Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONTROLA PROIZVODA

Inspekcija kontroliše sva prodajna mesta

Autor: Tanjug | 24.05.2014 - 10:55:00h | Komentara: 0

Fitosanitarna inspekcija preduzima sve mere kako se u prometu ne bi našli voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi koji su bili u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa, izjavio je Tanjugu načelnik fitosanitarne inspekcije Nebojša Milosavljević.

Povrće

Fitosanitarna inspekcija je dostavila potrebna obaveštenja i dala naloge pijacama, odnosno upravama zelenih i kvantaških pijaca, veletrgovinama i velikim trgovinskim lancima.


Građani ne treba da imaju bojazan ni od kupovine u maloprodajnim objektima, jer kako je rekao Milosavljević, te prodavnice se upravo snabdevaju na kvantaškim pijacama i preko veleprodajnih objekata.
On je podsetio da je inspekcija na terenu u ugroženim područjima gde je uspostavljen lanac obaveštavanja i informisanja preko lokalnih kriznih štabova, organa lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača.

Voće kao povrće!

Milosavljević je ponovio preporuku Instituta za javno zdravlje Batut da se ne koriste za ishranu poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa - zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredni proizvodi uskladišteni u ambarima, trapovima.
Pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja, naveo je on.


Inače, taj resor je ranije saopštio da je pet inspektora angažovano u kriznim štabovima. Proteklih dana poljoprivredna inspekcija je učestvovala na nizu posebnih operativnih sastanaka kriznih štabova širom Srbije, a izvršeno je i par stotina kontrola.


U sedam slučajeva je intervenisala poljoprivredna inspekcija. U jednom slučaju je zahtevano da se obezbedi minimalna evidencija za prikupljenu pomoć i provera pre distribucije.


Zabranjena je upotreba vode za proizvodnju pekarskih proizvoda i upotrebu u proizvodnji u jednom slučaju. U pet slučajeva su konstatovane manje količine proizvoda sa isteklim rokom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP