Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MIĆA JOVANOVIĆ TVRDI DA JE RAD NJEGOVOG PULENA STEFANOVIĆA AUTENTIČAN

Ima 200 svedoka da ministar nije ukrao doktorat!

Autor: Ivana Kljajić | 03.06.2014 - 11:20:00h | Komentara: 19

Ministar policije i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović dospeo je u poziciju da se brani od optužbi da je plagijator i da je na sumnjiv način došao do doktorske titule na Univerzitetu „Megatrend“. U tekstu objavljenom na sajtu „Peščanik“, trojica autora, profesora, predavača i doktoranata sa engleskih univerziteta detaljno analiziraju Stefanovićevu doktorsku disertaciju, ukazuju na plagiranje drugih autora i zaključuju da „osoba koja je spremna da ‚progura‘ kao doktorat naučno bezvredan rad koji ne ispunjava minimalne kriterijume nije podobna da obavlja javnu funkciju“.

Nebojša Stefanović

Ministar policije sa svojim mentorom: Nebojša Stefanović i Mića Jovanović

Pošto se u javnosti podigla velika prašina, u odbranu Stefanovića skočio je njegov mentor i rektor „Megatrenda“ Mića Jovanović, koji za „Alo!“ tvrdi da je pomenuta disertacija „apsloutno autentično naučno delo“. Rektor Jovanović najavljuje i da će sredinom nedelje najverovatnije podneti i krivične prijave protiv autora spornog teksta dr Uglješe Grušića, docenta na Univerzitetu u Notingemu, dr Branislava Radeljića, vanrednog profesora na Univerzitetu Istočni London, i Slobodana Tomića, doktoranta na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Nadležni
nenadležni!

Velimir Tmušić, načelnik odeljenja za inspekcijske poslove u ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i nauke Ministartva prosvete, izjavio je za naš list da to odeljenje nije nadležno da utvrđuje postojanje plagijata u stručnim radovima nastavnika visokoškolskih ustanova, već da to čine stručna tela visokoškolskih ustanova. Vera Dondur, predsednica Nacionalnog saveta za nauku, objasnila je da u Srbiji ne postoji precizna procedura kojom bi se utvrdilo da li je nečiji doktorski rad plagijat niti postoje zakonske posledice ako je tako.
- To ostaje na nivou etičkih tela samih univerziteta - rekla je Dondurova i napomenula da postoji načelo autonomije univerziteta.

- Ceo tekst je zlonamerna laž i napad sa političkom konotacijom. U želji da odbranimo kredibilitet institucije i ministra, u toku je formiranje komisije u kojoj će biti profesori i sa „Megatrenda“ i državnih fakulteta i ona će utvrditi koliku štetu je proizveo ovaj niski i podli napad. Zatim ćemo, već sredinom nedelje, verovatno napisati i krivične prijave protiv sve trojice nazovistručnjaka koji su napisali taj tekst - izjavio je Jovanović za naš list. Iako se u tekstu na „Peščaniku“ „Kako do doktorata? Lako! Slučaj ministra Stefanovića“ citira desetak delova Stefanovićevog rada koji su preuzeti iz drugih već objavljenih članaka i zbornika, rektor Jovanović objašnjava da je njegov doktorant sve uredno naveo u spisku literature, a da normativne akte koje je koristio nije morao da notira kao citate jer ih je u svom radu prepričavao. On kaže da je Stefanović za doktorat sproveo empirijska istraživanja i da samim tim rad ne može biti plagijat.

- Istraživanje je sprovedeno na 200 ispitanika, tako da postoji i 200 svedoka koji mogu da posvedoče da nije reč o plagijatu - naglasio je Jovanović. On tvrdi da sve doktorske disertacije odbranjene na „Megatrendu“ mogu ispuniti sve standarde koje neguju državni univerziteti.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snežana Đorđević, čiji je rad između ostalih Stefanović navodno kopirao u svom doktoratu, izjavila je sinoć da je doktorski rad ministra unutrašnjih poslova „solidan rad“ u kojem ona nije prepoznala delove svog teksta.

Aleksandra Jerkov, predsednica Odbora za nauku Skupštine Srbije, najavila je da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o doktorskoj disertaciji ministra Stefanovića. „Transparentnost Srbija“ ocenjuje da je problem sumnjivih diploma državnih funkcionera posledica loše provere u visokoškolskim ustanovama, ličnih motiva i korupcije i podseća da ovo nije prvi put da se u Srbiji pokrene pitanje sumnjivih diploma državnih funkcionera. Podsetimo, najviše prašine u javnosti podigli su napisi o sumnjivoj diplomi koju je za kratko vreme stekao predsednik Tomislav Nikolić.

Stefanović: Zašto su se setili posle godinu dana?

- Komisija formirana od strane Univerziteta „Megatrend“ je imala zadatak da utvrdi ocenu podobnosti, celishodnosti i značaja teme moje doktorske disertacije - rekao je Stefanović za Tanjug. Ista komisija je, kako objašnjava, u pisanom obliku izuzetno povoljno ocenila pomenutu disertaciju i dala saglasnost da se pristupi javnoj odbrani.

Nebojša Stefanović

Stefanović u junu prošle godine odbranio doktorat
- Reference koje sam koristio tokom pisanja disertacije su jasno navedene, što je uobičajeni postupak u pisanju svih doktorskih disertacija, pri čemu premise utvrđene metodologije pisanja naučnog rada nalažu i ukazuju na neophodnost nadgradnje novih empirijskih saznanja na postojeću činjeničnu građu i prethodno definisane teorijske postulate - rekao je Stefanović.


- Moram da primetim da je moj doktorski rad dostupan svima od juna prošle godine, ali da je tek sada izazavao interesovanje jednog dela javnosti - zaključio je Stefanović.

Vučić o Stefanovićevom doktoratu: Najgluplje obrazloženje o plagijatu koje sam čuo!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je obrazloženje tri naučnika da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat - najgluplje obrazloženje koje je on ikad čuo.

Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo. Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi plagijatu ili ne - rekao je Vučić na novinarima u Beogradu.

Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Biljana Nenković

On je dodao da niko ne zna na osnovu čega su ta trojica naučnika zaključila da je Stefanovićev rad plagijat.

Da podsetimo na sajtu Peščanik u nedelju je objavljen tekst Uglješe Grušića (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislava Radeljića (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodana Tomića (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) u kojem tvrde da postoje ozbiljne indicije da u Stefanovićevom doktorskom radu ima mnogo plagijata.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

Stefanoviću je mentor na doktorskim studijama bio rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović.

U komisiji pred kojom je Stefanović branio doktorat bili su profesor Slobodnog univerziteta Berlin Sung Džo Park, direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja Žan Žak Šanaron, profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju Mijat Damjanović i profesorka Fakulteta političkih nauka Snežana Djordjević.

MUP istražuje ko je srušio „Peščanik“

MUP Srbije saopštio je da je Uprava kriminalističke policije pokrenula istragu na osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva povodom sprečavanja i ograničavanja pristupa internet domenu „www.pescanik.net“. Istraga se sprovodi u cilju identifikacije izvršioca krivičnog dela sprečavanja i ograničavanja pristupa javnoj računarskoj mreži. Prethodno su sa portala „Peščanik“ saopštili da je gro hakerskih napada na njihov sajt posle objavljivanja teksta o doktoratu ministra Stefanovića došao sa servera Univerziteta „Megatrend“.

Poslednji komentari
  • 021 Vreme: 03.06.2014 12:01h

    Nije on jedini da na takav način stiče titulu doktora nauka, ima takvih još,koji i rade na odgovornim i značajnim mestima, pa nam je i situacija u ekonomiji i drugim oblastima takva kakva je, uglavnom zbog ,,kvalitetnih i stručnih,,kadrova sa megatrenda.

  • jovan Vreme: 03.06.2014 12:04h

    aleksandra jerkov ima toliko lopova u svoj stranci da bi trebala da se pozabavi prvo njima , tako da se puste tih slamki za koje se vataju ne bi li se udavili u moru sopstvenog loseg rada , kradja i enka nam vise ne prodaju demokratiju za skupe nase pare

  • Mirkonija Vreme: 03.06.2014 12:46h

    Nema nikakvu potrebu da bilo sta objasnjava...Ljudiznaju da je to samo jedna obicna smicalica.

  • Mirka Lj Vreme: 03.06.2014 12:47h

    Ovako i treba . Stalno im se cuti dok izmisljaju.

  • Mortisa Vreme: 03.06.2014 12:47h

    Treba ih samo iskulirati . Neka izmisljaju...Ionako nece tu stati...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP