Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GRAĐANI OPŠTINE STARA PAZOVA NA TEŠKIM MUKAMA

Ima li leka za birokratiju?

Autor: Mihailo Medenica | 15.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Nije teška bolest, već birokratija! Upravo je to u Novoj i Staroj Pazovi i okolnim selima dijagnoza kojoj nema leka, a bogami ni lekara, osim opšte prakse. Za sve ostalo - u Beograd, a Beograd nikad dalji, iako nema ni 20 kilometara do najbližih kliničkih centara, onih na Bežanijskoj kosi i Zemunu, ali...

Ubi administarcija  brže od bolesti

Ubi administarcija brže od bolesti | Foto: A. Stanković

- E, ali treba stići do njih, a nije to tako jednostavno, moj sine - veli Mihal Iker, snuždena starina u memljivoj čekaonici odelenja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Staroj Pazovi.


Tu je, kao i njih još dvadesetak, od ranog jutra, čeka pečat nasušni na uputu za Zemunsku bolnicu, mada se pre dočeka kamen u bubregu...

- Teritorijalno pripadamo Vojvodini i upućeni smo na Sremsku Mitrovicu, koja nam je mnogo dalja od Beograda, a za Beograd nam treba overa uputa ovde, ne može lekar opšte prakse u domu zdravlja, jer, zaboga, kao da dolazimo u Beograd ne iz inostranstva, već s druge planete - čeka za suprugu, taj famozni pečat, ona ne može, oporavlja se od operacije, valjalo bi joj do petka stići u Beograd na skidanje konaca, mada...

I ko dođe zdrav,  razboli se čekajući

I ko dođe zdrav, razboli se čekajući | Foto: A. Stanković

 
- Kao što vidite, samo jedan šalter, odnosno kancelarija radi, i u njoj samo jedna službenica, a Stara i Nova Pazova broje više od 40.000 ljudi, pa zamislite kolika je muka i koliko se čeka - kaže on.

Nema potrebe da zamišljamo, vidimo: petnaestak kvadrata oronule čekaonice, dvadesetak ljudi u njoj, još dobrano njih kojekude dok ne prođe pauza...

- Evo, četiri uputa za mene, od neurologa pa nadalje, a svako malo i za supruga dođem, boluje od kancera, pa ja čekam - nije u Ljubici Šašić godina za čekanje, starost i bolest umorili su ženu pitomog lica i tihog glasa, ali lako bi s tom mukom izašla na kraj, no sa birokratijom nema snage da se rve.

- Najgore od svega, ako ne stignem danas na red, predajem upute za komisiju, a ona je tek u petak, a i to se često dogodi jer za ovo radno vreme, od osam do jedan, ne možemo svi stići! Moli boga da se ne razboliš, eto samo to, inače...

Ni deca ne mogu na  pregled bez čekanja  na overu uputa

Ni deca ne mogu na pregled bez čekanja na overu uputa | Foto: A. Stanković


Inače ubi administracija brže od bolesti, rekosmo. No, propisi su takvi kakvi jesu, ali zašto samo jedan šalter, jedna službenica, jedna smena?

- Ne znam, a to jeste u principu najveći problem - sleže ramenima Dejan, mladić sa bebom u naručju, u kolima pred čekaonicom.
Supruga čeka, pa je smeni kad se dete zaplače za majkom.

- Ako možete da nam pomognete - pomažite, molimo vas, jer ovo je neizdrživo! Niko ovamo ne dolazi iz hira, već iz krajnje nužde! Ako mora da se overava, neka se overava, ali neka to radi više ljudi, da za radno vreme stignu sve, a ne da pacijenti dolaze danima ili ostaju za lekarsku komisiju! Nemoćni starci i žene sa decom u čekaonici satima, pa da li je to slika Srbije 21. veka?

Nažalost, jeste, ni prva ni poslednja, niti samo ovde birokratija gospodari životima, umesto da je tek podnošljiv delić svakodnevice. Postala je dijagnoza, teža od mnogih koje tavore kao mrtvo slovo na uputima za Beograd!
Poslednji komentari
  • Ivana Vreme: 15.01.2015 11:56h

    Tako je i u Beogradu. Evo primer: usi me bole, nista ne cujem sa 28 godina, hocu kod usnog, prvo treba da zakazem kod opste prakse da bi mi dali uput i to za par dana, pa da dodjem po taj uput, pa da idem kod usnog da vidim kad moze da me primi na pregled! Pa ko je tu lud...i koji sef ce meni da da ovolike dane da se ja setam po domu zdravlja. I to je nase zdravstvo!!! Bezobrazluk po domovima zdravlja je prevelik.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP