Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠKOLARCI KROZ IGRU UČILI O ORGANSKOJ PROIZVODNJI MLEKA

Imlek organizovao „Bello organic školski čas na farmi“

Autor: Ekipa Alo! | 12.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Učenici trećeg razreda OŠ „Ruđer Bošković“ juče su prisustvovali „Bello organic školskom času na farmi“, koji je organizovala kompanija „Imlek“, gde su kroz igru i zabavu upoznali sa osnovnim načelima organske proizvodnje mleka i odgojem krava na jedinoj sertifikovanoj organskoj farmi u našoj zemlji, „Global seed“ u Čurugu.

Školarci kroz igru učili  o organskoj proizvodnji mleka

Školarci kroz igru učili o organskoj proizvodnji mleka | Foto: Dušan Milenković

- Jao, vidi, kako su mali! I slatki! Vidi ovo sivo! - uzvikivala su deca kada su videla telad koja su se otelila pre nepunih nedelju dana. Pored takozvanog porodilišta, deca su imala prilike da vide štale gde se nalaze junad i krave, kao i da saznaju kako tačno izgleda proces proizvodnje mleka.


- Želja kompanije „Imlek“ bila je da edukuje male potrošače šta je organski proizvod, kako da ga prepoznaju i koliko je on značajan za opšte stanje našeg organizma, ali i očuvanje prirode - poručio je Srđan Popović, generalni direktor „Imleka“, koji je strpljivo odgovarao na brojna pitanja mališana, dok je sa njima obilazio farmu.

- Zašto je mleko belo, kako znate da je krava bolesna, da li se sve ove krave muzu ručno, zbog čega je potrebno da na farmi sve bude sterilno – sve su to bila pitanja na koja su deca želela odgovor. Za dobru atmosferu, ali i pažljivo praćenje „nastave“ bili su zaduženi glumac Svetislav Bule Goncić i njegov drugar lutak Aćim, koji su klincima, takođe, izmamili osmeh na lice.

Inače, farma „Global seed“ u Čurugu jedina je u našoj zemlji koja poseduje sve potrebne sertifikate za organsku proizvodnju mleka u skladu sa standardima koje propisuje EU. Zahvaljujući tome, ona snabdeva kompaniju „Imlek“ sa oko 17.000 litara vrhunskog organskog mleka dnevno.

- Najviše su mi se svideli telići i junići, a svidelo mi se to što vole da se maze. Naučio sam da čak i kravlja balega može da se iskoristi na razne načine i šta tačno znači reč „organsko“ - ponosno je rekao za „Alo!“ devetogodišnji David, koji je sa sobom kao uspomenu poneo diplomu, koju će, kako kaže, uramiti da ga „stalno podseća na druženje sa kravicama i prirodom“.
Poslednji komentari
  • Aleksandra Vreme: 15.05.2014 15:08h

    Jesu li deca pitala zašto su te bebe odvojene od svojih majki? Ili takva pitanja nisu bila dozvoljena?

  • Katarina Vreme: 15.05.2014 15:39h

    Sad sam zbunjena, šta bi sa kravicama i teladi koji srećno trčkaju po livadici?! I nešto mi kao veterinarskom tehničaru "ne piju vodu" istočnofrizijske krave samo na ispaši. Džerzej još i nekako, mada i one plafon tri laktacije mogu da izdrže, ali samo pod uslovom da zemljište ima dovoljne količine azota i minerala, u šta iskreno sumnjam. Dakle, reklama je bila čisto obmanjivanje potrošača.

  • Zverko Vreme: 16.05.2014 02:09h

    A jeste li objasnili deci sta se desava sa telicima za koji mesec ? I kakav je to uopste nacin da reklamirate svoju firmu i proizvode deci? Dno dna

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP