Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAPELO OKO CENE STRUJE

Incident na pregovorima Vučića sa MMF-om?

Autor: Tanjug | 11.05.2015 - 12:36:00h | Komentara: 3

Sastanak sa predstavnicima MMF-a kod premijera Aleksandra Vučića je bio veoma težak, na momente čak incidentan, ocenio je ministar privrede Željko Sertić.

Vučić na pregovorima sa MMF-om

Vučić na pregovorima sa MMF-om | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sertić je, nakon otvaranja Sajma tehnike, rekao da je najviše problema bilo o pitanju eventualnog podizanja cene struje.
Na momente je, kazao je, bilo čak "oštrih reči" i "neprijatnih situacija".

"Današnji sastanak sa predstavnicima MMF je bio veoma težak na momente, mogao bih reći, incidentan jer je premijer Vučić obrazlagao naše stavove u vezi sa tim pitanjima", rekao je Sertić novinarima.

Na pitanje novinara da li će biti povećana cena struja i da li će biti vraćene plate i penzije na prethodni nivo, Sertić je rekao da dogovor o tome još nije psotignut, ali da veruje da će to biti učinjeno tokom dana.

Ministar privrede je istakao da o određenim stvarima mora da bude postignut dogovor s obzirom na to da predstavnici MMF-a imaju "tvrde stavove", a kao primer je naveo cenu struje i preduzeća u restrukturiranju.

- Ipak, ja sam optimista da ćemo do kraja dana definisati okvir svih dogovora i imati pozitivan stav - rekao je on i najavio da će u 15 sati biti održan novi sastanak sa predstavnicima MMF-a i da će zatim, najverovatnije, u 16 biti konferencija za medije na kojoj će biti saopšteni svi detalji.

Sertić je rekao da je od MMF-a traženo da Srbija ipak dobije razumne rokove kada je reč o odlaganju roka za godinu dana za 16-17 preduzeća kojima ističe rok zaštite od naplate potraživanja poverilaca.

- Generalna ocena je da MMF smatra da proces privatizacije ide sporije nego što se očekivalo. Očekivanja su bila da će veći broj kompanija da nadje strateškog partnera, odnosno da će već biti privatizovano - kazao je ministar.

Govoreći o usporenoj privatizaciji u Srbiji, Sertić je rekao da postoje mnogobrojne procedure koje treba ispoštovati - strog zakonski okvir, restitucija, razna dokumentacija, katastri i drugo.
Sertić je kazao da je Srbija uradila 95 odsto posla koji je predvideo MMF, i to vrlo kratkom periodu, što kako je rekao, nijedna zemlja nije uradila, ali da MMF insistira da to bude 100 odsto.
- Nemamo nijednu jedinu stvar kao olakšavajuću okolnost jer smo puno puta prevarili naše partnere u prošlosti. MMF je već raskidao aranžmane sa Srbijom i sada imamo negativan imidž iz prošlosti, pa se sada od ove vlade traži ispunjenje svega u kratkim rokovima - ukazao je Sertić.
Sertić je rekao da su se predstavnici Srbije na današnjem sastanku sa MMF "borili za svaki dan i procenat u predvidjenim obavezama naše zemlje", napomenuvši da nije lako reformisati Železnice Srbije, EPS, Puteve Srbije i tako dalje.
- Ne možete rešiti pitanje 500 preduzeća u nekoliko meseci jer je to nemoguć posao. Nema odustajanja od privatizacije, ipak niti pomeranja rokova u tom procesu, već ćemo imati samo manji deo preduzeća koja će dobiti do godinu dana zaštitu, ali po preciznim i jasnim planovima - kazao je Sertić.

On je rekao da se u državnim preduzećima svašta radilo u prethodnom periodu, da se nisu sprovodile reforme, pojedine firme nisu ni radile, i da ih sada po strogom zakonu treba za kratko vreme transformisati ili privatizovati.
Poslednji komentari
  • Zorana Vreme: 11.05.2015 13:09h

    Za godinu dana nisi uspeo jedno preduzeće da privatizuješ. Ako uspeš jedno godišnje, za 500 godina završiće se restrukturiranje I privatizacija.

  • CIRINELA Vreme: 12.05.2015 09:08h

    Kako smo nervozni. Pa kako to da od 2000-te ta preduzeća nisu privatizovana. Sve što se mglo proddati prodali su prethodnici ostalo je ono što nikome ne treba. Stečaj i zdravo đaci, dosta je bilo živeti na grbači naroda. Nije pošteno prema onima koji su ostali bez posla u mnogo boljoj situaciji.

  • Laza Vreme: 12.05.2015 13:44h

    I sta je incident, psovanje, polivanje vodom, tuca, sta...kakav je ovo naslov ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP