Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DERU NAS

Igračke u Srbiji skuplje nego u bilo kojoj zemlji zapadne Evrope

Autor: 021.rs | 23.12.2013 - 09:28:00h | Komentara: 2

Roditelji u Srbiji za igračke moraju da izdvoje mnogo više novca, nego mame i tate u EU.

igračke

Pojedini uvoznici tvrde da su marže do 30 odsto, dok u resornom ministarstvu, međutim, kažu da su marže čak 100 odsto. Veća konkurencija mogla bi da promeni postojeću situaciju, poručuju stručnjaci. Igračke u Srbiji su skuplje nego u bilo kojoj zemlji zapadne Evrope, a u Hrvatskoj su i pre ulaska u Evropsku uniju cene bile povoljnije nego kod nas.
Srpsko tržište igračaka je zatvoreno i mali broj privrednika zarađuje veliki novac, tvrdi urednica roditeljskog internet-portala "Bebac" Sanja Grandić. "S druge strane, imamo problem da upravo ta cena igračaka natera roditelje da odu u neku manje kvalitetnu prodavnicu, na primer kinesku, gde će kupiti igračke koje nisu bezbedne za decu", objašnjava Grandićeva.
U jednoj od najvećih kompanija koja prodaje uvozne popularne igračke kažu da za visoke cene kod njih ima opravdanja. Tvrde da, pored carine od 10 odsto, visokih nabavnih cena koje važe samo za Srbiju, troškova dozvola, zakupa lokala i magacina – marže nisu velike i da se kreću od 20 do 30 odsto.
Situaciju može da promeni samo veća konkurencija
Ipak, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević, tvrdi da te brojke nisu realne, navodeći da je analizom podataka najvećih distributera i prodavaca igračaka u zemlji zaključio da su te marže daleko veće. "Razlika između nabavne vrednosti i prihoda od prodaje je otprilike jedan prema dva, odnosno duplo veći su prihodi nego što je nabavna vrednost robe, što će reći da je marža praktično 100 posto", precizira Milićević.
Stručnjaci kažu da postojeću situaciju može da promeni samo veća konkurencija i dolazak novih kompanija, jer država po zakonu ne može da utiče na formiranje cene. To dokazuje činjenica da iste igračke kod različitih uvoznika na tržištu isto koštaju, što prema rečima predsednika UO Nacionalne organizacije potrošača Srbije Gorana Papovića, ostavlja sumnju da je reč o dogovoru uvoznika.
Zanimljivo je da ćete igračku iz inostranstva koju poručite putem interneta platiti manje. Na primer, kocke od 40 evra tako kupljene koštale bi nešto više od 50, a ne 70 evra, kolika je cena u prodavnicama u Srbiji.
Poslednji komentari
  • ivona Vreme: 23.12.2013 10:10h

    E,dok se ceka na povecanu konkurenciju-zakonom uvedite da marze budu do 20 posto i -nema problema!Veliki lanci marketa bez ikakve mere lepe profit,ne samo duplo vec i 2,5 puta...

  • Tata Vreme: 23.12.2013 12:08h

    Istina je da nas deru, ali ovo za naručivanje iz inostranstva, na žalost, nije, jer je zaboravljeno da treba platiti i transport iz inostranstva. Neka on bude 10€ (manje će teško biti), tada od 40€ ukupan trošak postaje (40+10)*1,1*1,2 (carina i PDV), što iznosi 66€, i eto nam kompletne uštede pojedene (tj ona iznosi manje od 6%).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP