Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POHVALE PREDSTAVNIKA UN U SRBIJI

Infante: Borba protiv korupcije put ka EU

Autor: | 29.01.2013 - 23:38:00h | Komentara: 0

Predstavnik Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante ocenio je da je vlada naše zemlje u proteklih šest meseci uradila "neverovatan" posao u obračunavanju s korupcijom, naglasivši da ta borba doprinosi putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Infante je za sutrašnje "Večernje novosti" rekao i da iskorenjavanje korupcije jača demokratiju, privlači investicije, promoviše rast i stvara nova radna mesta.

Vilijam Infante

Vilijam Infante | Foto: FoNet

"Vlada Srbije je u proteklih šest meseci uradila neverovatan posao u obračunavanju s korupcijom. Veoma smo zadovoljni time kako se stvari u ovoj oblasti pomeraju napred, pogotovo konkretnim akcijama koje su preduzete i u državnom i u privatnom sektoru. Zaslužujete sve pohvale", rekao je Infante.

Infante je rekao da vlada Srbije "ne samo što govori, već i radi prave stvari", odnosno "pokazuje da je jedina moguća tolerancija prema mitu nulta i da niko nije iznad zakona".

"Trenutno se vodi 150 postupaka u vezi sa korupcijom, za koje se nadamo da će dobiti svoj epilog na sudu. Sada je pritisak na vladi, koja sve ove postupke mora da istera do kraja", naglasio je Infante.

"Sam prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da je njegov glavni motiv u ovoj borbi bolji život gradjana. I svakako, ova borba će doprineti vašem putu ka EU. Brisel je veoma zainteresovan za pravosudnu reformu, transparentnost onoga što radi vlast. Ponavljam, ova vlada je uradila mnogo toga da pokaže EU da je Srbija na pravom putu", kazao je Infante.

On je dodao i da se ključni problemi Srbije tiču ekonomije, iz čega proističe "zametak svih ostalih problema - nezaposlenost". Najbolji lek za povećanje broja zaposlenih je stvaranje ambijenta, poslovne klime, koja će privući što veći broj novih ulaganja. Investicije donose nova radna mesta, to diže standard gradjana i ukupnu ekonomiju. To je zamajac koji je uvek dobitna kombinacija. Naravno, za privlačenje investicija je jedna od ključnih stvari nulta tolerancija ka korupciji", naglasio je Infante.

Infante je zaključio da je Srbija promoter, a ne smetnja miru i stabilnosti u regionu i da tu sliku treba poslati u svet, čemu mnogo doprinosi to što Srbija trenutno predsedava Generalnoj skupštini UN.

Aleksandar Vučić

Najzaslužniji za borbu protiv korupcije: Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante je pozdravio nastojanje Vlade Srbije da suzbije korupciju, ali je ukazao da svi postupci treba da dobiju epilog na sudu.

"Veoma smo zadovoljni time kako se stvari u ovoj oblasti pomeraju
napred, pogotovo konkretnim akcijama koje su preduzete i u državnom i
u privatnom sektoru. Zaslužujete sve pohvale", rekao je Infante.

Infante je ocenio da Vlada Srbije ne samo što govori, već i radi prave stvari - pokazuje da je "nulta tolerancija" jedina moguća tolerancija prema korupciji i da niko nije iznad zakona.

Stalni koordinator UN je najavio da će u sredu otputovati u Ženevu gde će Srbija, u okviru Univerzalnog periodičnog pregleda, Savetu za ljudska prava UN predstaviti izveštaj iz te oblasti.

"Poslednji put ta evaluacija je radjena pre četiri godine i tada je Srbija dobila 18 zadataka u kojim oblastima treba unaprediti poštovanje i zaštitu ljudskih prava, poput inkluzije Roma, smanjenja diskriminacije... Mogu da kažem da ste... ostvarili značajan napredak po svih 18 stavki, tako da su moje prognoze o konačnoj oceni veoma pozitivne", rekao je on.

Govoreći o stanju prava nacionalnih manjina na jugu Srbije i u Sandžaku, Infante je rekao da je u Srbiji već deset godina i da "iz prve ruke" može da kaže da se stvari u mnogim oblastima, pa i u toj, značajno unapređuju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP