Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EPIDEMIOLOG VELJKO ĐERKOVIĆ O SITUACIJI U TIRŠOVOJ

Infekcija da, epidemija ne!

Autor: A. M. | 12.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Nakon jučerašnjeg teksta u “Alo!” o tome da bebe smeštene na neonatologiji u Univezitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj oboljevaju od bolničkih infekcija, jer je to odeljenje spojeno sa hirurgijom, epidemiolog Veljko Đerković, šef odseka za bolničke infekcije u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ) ističe da su oni u proteklih šest meseci zabeležili slučajeve pojedinačnih infekcija, ali ne i epidemije.

Bebe u Tiršovoj

Bebe u Tiršovoj | Foto: FoNet

- Epidemije nije bilo ni na jednom odeljenju klinike, već su zabeleženi samo pojedinačni slučajevi oboljevanja. Jedna je infekcija sanirana, dete je izolovano sa svim neophodnim merama koje uključuju i medinsku sestru koja se isključivo brine o tom pacijentu.

Treba naglasiti da nije bilo zaraznih bolesti, jer mi smo u obavezi da svaki slučaj epidemije prijavimo Republičkom zavodu za javno zdravlje te da sprovedemo sve protivepidemiološke mere - navodi Đerković i dodaje da su u Tiršovoj na odeljenju neonatologije pacijenti smešteni u boksiće u kojima se nalazi nekoliko kreveta te da su boksovi odvojeni po patologiji.

Veljko Đerković

Veljko Đerković

Na pitanje da li je normalno da odeljenje neonatologije i hirurgije budu spojeni, odnosno da li je takav slučaj i u Institutu za majku i dete, Đerković odgovara da se one ne mogu uspoređivati zbog veličine prostora.

- Tiršova je drugačije organizovana od Instituta, koji ima 11 spratova i gde su odeljenja podeljena po spratovima, a na poslednjem se nalazi odeljenje za izolaciju - navodi Đerković i dodaje da nadzor nad infekcijama unutar bolnice vodi komisija na čijem je čelu direktor institucije, a sačinjavaju je inačelnici odeljenja, glavne sestre i konsultant epidemiolog iz GZJZ.

S druge strane, izvori „Alo!“ u klinici tvrde da se svakog meseca ili svakog drugog, od bolničkih infekcija na odeljenju zarazi dvoje do troje beba, te da do toga ne bi dolazilo da su ta dva odeljenja odvojena.
Poslednji komentari
  • Danica Vreme: 12.04.2014 10:52h

    Da li to znaci da treba da se desi i epidemija pa da se sprovedu pravila sepse i antisepse u 21. veku?! Da li je to odgovor jednog "NADLEZNOG STRUCNJAKA" ili deca treba da nam budu poslednja rupa na svirali?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP