Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POZIV NA UKIDANJE DULIĆEVOG ZAKONA

Ilić: Konverzija leglo
korupcije, treba je ukinuti!

Autor: Tanjug | 17.12.2012 - 11:38:00h | Komentara: 0

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da se izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predlaže odlaganje primene konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine do donošenja novog zakona, jer je ona bila "leglo korupcije i zaustavila građevinske projekte", a da je konačno treba i ukinuti.

Ilić je u parlamentu, gde "brani" set zakona iz oblasti gradjevine, najavio da će najkasnije za šest meseci biti usvojen novi zakon o planiranju i izgradnji, a da se lično zalaže za trajno ukidanje konverzije, sa čime se, kako je naveo, slažu i banke i građevinari.

Leteći Čačanin

Konverzija leglo korupcije, treba je ukinuti!| Foto: FoNet

"U Beogradu je za četiri godine urađena samo jedna konverzija, za odlaganje konverzije do donošenja zakona dobijena je saglasnost raznih udruženja, gradjevinara, svih ministarstava, Kancelarije za Evropske integracije ..., svi imaju jednoglasno pozitivno mišljenje", rekao je ministar.

Prema, njegovim rečima, Srbija je na rang listi "treća odpozadi za izdavanje gradjevinskih dozovla, što je poražavajuće" i zato i predlaže da se konverzija konačno i ukine, jer sa njom "ne možeo da se radi", a postoje i drugi načini da se oporezuje zemljište.

Ilić je ukazao da sada više od dve milijarde evra projekata čeka na realizaciju, ali da trenutno bez konverzije nema gradjevniske dozovle, iako konverzija nije poznata nijednoj banci i nijedan strani investotir neće da je podrži.

"I to nam je zamereno. Da bi otkočili pojekte koji su u fazi pripreme dobijanja dozovle za izgradnju, moramo odložiti konverziju do donošenja zakona o planiranju i izgradnji najkasnije za šest meseci. To je sistemski zakon koji mora pažljivo da se uradi", ponovio je Ilić.

On je ocenio da je konverzija potpuno zaustavila gradju u Srbiju, da je pre donošenja Zakona o planiranju i izgradnji bilo 180.000 gradjevinskih radnika, a danas ih je 78.000.

Ilić je dodao da se gradjevinarima duguje više od dve milijarde dinara, što mora da se učini do kraja godine, precizirajući da su neki projetki uradjeni do pola, neki 70 odsto.

"Oni moraju da se završe i zato smo predložili da ovaj zakon važi do 2014. godine, da bi se to i učinilo. To će biti prava pomoć, podsticaj gradjevinarstvu i podsticaj gradjevinskoj industriji", smatra minstar.

Na dnevnom redu su predloženi zakoni o produženju važenja Zakona o podsticaju gradevinske industrije u vreme ekonomske krize do kraja 2014. godine.

Zbog očekivanja da će se negativni efekti ekonomske krize nastaviti i u sledećoj godini, vlada smatra da je neophodno produžiti rok važenja tog zakona do 31. decembra 2014. godine.

Poslanici će u objedinjenoj raspravi govoriti i o predloženom zakonu o planiranju i izgradnji koji predvidja da nosioci prava korišćenja mogu ostvariti pravo na gradnju novih objekata, odnosno dogradnju i rekonstrukciju postojećih objekata u skladu sa nemenom zemljišta utvrđenom važećim planskim dokumentom u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, bez dostavljanja dokaza o izvršenoj konverziji zemljišta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP