Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAG PRESUDIO

I Srbija i Hrvatska oslobođene krivice za genocid!

Autor: Alo/Agencije | 03.02.2015 - 12:15:00h | Komentara: 7

Srbija ne može biti odgovorna za navodne zločine genocida koji su počinjeni pre 27. aprila 1992. godine zaključio je Međunarodni sud pravde u Hagu danas tokom izricanja presude u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj, 1991-95.

Međunarodni sud pravde u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbio je danas u celosti protivtužbu Srbije protiv Hrvatske, ocenivši da Srbija nije dokazala postojanje genocida, niti namere o genocidu za vreme i pre operacije Oluja. Sud je odbio i tužbu Hrvatske protiv Srbije procenivši da Srbija ne može biti odgovorna za navodne zločine genocida koji su počinjeni pre 27. aprila 1992. godine

- Nije dokazano da je genocid počinjen za vreme i pre operacije 'Oluja' protiv srpskog stanovništva u Hrvatskoj... Hrvatska ne može da bude proglašena krivom za zaveru da se počini genocid-  izjavio je predsednik tog suda Petr Tomka, čitajući presudu.


- Srbija nije dokazala postojanje genocida niti namere o genocidu - rekao je Tomka.

-Protivtužba Srbije mora biti odbijena u celosti - rekao je on.

Tomka je prethodno saopštio da je MSP odbacio u celosti i optužbu Hrvatske protiv Srbije.

Saopštavanju presude prisustvovao je i ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Srpski pravni tim očekivao je da Međunarodni sud pravde odbaci hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije "Oluja" počinile masovne zločine nad srpskim nadorom, dok su pravni eksperti bili uvereni da će obe tužbe odbačene.

Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Izricanjem presude okončan je proces koji je 1999. pokrenuo Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.
Srbija je 2010. podnela kontratužbu za genocid, koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995 godine.
U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih gradjana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".
U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u avgustu 1995. u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu. Genocid je, kako se navodi u kontratužbi, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.
Poslednji komentari
  • Anonimna Vreme: 03.02.2015 12:32h

    Puj, pike nevazi.

  • marsovac Vreme: 03.02.2015 12:42h

    Lepo Bogami i sada je nasa vlast PRESRECNA, a sta je bilo sa pobijenima u OLUJI, i dali u hrvatskoj ima uopste srba i koliko????? Gde je njihova imovina i penzije??

  • STATISTIKA o GENOCIDU Vreme: 03.02.2015 12:46h

    E sada mi da podnesemo Tužbu za utvrđivanje GENOCIDA nad Srbima zapadno od Drine 1941-45.g. u organizaciji hrvatskih nacista i Vatikana: Dokaz popisi stanovništva u Jugoslaviji: 1). 1940.g. Srba je bilo u Hrvatskoj 30%, a u Bosni 60% 2). 1946.g. Srba je bilo u Hrvatskoj 15% a u u Bosni 40%. 3). Danas Srba u Hrvatskoj ima 5%, a u Federaciji BiH 1%

  • Nikola Vreme: 03.02.2015 13:10h

    Znači i u RH i u BiH sud je rekao da je bilo genocida od strane srbije ali da to ni RH ni BiH nisu uspeli da DOKAŽU kao šta ni Srbija nije uspela da DOKAŽE da čišćenje 300 000 srpskih civila nije genocid a niti Srbija nije odgovorna za zločine pre proglašenja države ali je pravna naslednica Jugoslavije i u sukcesiji je sve dobila... pa kakav je to sud, gori od Haga!

  • Svetlana Vreme: 03.02.2015 14:07h

    A krivi i jedni i drugi! Onoliko izginulih, onoliko proteranih, i s jedne i sdruge strane, toliki jad i beda...ali, politika je politika, a zivot s tim veze nema.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP