Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR GRAĐEVINARSTVA ŽESTOKO ISPROZIVAO BIVŠEG MINISTRA PRIVREDE

Ilić: Dinkić ugasio „Slobodu” zbog „Gorenja”

Autor: Ekipa Alo! | 18.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 10

Ministar građevinarstva Velimir Ilić juče je optužio bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića, kao i Vericu Kalanović, koja je bila na čelu UO Fonda za razvoj, da su investicije u Srbiji bile “političke”.

Za pokretanje  „Slobode“ bilo  je potrebno  20 miliona dinara: Velimir Ilić

Za pokretanje „Slobode“ bilo je potrebno 20 miliona dinara: Velimir Ilić | Foto: Emil Čonkić

Ilić, koji je bio i sam član UO Fonda za razvoj, tako je investicije u Kragujevac nazvao “rupom bez dna”, dodao da se “više ulagalo u skijališta, nego u građevinarstvo Srbije”, kao i da je jedna od žrtvi takve politike bila “Sloboda Čačak”, koja je puštena niz vodu u korist slovenačkog “Gorenja”!?


„Političke investicije”


Ilić je juče na TV „Pink“ optužio Vericu Kalanović i Mlađana Dinkića za lošu politiku Fonda za razvoj i uopšte loše investicije u Srbiji: „To je bilo čisto partijski. Zato sam prestao da odlazim na te sastanke Fonda.“
Na komentar da je Kalanovićeva, koja je bila predsednik UO Fonda i sama rekla da je Vlada donosila odluke o preduzećima, a da je Fond pro forme onda potvrđivao sve to Ilić je izjavio: “Verica Kalanović je bila predsednik Odbora za privredu i finansije. On priprema materijale i daje zeleno svetlo da nešto uđe na Vladu... Ona, dakle, pripremi sve s ministrom privrede tadašnjim (Dinkić). Oni se dogovore, donesu, prođe kroz odbore gde je ona predsednik i stavi na odbor Fonda, gde je opet ona predsednik... Zato se išlo u političke investicije.”

- Pionir bele tehnike u jugoistočnoj Evropi je “Sloboda Čačak”. Usisivači, šporeti, veš mašine... To se radilo... Kada je “Gorenje” bilo nula, “Sloboda” je bila gigant u Evropi... Najveći izvoznik na rusko tržište. I šta se dogodilo? Gasi se “Sloboda” čisto politički, a pravi se u Zaječaru nova firma “Gorenje”. Predaje joj se celo srpsko tržište bele tehnike... - ukazao je juče Velimir Ilić, navodeći da je za pokretanje “Slobode” tada bilo potrebno 20 miliona dinara.

- Pokrenuo sam to pitanje, ali je to odbijeno. Rečeno da je to neprofitabilno. I mi dajemo 10.000 evra po zaposlenom drugima - rekao je Ilić, koji je za to direktno optužio tadašnje Ministarstvo finansija, koje je predvodio Mlađan Dinkić, kao i nadležne za privatizaciju.

- Ministarstvo nije dozvolilo da se “Sloboda” privatizuje na jedan korektan način - istakao je Ilić. Mlađan Dinkić, lider URS-a, juče nije reagovao na optužbe Ilića. Inače, Vlada Srbije i kompanija “Gorenje” u julu 2013. godine su zaključili predugovor o novim investicijama te kompanije u Srbiji kroz zajedničko ulaganje. Dinkić, tadašnji ministar finansija i privrede, rekao je da se očekuje zapošljavanje 700 novih radnika u naredne tri godine i povećanje proizvodnje i izvoza.

- Vlada Srbije će učestvovati u dokapitalizaciji svih “Gorenje” fabrika na teritoriji Srbije sa 15 miliona evra u naredne dve godine i dobiće manjinsko vlasništvo u njima, a sva dobit će se raspoređivati u srazmeri sa vlasništvom - naveo je Dinkić tada i dodao da će samo u modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u naredne dve godine biti investirano 22 miliona evra. Sa druge strane Poreska uprava objavila je da je kompanija “Sloboda” iz Čačka, sa dugom od 2,4 milijarde, na trećem mestu spiska najvećih dužnika u Srbiji. Kako “Alo!” nezvanično saznaje nadzorni odbor “Slobode” juče je raspravljao o predlogu zaključka Vlade, koji bi trebao da reši dalju sudbinu ovog preduzeća. Međutim, juče nismo uspeli da saznamo detalje tog sastanka.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

URS: U Fondu je ostalo 17,5 milijardi
Povodom optužbi ministra Ilića na rad Fonda za razvoj, za vreme Verice Kalanović, juče su reagovali i Ujedinjeni regioni Srbije, čiji je ona potpredsednik. URS je saopštio da Ilić iznosi netačne navode i da je dokaz odgovornog poslovanja Fonda, to što na računu ima na raspolaganju 17,5 milijardi dinara.
- Ova činjenica je samo jedan od dokaza da je Fond poslovao uspešno i odgovorno, čak uspešnije i od poslovnih banaka. Zahvaljujući tome, nakon odlaska Verice Kalanović, na računu Fonda ostao je značajan iznos, što je retka pojava u srpskoj ekonomiji i politici, jer svi iza sebe uglavnom ostave minuse i dubioze na računima - naveo je URS u saopštenju.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 18.10.2013 07:41h

    ...pa Veljo vi ste u toj vladi , izgleda. ko rogovi u vreci..jel ima tamo neko ko ce da kaze i podrzi konacnu odluku..mislim predsednik, prvi podpesednik..ovako ispada ti saljes sekretara na sastanke,jer ti se ne dopada neciji predlog.Vi svi tamo ne radite dvoj posao ako samo klimate glavama.K0 daje predloge,i kakve su to ucene da NIKO nesme da kaze rec protiv-kada je za to vreme. Na sednici vlade.Ovako preko novina,ne suvise konkretnO,/IMENA/, izgleda da tracaris. ako ces da budes pravi e bato onda ili stisni ili ..dni.

  • pejapeja Vreme: 18.10.2013 08:48h

    Konacno da neko kaze pravu istinu a da je iz vrha politike.Kamo srece da drzava ima snage I da kazni unistavanje svoje imovine, gde bi nam bio kraj.

  • Saša Vreme: 18.10.2013 08:57h

    Ministar Ilić, na svakom koraku pokazuje svoju patološku mržnju prema Kragujevcu.

  • Velko Vreme: 18.10.2013 09:05h

    Ako je sve to istina OBOJICU U ZATVOR.jEDNOG ZA PODRIVANJE EKONOMSKOG SISTEMA SRBIJE DRUGOG ZA NEČINJENJE . Ilić, Predsdenik stranke, ministar kokodaće sada kada je sve gotovo. Na njivu Veljo pa kopaj!

  • darko Vreme: 18.10.2013 09:33h

    tako je i preko svog kums upropastio i obuci Beograd

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP