Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

"JAČI POL"

I muškarci trpe nasilje u porodici ali su u manjini

Autor: Tanjug | 19.02.2015 - 16:21:00h | Komentara: 1

Zamenica zaštitnika gradjana Gordana Stevanović ocenila je danas da institucije države ne reaguju adekvatno na nasilje u porodici, da su psihičke povrede žrtava teške koliko i fizičke, ali i da muškarci trpe nasilje, premda ređe nego žene.

Muškarac žrtva nasilja | Foto: Profimedia

Dešava se, ali retko: Muškarac kao žrtva nasilja | Foto: Profimedia

Stevanovićeva je istakla da ni policija, ni tužilaštvo, ni zdravstvene ustanove ni Centri za socijalni rad ne reaguju na adekvatan način a da je prevencija porodičnog nasilja gotovo izostala. Obraćajući se učesnicima okruglog stola "Deca i žene žrtve nasilja u porodici - suzbijanje i pevencija nasilja" u Jagodini, ona je iznela da istraživanja u 14 opština Srbije pokazuju da od ukupnog broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici policija za 71 odsto izriče samo mere upozorenja, dok je samo 10,6 odsto nasilnika je prekršajno kažnjeno.


Dokumentacija zdravstvenih ustanova je manjkava, a komunikacija, u povratnom smislu između policije, tužilaštva i Centara za socijalni rad loša objasnila je Stevanovićeva. Prema njenim rečima, ne daje se jasna poruka počinicu da je nasilje u porodici nad ženama i decom kažnjivo, ne reaguje se na adekvatan način, a sa druge strane žena i dete žrtve nasilja nisu na adekvatan način zaštićeni.

Muškarci su takođe izloženi porodičnom nasilju / Foto: Profimedia

Muškarci su takođe izloženi porodičnom nasilju / Foto: Profimedia

 
Stevanovićeva je iznela da se iako postoje propisi, akta i zakoni nasilnici "kroz njih provuku" tako da je kancelarija zaštitnika građana tražila izmenu zakonodavstva, pooštravanje kaznenih mera i uvođenje novih krivičnih dela, kao na primer protiv proganjanja.

"Ako muškarac, nasilnik i plati kaznu, tu sankciju plati žena kada se on vrati kući", rekla je ona.
Stevanovićeva je istakla da na prevenciji nasilja "treba svi da radimo kao društvo, kako bi utvrdili koje su to slabe tačke i šta je to što u sistemu treba unaprediti, kako bi na adekvatan način sankcionisali nasilje".

Muškarci su takođe izloženi porodičnom nasilju / Foto: Profimedia

Muškarci su takođe izloženi porodičnom nasilju / Foto: Profimedia

 
Kako je dodala, društvo još uvek ne prepoznaje emocionalno nasilje koje je takođe značajan vid nasilja.

"Imamo i nasilja nad muškarcima. Oni su kao žrtve u manjini njihov broj nije veliki ali i to je nešto na čemu treba raditi", rekla je ona.

Centri za socijalni rad treba da budu prva instanca kojoj se javljaju žrtve nasilja, ali nažalost prvo mesta kojima se obraćaju su policija i zdravstvene ustanove.

"Centri za socijalni rad o nasilju u porodici saznaju od policije, dakle tek kada se nasilje dogodi i kada policija interveniše", rekla je Stevanović.

U radu okruglog stola u hotelu "Hill" učestovali su predstavnici grada Jagodine, tužilaštva, suda, policije, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, škola, prosvetne inspekcije, zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija.
Poslednji komentari
  • miki Vreme: 19.02.2015 19:07h

    Taj pakao sam i ja prosao,ali posto sam sranac, mi se polcajac samo smejao sa "obrazlozenjem" da se u Srbiji to resava sa Rajskom batinom! Na pregledu isti dan u Ambulanti su bili preoptereceni sa situacijom, tako da sam jedva dobio Diagnozu,a prijava kod Policije -sipak!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP