako da se nadam da će se i kolektivna tužba rešiti u najbržem mogućem roku - kaže Gavrilović. Optužene banke se nisu još oglasile.

- Pridružiću se tužbi, ako za to još uvek postoji mogućnost! Nadam se da će se srpsko pravosuđe na pravi način nositi sa ovakvom vrstom problema. Ali se bojim da je sa bankama bitka unapred izgubljena - kaže naša poznata pop pevačica, koja je, kako je već ranije „Alo!“ objavio, 2007. uzela zajam od banke u švajcarcima, a našta se odlučila po savetu bankara „jer je tada odnos evra i švajcarskog franka bio 1 prema 55“.

- Kada sam podigla kredit za stan, mesečna rata mi je bila 570, a onda je otišla na 800 evra! Niko nije očekivao da će za samo nekoliko godina skoro duplirati svoju vrednost. Krediti su se pretvorili u pravu noćnu moru. Ogroman broj ljudi vraćao je stanove, jer jednostavno nisu mogli da isplate ratu. Kredit mi je postao omča oko vrata - prisetila se Tržanova, koje je bila i jedna od retkih na našoj javnoj sceni koja je ukazala na ovaj problem. Ona je još tada istakla da država mora nešto da preduzme i zaštiti građane, kao što je to učinila Hrvatska, koja je tada, kako bi sprečila dalji rast kredita u švajcarcima, u dogovoru sa bankama fiksirala kurs.

Hrvatsko udruženje "Franak"

Ivan Kontrec iz Udruženja „Franak“, koji je u Hrvatskoj već dobio prvostepenu presudu, po kolektivnoj tužbi protiv tamnošnjih banaka, savetuje srpskim „kolegama“ da budu uporni, ali i oprezni pri suočavanju sa bankarima.
- Bitno je da budu staloženi i umereni sa komentarima da se ne bi našli u situciji da banke njih tuže zbog neodmerenih izjava. Savetujem im strpljenje, ali i veru da će pravda biti zadovoljena - istakao je Kontrec. On očekuje da će sud u Srbiji takođe presuditi u korist oštećenih klijenata banaka, budući da, kako kaže, pravosuđa obe zemlje potiču iz istih jugoslovenskih korena.
- Potrošači u Srbiji su u prednosti, jer je vaša Narodna banka već donela mere za olakšavanje situacije klijenata zaduženih u francima i sugerisala da je jednostrano menjanje kamata i marži nezakonito, a na šta smo se i mi u Hrvatskoj pozivali. U slučaju valutne klauzule, pozvali smo se na presudu Vrhovnog suda Austrije prema kojoj potrošači nisu bili upozoreni na rizik zaduživanja u francima, iako samo ugovaranje valutne klauzule nije protivzakonito - zaključio je Kontrec, čije udruženje u Hrvatskoj čeka drugostepenu presudu.

pokrivalice

Čeka se ishod tužbe | Foto: Shutterstock

 

Presuda moguća za godinu

Zoran Stanojević, advokat privrednog prava, smatra da bi sud u Srbiji, koji je konačno prihvatio slučaj, mogao u roku od godinu dana da donese presudu po prvoj kolektivnoj tužbi protiv domaćih banaka.


- Budući da se ne radi o parničnim stvarima, već o konkretnim dokumentima kao dokazima, sud ne bi trebalo da ima problema u odlučivanju da li su banke mogle jednostrano da menjaju kamate po odobrenim kreditima ili ne. Dužina trajanja suđenja najviše će zavisiti od količine dokumenata i izvođenja dokaza obe strane u sporu, a pošto je reč o jednoj pravnoj stvari neće biti potrebe da sud saslušava svih 10.000 ugroženih klijenata - ocenio je Stanojević za „Alo!“. Iako je reč o prvoj kolektivnoj tužbi pred našim sudstvom, on smatra da bi tužilačka strana trebalo da predoči dosadašnju sudsku praksu po kojoj su klijenti po pojedinačnim tužbama dobijali sporove sa bankama zbog iste stvari, kao i presudu u Hrvatskoj, jer bi to u određenoj meri moglo da utiče na pravac odlučivanja suda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP