Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAT ZA NAŠU PLANETU

I u Srbiji pogašena svetla (FOTO)

Autor: Tanjug | 28.03.2015 - 21:14:00h | Komentara: 1

U gradovima širom sveta danas će od 20:30 sati po lokalnom vremenu biti isključena svetla na jedan sat u javnim institucijama, poslovnim zgradama i znamenitim građevinama.

Sat za našu planetu

Sat za našu planetu | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U Beogradu su večeras, u 20.30 sati, pogašena svetla i narednih sat vremena ostaće u mraku sve institucije, poslovne zgrade i znamenite građevine, čime se Srbija pridružila mnogim zemljama širom sveta u akciji "Sat za našu planetu".

Tu akciju već godinama organizuje WWF - Svetski fond za prirodu. Reč je o globalnoj kampanji u kojoj učestvuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanja posledica klimatskih promena.

Večeras od 20. 30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla na sat vremena.

Zena sa svecom u ruci na Trgu Republike u okviru akcije

Zena sa svecom u ruci na Trgu Republike u okviru akcije | Foto: Tanjug/Oksana Toskić


Akciju u Srbiji ove godine podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava Grada Beograda, Gradska uprava Grada Novog Sada kao i brojne organizacije.

Mnoga preduzeća, banke, medijske kuće, kao i druge institucije pridružiće se akciji isključivanjem dekorativne rasvete i svetala na svojim zgradama od 20:30 do 21:30 sat.

I Novosađani učestvovali u akciji

I u Novom Sadu večeras je održana akcija "Sat za našu planetu 2015" jednosatim gašenjem dekorativne rasvete na više lokacija u gradu, na Petrovaradinskoj tvrđavi i na Varadinskom mostu.


Novosađani su, na poziv organizatora manifestacije, učestvovali u akciji isključivanjem svetala u svojim domovima, od 20.30 do 21.30 sati. Grad Novi Sad je zvanično podržao akciju tako što je na sat vremena pogašena dekorativna rasveta na Gradskoj kući, zgradama Srpskog narodnog pozorišta i Vojvođanske banke, oko Saborne crkve i Zzupne crkve Imena Marijinog kao i na poslovnom centru "Apolo".

Posle isključenja osvetljenja na Trgu slobode u 20.30 časova građani okupljeni kod spomenika Svetozaru Miletiću upalili su sveće u obliku broja 60+ i u obliku bicikla.

"Sat za našu planetu" u Novom Sadu | Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Volonteri su delili kartonske sijalice na kojima su ispisane ekološke poruke i navike za budućnost, a članovi grupe "Haos amateri" i trupe "Flau" priredili akrobatski ples.


Akciju je podržalo Udruženje "Novosadska biciklistička inicijativa" čiji su članovi, zajedno sa sugradjanima, vozili eko rutu "Sat za našu planetu 2015 - bajsom", od Limanskog parka preko dunavskog keja do Trga slobode.
Akcija "Sat za našu planetu" u Novom Sadu dobila je podršku i od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Mrak i u Nišu

Niš se večeras priključio ostalim gradovima Srbije u akciji "Sat za našu planetu" isključivši svetla u 20.30 sati.


Niš je i proše godine na isti način podržao akciju koja je održana u 160 zemalja u preko 7.000 gradova.

Poslednji komentari
  • Krakatoa Vreme: 29.03.2015 04:02h

    Kakav vrhunski cinizam. Sat vremena za planetu. Ceo život nam zavisi od ove naše jedine planete. A vi izdvajate sat vremena. Šta radite sa preostalih 8759 sati? To je kao humano i preporodiće i nas i planetu. Od svega ste napravili farsu. Pogledajte samo noćne satelitske snimke. Ja ne želim da učestvujem u vašim sletskim vežbama. Mojih je onih 8759 sati. Čuvam ih. A vi se gasite ceo sat. Hvala, NE !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP