Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VOZAČKI ISPIT

Imaćemo ulice pune problematičnih vozača

Autor: Milan S. Prelić | 03.11.2012 - 00:24:00h | Komentara: 2

S obzirom na to da trenutno ima oko 150.000 onih koji pokušavaju da iskoriste poslednje trenutke da po starom zakonu polože vozački ispit, postoji mogućnost da uskoro ulice budu preplavljene problematičnim vozačima, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Za 85 dana treba da bude obučeno 150.000 kandidata

Za 85 dana treba da bude obučeno 150.000 kandidata | Foto: Emil Čonkić

Iako, barem na prvi pogled, deluje da bi moglo da dođe do velikog broja „puštanja“ kandidata na ispitima, Okanović ipak smatra da toga neće biti jer u komisiji pored instruktora sedi i saobraćajni policajac. Ali, do zloupotreba ipak može da dođe, kao što su izdavanja potvrda o odvozanim časovima onima koji to nisu učinili.


Štancujemo vozače


- Država se ne bavi ozbiljno i sistematski bezbednošću saobraćaja. Štancujemo vozače koji uče nešto što više ne važi. Primera radi, po starom je maksimalna dozvoljena brzina u naseljennom mestu 60 kilometara na čas, a po novom 50. Ipak, polaznicima se i dalje kao tačan priznaje stari odgovor - objašnjava Okanović.

- Jedino realno rešenje jeste produžetak roka jer posle 25. januara postoje dve opcije - ili će ulice biti pune problematičnih vozača ili će veliki broj ljudi popadati na ispitima - kaže Okanović.

- Trenutno u auto-školama ima oko 150.000 kandidata. Neka su u proseku izvozali pola, onosno 20 časova. Ostalo je tri miliona časova za preostalih 85 dana - kaže on.

- Zbog kašnjenja zakona poginule su stotine ljudi. Za sve je kriva država pošto novi sistem obuke kasni tri godine.
Zakon je usvojen u maju, a novi pravilnici su morali da budu gotovi u roku od šest meseci, ali su zakasnili, a i puni su grešaka. Zato nisu spremni ni u MUP-u ni u auto-školama - kaže za “Alo!” Okanović.
Poslednji komentari
  • Allek Vreme: 03.11.2012 05:57h

    ko je bre ovaj Okanović i zar mora on da nam pojašnjava zakone!?? ni predhodnom zakonu nije ništa falilo ali su raznorazni OKANOVIĆI lako pravili rupe zj nisu zakon poštovali i kažnjavali po zakonu, nego su trpali pare u svoje džepove i okretali glavu i kad su auto-škole u pitanju ali i kad su nesavesni i nemarni vozači u pitanju... javna je tajna da saobraćajni policajci neće sa ulice iako su već odavno prematori za rad na ulici, po tri kuće su napravili od te ulice tj puta...

  • milunher Vreme: 03.11.2012 07:11h

    Ma o cemu vi pricate.Setite se kako ste vi polagali vozacki ispit.Okrenite se oko sebe i vidite u svetu koliko kosta vozacka dozvola i i kako se dobija.Pa danas se deca radjaju sa vozackom dozvolom.Drzava u cilju da narodu uzme novac ne prestaje da ga ponizava i pljacka pa i kad je rec o obicnoj vozackoj dozvoli i to sve oblozila dmagoskim pricama o bezbednosti saobracaja,pa mo;im vas buduci vozaci vozi ce samo obicne automobile a ne kosmicke rakete i vasionske letilice,pa molim vas...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP