Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MUKE DECE SA GOLIJE

Ide u školu
bežeći od vukova!

Autor: Beba Bojović | 22.12.2012 - 23:44:00h | Komentara: 8

- Sinoć me je bilo strah. Mrak me je uhvatio u šumi, prolazio sam pored potoka, čuje se voda i neki neodređeni zvuci, jezivo...

Mališani pešače po tri-četiri sata kroz sneg i šumu. Kreću u zoru, a vraćaju se noću

Mališani pešače po tri-četiri sata kroz sneg i šumu. Kreću u zoru, a vraćaju se noću

U glavi mi jedino misao da pružim što duži korak da stignem kući. Prošle godine sam video mečku. Taj prizor mi je stalno pred očima. Ima i kurjaka, lisica, svačega ima u šumi... - opisuje 14-godišnji Darko Perišić svoje svakodnevno putovanje iz škole do kuće u selu Ograđenik, u podnožju Golije.


Do kuće ove porodice i još nekoliko komšija put još nije pročišćen. Snega ima na pojedinim mestima i do četrdesetak centimetara, a mališani pešače po tri-četiri sata u jednom pravcu kroz sneg i šumu. Kreću zorom dok još nije svanulo, a vraćaju se noću.

Zarobljeni i zaboravljeni: Darko sa bratom Dejanom

Zarobljeni i zaboravljeni: Darko sa bratom Dejanom

- Autobus ne ide otkada je pao onaj prvi sneg. Tad nas je zatrpao i ko zna kada će i da li će neko to očistiti - priča razočarano Darko.
Putovanje je lakše dok je u grupi sa decom iz okoline. Međutim, duže od sat Darko putuje sam, i to baš kroz šumu, pokraj potoka, kasno po podne. Majka Dragana kaže da je pokušavala da zatraži pomoć na više adresa, ali bezuspešno.

- Zovem nadležne, pitam hoće li neko pročistiti do naše kuće, apelujem, bez uspeha... A ja ne mogu da zabranim detetu da ide u školu kao što idu i druga deca. Kada propusti gradivo, slede loše ocene. Nikoga nije briga što njemu put do kuće nije pročišćen i što autobus ne ide. Srce mi se stegne od brige uveče dok ga čekam da se vrati - kaže majka Dragana.

Kako se na selu puno radi, roditelji česti nisu u mogućnosti da sačekaju dete, pa se Darko snalazi i kuraži sam dok se pentra vijugavim snežnim stazama do kuće.

Vuk

Vrebaju đake

- Razmišljam o nekim lepim stvarima. Često se preslišavam neke lekcije, računam u glavi neke zadatke, trudim se da ne razmišljam o vukovima i slično, da me ne bi hvatala panika. I ne zastajem nigde da se odmaram jer je hladno i nekada mi prsti na rukama i nogama promrznu od zime - priča Darko.

Njegov stariji brat Dejan korisnik je dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama. Njegova jedina razonoda bili su odlasci vikendom u ovaj centar, a sada mu je to onemogućeno jer po njega ne mogu doći.
Poslednji komentari
  • Heroji Vreme: 23.12.2012 01:02h

    Gradska deco, procitajte ovo i svi zajedno duboko se poklonimo ovim LJUDIMA...

  • Vlada Vreme: 23.12.2012 09:47h

    Zao mi je ove dece i ljudi tamo.... Mnoge "glavonje" i lovatori su kupili zemlju na Goliji jer ce to biti sledeci veliki ski-centar u Srbiji. Pa neka urade nesto za taj narod a ne samo za svoje g....

  • gaga Vreme: 23.12.2012 10:31h

    pored ove naše vlasti u Ivanjici bilo bi normalno da deca ne idu u školu ,a oni da idu negde na otvaranje-čišćenje puta uz jagnje i po neku rakiju.

  • baki Vreme: 23.12.2012 11:43h

    ajde navedite mi vest da je u zadnjih sto godina vuk igde napao coveka???????????

  • baki Vreme: 23.12.2012 11:45h

    ajde navedite ijedan novinski clanak u kome se navodi da je ikad ijedan vuk napao coveka ili dete? samo sirite paniku...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP