Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSOBE KOJE MENJAJU POL VIŠE NEĆE BITI GRAĐANI DRUGOG REDA U SRBIJI

I transseksualci mogu u brak!

Autor: Ružica Kantar | 04.06.2013 - 23:15:00h | Komentara: 4

Ono što je koliko do juče delovalo kao naučna fantastika, uskoro bi moglo da postane realnost - srpski transseksualci više neće biti građani drugog reda!

Uskoro i kod nas: Prvo transseksualno  venčanje na Kubi

Uskoro i kod nas: Prvo transseksualno venčanje na Kubi | Foto: Reuters

Naime, ukoliko se usvoji model zakona o priznavanju pravnih posledica promene pola, ova do sada izopštena grupa građana konačno će moći nakon promene pola, ali i dok ta procedura traje, bez problema da dobije lična dokumenta u skladu sa novim polom. Transseksualci će moći i da sklapaju brakove, kao i da zadrže ista prava i obaveze koje su imali prema svojoj deci pre promene pola, saznaje „Alo!“!


Batine zbog pola!


Pravnica Slavoljupka Pavlović analizirala je pravni položaj transseksualnih osoba u Srbiji i u studiji su ovekovečeni i različiti oblici diskriminacije. Jedan od njih je slučaj transmuškarca koji još nije promenio pol, ali je već počeo da uzima muške hormone.
- U martu 2010, sa svojom devojkom T. otišao je u jedan gej klub u gradu. Ušao je u ženski toalet jer ne može da koristi pisoar. Ali, pošto je koristio hormone, ličio je na muškarca. Kada su pripadnici obezbeđenja videli da je ušao u ženski toalet, izvukli su ga napolje i pretukli - opisala je Pavlovićeva.

- Status transseksualnih osoba u Srbiji do sada gotovo da uopšte nije bio regulisan, zbog čega ostvarivanje i najosnovnijih prava zavisi od dobre volje predstavnika organa vlasti - objašnjava za „Alo!“ transseksualac K. R. iz organizacije „Gayten-LGBT“, koja je i učestvovala u pripremi zakona. Prema njegovim rečima, jedan od najvećih problema transseksualaca je promena ličnih dokumenata u skladu sa novim polom.

- Zbog pravnog vakuuma, svako od nas je imao različita iskustva prilikom promene ličnih dokumenata. U nekim opštinama se našlo „praktično rešenje“ da se promena pola u dokumentaciji pravda greškom pri upisu u matične knjige. U drugim, osobe su upućivane na pokretanje vanparničnog postupka, a desilo se i da je jednoj devojci koja je pokušala da promeni lična dokumenta nakon obavljenih intervencija službenica opštinske uprave naložila da se obrati lekaru sudske medicine radi utvrđivanja pola. Prilikom pregleda, tokom kojeg je lekar trebalo da utvrdi da li je osoba „dovoljno žena“, njoj su merene grudi i genitalije.
To je ponižavajuće i neljudski! - zaključuje naš sagovornik. Bez odgovarajućih dokumenata, transseksulne osobe se suočavaju sa problemima pri zapošljavanju, lečenju, putovanjima u stranu zemlju i slično. Rezultati istraživanja psihološkinje Jelene Zulević pokazuju da kada je u pitanju zapošljavanje čak četvrtina ispitanika, uprkos svojim kvalifikacijama, obavlja privremene poslove na kojima nije prijavljena, te da nema nikakvo zdravstveno ili penziono osiguranje. Zbog toga su mnogi od njih primorani da se bave seksualnim radom.

Crna statistika

- 50 odsto transseksualaca u svetu umre do 30. godine.
- U Srbiji trenutno živi oko 200 transseksualaca
- Od 28 ispitanih transseksualnih osoba, 16 je iz ženskog prešlo u muški rod, a 12 iz muškog u ženski
- Najviše njih je promenilo pol između 26. i 35. godine
- Najstarija osoba u Srbiji koja je započela i završila proces promene pola imala je 67 godina.
- Od 28 transseksualaca u Srbiji, u braku živi njih šestoro

Šta podrazumeva Model zakona!

Model zakona o priznavanju pravnih posledica promene pola i utvrđivanja transseksualizma između ostalog podrazumeva:
- Zabranu posredne ili neposredne diskriminacije, uključujući i diskriminaciju organa javne vlasti i medicinskih radnika.
- Organi nadležni za izdavanje ličnih dokumenata (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, radna knjižica, zdravstvena knjižica, diplome i druga uverenja o stečenom obrazovanju i stručnoj spremi i drugo) dužni su da po zahtevu lica koje je promenilo pol izdaju lična dokumenta sa promenjenim podacima o ličnom identitetu.
- Lice koje je promenilo pol ima pravo da sklopi brak sa licem suprotnog pola.
- Bračna zajednica lica koje je promenilo pol može se na osnovu saglasnosti supružnika prevesti u registrovanu.
- Roditelj koji je promenio pol, odnosno čiji je transseksualizam utvrđen, zadržava prava i obaveze koje je imao prema detetu pre promene pola.
- Sama činjenica promene pola ne može negativno uticati na odluku nadležnog organa o vršenju roditeljskog prava i starateljstvu nad detetom.

Poslednji komentari
  • ludi ja Vreme: 05.06.2013 00:47h

    Blago nama sa takvima,kakva drzava i i politicari takvi i zakoni ,samo za nas iole malo normalne,nema pravde. Jedna stvar u svemu tome je dobra, svakom politicaru sin da dovede zeta u kucu,i cerka snaju, posto priznacete to je svetski trend. Biti strejt ocigledno vise nije normalno.biti gej nije ok us vakom slucaju ps nemorate ovo da objavite,bitno da sam rekao sta mislim i onako nikada ne objavite misljenje normalnih ljudi

  • Zoran Vreme: 05.06.2013 09:03h

    Jeuziti katolički iz Vatikana iniciraju da se podržava : Feminizam, Homoseksualnost, Pedofilija itd..., Cilj je da na planeti Zemlji živi 1 milijarda stanovnika. Papa je katolicima obećao da će oni biti ta „Zlatna milijarda“. U pitnju je najveća podvala pape katolicima. Ktolici veruju da će njih satana iz Vatikana poštedeti, ako podržavju zlo koje radi.

  • tam tam Vreme: 05.06.2013 09:15h

    Trebalo bi da se odreknemo Svetog Save i Krsne Slave,jer nismo dostojni za nista Sveto. Budala nema problema ali zato svi oko njega imaju !

  • automehanicar Vreme: 05.06.2013 21:27h

    treba nam ruski zakon,,, :)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP