Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INOVACIJA

I u Srbiji omogućeno plaćanje bitkoinima!

Autor: I.K. | 20.12.2013 - 11:10:00h | Komentara: 2

U želji da se prilagode klijenteli koja prati tehničko-tehnološke inovacije, beogradski restoran "Appetite" prvi u Srbiji je uveo plaćanje virtuelnom valutom - bitkoinima.

Vladimir Kovač

Vladimir Kovač

Ovakvo platežno sredstvo trenutno ima svega stotinak ljudi u našoj zemlji, ali je tendencija da će troškarenje bez nošenja tradicionalnog novčanika omasoviti strani turisti, ali i sve veći "zaluđenici" iz IT-sveta.

- Menadžment restoran je osetio potrebu da se distancira od klasične restoranske ponude Beograda. Pošto se obraćamo poslovnoj i mladoj populaciji koja prati tehničko-tehnološke inovacije, ali i strancima koji često posećuju Beograd, ideja je bila da im se ponudi upravo jedna od svetskih tehnoloških inovacija. Plaćanje je vrlo jednostavno uz pomoć naše aplikacije. Ona automatski preračunava iznos računa u bitkoinima po trenutnoj vrednosti sa svetskih bitkoin menjačnica i skida sa računa gosta iznos koji se zaokružuje na osam decimala. Kusura nema, naplaćuje se tačan iznos. Zapravo, klijent ima virtuelni e-novčanik povezan sa smart telefonom, kojim skenira kod ukucan na tabletu restorana. Tako će umesto, na primer, plaćanja 1.247 dinara za restoranski trošak, gostu sa njegovog e-novčanika biti skinuto 0,00193 bitkoina - objašnjava za "Alo.rs" Vladimir Kovač iz agencije "Creative media art", koja je napravila softver za ovakvo plaćanje.

I ljubimci su dobrodošli
Promocija virtuelnog plaćanja u restoranu "Appetite" bila je prilika i za najavu velike akcije obeležavanja lokala u Beogradu u kojima su i kućni ljubimci dobrodošli. Pokretači akcije su internet portal "životinje.rs" i udruženje "Petfrendli" koji su pozvali i druge kafedžije da otvore svoja vrata za kuce, mace i ostale ljubimce svojih gostiju.
 


On kaže da je dobra stvar to što bitkoin nije zvanična valuta nijedne nacionalne banke i, osim ponude i traženje, niko ne može da ga kontroliše. Vrednost bitkoina pre dve godine je iznosila manje od deset dolara, a sada jedan novčić vredi 772 dolara.

Do novca se dolazi ili kupovinom u nekoj od virtuelnih svetskih menjačnica, poput “Bitstamp” ili “MtGox”, ili takozvanim rudarenjem, odnosno rešavanjem komplikovanog matematičkog problema na računaru za šta se korisnik-rudar nagrađuje novčićem.

Tesa i Floki

Tesa i Floki

Trenutno na svetu postoji konačan broj novčića - 12 miliona, a do 2140. godine trebalo bi da ih bude 21 milion. Svaki novčić je jedinstven i ima poseban kod od 15 cifara. Tvrde da ga je nemoguće kopirati.


Takođe, Kovač objašnjava da su šanse za prevare i utaje male.
- Restoran uredno i za ovakva plaćanja izdaje fiskalne račune i plaća porez - napominje on.

 
Poslednji komentari
  • Maja Vreme: 20.12.2013 17:54h

    Super vest!

  • Ziko Vreme: 20.12.2013 18:25h

    Jos mi samo reci kako ga knjizis u poslovnim knjigama....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP