Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE ŽIVE U ILUZIJI

I tužioci misle da ih biraju "preko veze"

Autor: Tanjug | 27.03.2015 - 15:43:00h | Komentara: 0

Gotovo 70 odsto tužilaca u Srbiji smatra da se izbori upravo za tu funkciju odvijaju uz uticaje političara, rodjaka, prijatelja i interesnih grupa, ali se zalažu za otklanjanje svih uticaja na njihov integritet i rad, kao i izmene zakona o Državnom veću tužilaca koje bi takodje doprinele tom cilju.

Sudijski čekić

Ilustracija | Foto: Profimedia

Prema istraživanju CESID-a koje je danas predstavljeno na konferenciji za novnare Udruženja tužilaca Srbije, 47 odsto anketiranih smatra da su uticaji političkih stranaka uticali na izbore tužilaca.

Njih 13 odsto smatra da su prilikom izbora tužilaca doprinos dale prijateljske i rođačke veze, tri odsto ispitanika da su se u izbor mešale interesne grupe (tajkunke, privredne, kriminalne...), dok 37 odsto misli da je za izbor bilo presudno znanje i autoritet tužioca.
Istraživanje je, prema rečima predsednika Udruženja tužilaca Gorana Ilića, reprezentativno i sprovedeno je anketiranjem 521 tužioca i zamenika tužilaca.
Ilić je ukazao da su tužioci reformu iz 2009. ocenili kao lošu, a smatraju da stanje nije popravljeno ni promenama 2012. godine.
Tužioci su takodje pokazali nepoverenje prema DVT-u , telu koje treba da ih predstavlja i koje je najviši organ u sistemu tužilaštva u Srbiji, dodao je Ilić i naglasio da se Udruženje zalaže da izmene zakona kojima će se taj obezbedtiti nezavisnost i zaštitia samostalnost u radu tog organa.
Sekretar Državnog veća tužilaca Tomo Zorić rekao je da će to telo zajedno sa udruženjem tražiti najbolja rešenja i istakao da su integritet i nezavisnost najvažniji za delovanje javnog tužilaštva.
Na konferenciji su govorili i ambasadori Holandije Lorent Stokvis i misije OEBS Peter Burkhard čije su institucije podržale ovo istraživanje.
Obojica su istakla da će pomoći Udruženju u naporima za otklanjanje svih spoljnih uticaja na tužilaštvo i jačcanje integriteta te profesije ključne za vladavinu prava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP