Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA MUČENJE U LORI DOBIO SAMO 39.000 EVRA

"Index.hr": Miljkoviću odšteta 300.000 kuna!

Autor: Tanjug | 19.09.2013 - 15:00:00h | Komentara: 0

Drzavni tužilac Hrvatske Mladen Bajić sakrio je svojevremeno u fioku predmet o Srbinu Dragomiru Miljkoviću, koji je mučen u splitskoj Lori, pa sada država mora da, nakon nagodbe, plati Miljkoviću 300.000 kuna (39.773 evra), objavio je zagrebački portal "Index.hr".

Splitski logor za  Srbe: „Lora“

Splitski logor za Srbe: „Lora“ | Foto: Beta

Miljković je završio u Lori krajem avgusta 1992. godine, a postupak protiv njega vodio je upravo sadašnji državni tužilac Bajić, nadležan i za postupak u sklopu kojeg su u junu 1992. godine u Lori završili Srbi iz kaštelanskog zaledja.
Oni su tada osumnjičeni za podrivanje ustavnog poretka i oružanu pobunu, a danas, kao žrtve, u pravosnažno zaključenom slučaju Lora tuže osam vojnih policajaca.

Opštinsko tužilaštvo u Splitu nagodilo se sa Dragomirom Miljkovićem, pa će mu za stvari odnesene iz stana u Ulici Rudjera Boškovića država platiti 200 hiljada kuna, dok će za bolest - PTSP, koji mu se razvio tokom zatvoreničkih dana u Lori, dobiti 40 hiljada kuna.

Država će na ime parničnog troška platiti i advokata koji je zastupao Miljkovića u dva spora koja su na splitskom Opštinskom sudu vodjena od 1993. godine. Sve ukupno reč je o zinosu od gotovo 300.000 kuna.

Poreski obveznici mogu biti srećni - jer Miljkoviću nisu ništa platili za polomljena rebra i otimačinu stana, odnosno, stanarskog prava, navode hrvatski mediji.

O Bajićevom učešću u slučajevima koji su se dešavali u Lori, a danas su pred sudovima, štampa je često pisala.

Tako je 13. juna 1992. godine Bajić posetio Loru kada su stradali Nenad Knežević i Gojko Bulović - Srbi iz kaštelanskog zaledja koje je glavni državni tužilac tada teretio za formiranje SAO Kaštela s ciljem pripajanja SAO Krajini.
Reč je bila o potpuno izmišljenom iskazu gradjevinskog radnika Petra Novakovića, koji se nedavno u pijanom stanju - ubio.

Bajić je deset godina kasnije tvrdio da nije znao da su civili dovodjeni u Loru, ali je nakon 13. juna 1992. godine to morao znati, jer se uverio vlastitim očima.
Stoga, se posavlja pitanje kako je onda Miljković završio u Lori više od dva meseca kasnije.

Nakon gotovo dva miliona kuna isplaćenih porodicama Bulović i Knežević, obeštećeno je još nekoliko ljudi, bivših zatvorenika Lore i žrtava montiranog procesa Mladena Bajića.

Državno tužilaštvo zaključilo je nagodbe na 140.000 kuna za prebijanje i spajanje na struju sa popratnim efektima na psihu.

Oštećenih je mnogo, tako da će ukupna svota sigurno premašiti tri miliona kuna, a sve su to posledice postupaka koje je prije 20 godina vodio sadašnji glavni državni tužilac, navodi zagrebački portal "Index.hr".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP