Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ OSNOVA I DOZVOLE RASPISALI HITAN TENDER

Institut nezakonito nabavljao kese za krv!

Autor: R. Kantar | 30.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Institut za transfuziju krvi Srbije pokrenuo je u aprilu ove godine postupak za hitnu nabavku četvorostrukih kesa za krv, u vrednosti od 9,8 miliona dinara, iako nije bilo potrebe za bilo kakvom hitnom nabavkom!

Institut za  transfuziju krvi kažnjen sa 40.000 dinara

Institut za transfuziju krvi kažnjen sa 40.000 dinara

Da stvar bude gora, Institut je najpre doneo odluku o pokretanju nabavke, da bi se tek dan kasnije setio da se konsultuje sa Upravom za javne nabavke o osnovanosti ovakvog postupka! Zbog kršenja odredbi Zakona o javnim nabavkama, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je ovaj konkurs.


Naime, Institut za transfuziju krvi dodelio je ugovor vredan 9,8 miliona dinara bez PDV-a firmi „Dijagfarm“ iz Beograda, iako je sama procedura nabavke po hitnom postupku bila nezakonita, jer nisu postojale nikakve vanredne okolnosti ili nepredviđeni događaji koje su naručioca sprečile da nabavku raspiše u pravovremenom roku.

Ovo je i zaključak Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja je 21. maja, nakon žalbe drugog ponuđača, firme „Medicon“ doo iz Deča, donela odluku da se zbog nepravilnosti i nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama (ZJN), ceo postupak u celini poništi, kao i da Institut „Mediconu“ pred tom Komisijom nadoknadi troškove postupka u iznosu od 40.000 dinara!

Naime, „Medicon“ je 23. aprila, nakon što je firmi „Dijagfarm“ dodeljen višemilionski ugovor, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podneo zahtev za zaštitu prava, tvrdeći da Institut nije imao zakonski osnov da raspiše hitan pregovarački postupak. Osim toga, ta firma je tvrdila da je ponuđač, kojem je dodeljen ugovor o nabavci, nudio kese za krv koje nisu kompatibilne za upotrebu na postojećoj opremi Instututa.

 
Iako se Institut pravdao Komisiji da je po hitnom postupku raspisao nabavku, zato što je prethodni otvoreni postupak nabavke kesa za krv, od 10. februara ove godine, poništen zbog žalbe ponuđača, Komisija je zaključila da to nije dovoljno dobar razlog.

- Podnošenje zahteva za zaštitu prava u postupku javne nabavke, zbog toga što određeni ponuđač, kao njegov učesnik, smatra da stručna ocena ponuda nije sprovedena u skladu sa odredbama ZJN, nema karakter vanrednih okolnosti ili nepredviđenih događaja - poručili su u Komisiji, koja je zaključila i da Institut za transfuziju nije na vreme tražio mišljenje Uprave za javne nabavke.

- Naručilac je najpre doneo odluku o pokretanju predmetnog pregovaračkog postupka, a tek nakon toga je Upravi za javne nabavke uputio zahtev za mišljenje o osnovanosti njegove primene. Naime, odluka o pokretanju postupka je doneta 8. aprila, da bi se naručilac tek 9. aprila obratio Upravi za javne nabavke - navela je Republička komisija, poništivši u celosti postupak nabavke kesa.

Institut: Sve je bilo po zakonu!


U Institutu za transfuziju krvi poručili su za „Alo!“ da je „u svim fazama pomenute javne nabavke četvorostrukih kesa poštovale sve zakonske odredbe i interne procedure“.
- Kako je po usvojenom zahtevu za zaštitu prava u otvorenom postupku javne nabavke jedini način da dođemo do kesa bio hitan pregovarački postupak, dok se ne završi novi otvoreni postupak za nabavku kesa, bili smo prinuđeni da se pozovemo na član Zakona o javnim nabavkama, koji se odnosi na vanredne okolnosti, kada se ne čeka mišljenje Uprave za javne nabavke, već se ona o tome obaveštava. Za nas su vanredne okolnosti nedostatak kesa za krv, jer je obezbeđivanje krvi za lečenje pacijenata nacionalni interes ove zemlje - poručili su u Institutu, navodeći da nije tačno da su kese za krv ponuđača koji je „pobedio“ na konkursu nekompatibilne sa opremom. Takođe, u Institutu su naveli da ni u jednom trenutku pacijenti nisu ispaštali.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP