Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POBEDA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU U AUSTRIJI

Imamo najbolje harmonikaše! (VIDEO)

Autor: Beta | 03.06.2013 - 18:03:00h | Komentara: 0

Orkestar harmonika novosadskog Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković" osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom muzičkom festivalu u Insbruku, u Austriji.

harmonikaši

AKUD "Sonja Marinković" (Kliknite za uvećanje) | Foto: facebook

Na takmičenju je učestvovalo 210 međunarodnih orkestara, a harmonikaši "Sonje Marinković" osvojili su 48,8 bodova od mogućih 50, i to u kategoriji najvišeg ranga i najtežih umetničkih zahteva.
Novosadski harmonikaši postali su prvi pobednik tog festivala u poslednjih 30 godina, koji ne dolazi s nemačkog govornog područja.
Orkestar je nastupao pod dirigentskom palicom Gorana Penića, a harmonikaši su se publici predstavili delima domaćih kompozitora: "Boje" Slavka Šuklara, "Grlica" Stevana Hristića i "Sinfonieta" Stevana Divjakovića.

Harmonikaše je danas primio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je rekao da je ovo još jedan dokaz da je kultura jedan od najboljih promotera naše države i naroda.

"Prvo mesto na svetskom takmičenju jeste uspeh kojim se malo ko može podičiti. Posebnu pohvalu zaslužuje činjenica da se vi ovim poslom bavite amaterski, a kvalitet vašeg rada je na izuzetno visokom nivou", rekao je Pajtić.
Dodao je da pokrajinska vlada nije institucija "koja se seti uspešnih samo kada postignu vrhunske rezultate", nego pokušava da godinama prati one koji su uspešni, koji pokazuju energiju i želju da nas sve zajedno afirmišu.
Dirigent Goran Penić rekao je da je taj orkestar specifičan po vrlo raznolikom sastavu, jer u njemu sviraju učenici i profesori Muzičke škole, ali i studenti, matematičari, advokati i poljoprivrednici.
Dodao je da sve njih vezuje ljubav prema harmonici i želja da taj instrument prikažu u drugom svetlu, u umetničkom smislu.
Festival harmonikaških orkestara iz celog sveta održava se u Austriji svake treće godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP