Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ANALITIČARI O DOLASKU TAČIJA U BEOGRAD

Ili ćemo da komuniciramo ili da se ubijamo do istrebljenja!

Autor: Tanjug | 16.04.2015 - 12:21:00h | Komentara: 0

Savetnik kosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija Ardian Arifaj potvrdio je učešće svog šefa na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beogradu.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: Oksana Krutenjuk

 
Arifaj je za prištinsku Epoku e Re izjavio da je Tači pozitivno odgovorio na poziv nevladine organizacije "Ambasadori mira" koja taj skup organizuje 24. aprila, te naveo da je kosovski vicepremijer "glavni lider u regionu koji promoviše mir i saradnju između naroda i država".
"U tom duhu on je spreman da putuje za Beograd kako bi promovisao taj koncept", rekao je Arifaj.

Ardian Arifaj

Ardian Arifaj | Foto: printskrin Jutjub

 
Najava dolaska Tačija u Beograd izazvala je različite reakcije u Prištini, i dok jedni smatraju da bi on u Beograd trebalo da putuje na poziov srpskog kolege Ivice Dačića, drugi očekuju da se tamo izbori za neki oblik priznanja nezavisnosti.
Ovu drugu tezu iznosi analitičar Bljerim Burjani, koji se inače zalaže da Tači dođe u Beograd i koji kaže da upravo ta poseta govori da se istražuju putevi koji će dovesti do normalizacije odnosa Beograda i Prištine".


Politički analitičar Redžep Sahu smatra da Tači u Beogradu treba da traži ratnu odštetu, ali istovremeno tvrdi da nema drugog puta izuzev komunikacije sa Srbima.
"Ili da komuniciramo ili da se ubijamo do istrbljenja", izjavio je Sahu za dnevnik Epoka e Re.


Analitičar Jeton Keljmendi, međutim, uveren je da bi Tači u Beograd trebalo da ode samo ukoliko postoji poziv šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i da u tom slučaju bude dočekan kao državnik.

„Kafu mi, Hašime, ispeci“: Tači i Dačić

Tači i Dačić

 

Stručnjak za bezbednost Florian Cehaja, pak, strahuje od atentata na Tačija u Beogradu, a u tom slučaju konsekvence po Srbiju bi, kaže, bile velike.


Istovremeno list Bota Sot piše da tužba koju je Tačijeva partija predložila protiv Srbije a za štetu i ratne zločine na Kosovu, u ovom trenutku deluje isključivo kao politički marketing, dok jedan od najpoznatijih advokata Tom Gasi za taj list kaže: "Sve ovo se čini kako bi poslanici glasali za Specijalni Sud, a da to ne izazove preteranu ljutnju i nezadovoljstvo albanskog stanovnistva, s obzirom da nije bilo nijednog ozbiljnog postupka protiv Srbije za zločine koje učnila tokom rata na Kosovu".


U prilog istoj tezi izjasnio se i politikolog Albinot Maljoku koji kaže da je očigledno da je reč o "neozbiljnom pokušaju kupovine mira za unutrašnje potrebe s obzirom na to da takva tužba ne može biti pokrenuta sve dok Kosovo ne postane deo UN".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP