Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVAKO PETO DETE U SRBIJI TRPI NASILJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Internet tortura!

Autor: A. E. | 22.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U Srbiji čak 80 odsto osnovaca i 90 odsto srednjoškolaca svakodnevno pristupa internetu, a od tog broja, svaki peti doživi neki oblik nasilja na društvenim mrežama. Pretnje, uvrede i ucene, kako kažu psiholozi za naš list, kod dece koja još uvek imaju krhki identitet mogu dovesti do gubitka samopouzdanja, gurnuti ih u depresiju, pa čak i biti okidač za samoubistvo.

Oprezno na internetu

Oprezno na internetu | Foto: Shutterstock

- Razvojem interneta i društvenih mreža promenio se način komunikacije među mladima. I ranije su među osnovcima i srednjoškolcima postajale nesuglasice, svađe, vređanja, međutim, sada toga ima još više. Oni koji bi se inače suzdržavali od konflikta prilikom konverzacije „oči u oči“ sada imaju više prostora da izraze agresiju.

Čak i ako poseduju empatiju i saosećajnost, zbog fizičke udaljenosti i posrednosti komunikacije, oni nemaju mogućnost da vide reakciju bola ili patnje koju proizvode kod druge osobe, pa se ponašaju grublje nego što bi inače. Kod dece koja su žrtve ovakvog nasilja javlja se osećaj razočaranja, bezvoljnosti, agresije i depresije, što na kraju može dovesti i do samoubistva - objašnjava za „Alo!“ Zlatko Nikolić, klinički psiholog. Samoubistva dece i tinejdžera zbog vređanja i pretnji preko interneta u svetu, nažalost, nisu retka.

Sajber maltretiranje podrazumeva:


- Uvredljive tekstove i imejlove
- Postavljanje poruka ili slika neprijatnog sadržaja
- Imitiranje drugih na internetu
- Isključivanje drugih na internetu
- Tagovanje neprikladnih slika na internetu
- Neprikladne diskusije

Prema pisanju medija, Hana Smit (14) iz Velike Britanije prošle godine obesila se u svom stanu zbog svakodnevnih omalovažavanja na internet sajtu „Ask.fm“. Hana je digla ruku na sebe, jer su joj vršnjaci, na njenom nalogu danima ostavljali neumesne komentare o izgledu i pozivali je da se povredi. Nekoliko meseci ranije, u Italiji, Karolina Pikio, takođe 14-godišnjakinja, skočila je kroz prozor svoje sobe. Razlog je bio video-snimak koji se pojavio na društvenoj mreži Fejsbuk, na kojem se ona vidi kako, tokom žurke, leži pijana u kupatilu. Ni Hrvatica Marta Jureković (15) nije bila jaka pred onlajn kritikama vršnjaka. U maju 2013. godine, ona je zbog uvreda pucala sebi u glavu. Iako u Srbiji, na sreću, ovako ekstremnih posledica maltretiranja nije bilo, dr Zlatko Nikolić upozorava da ne znači da neće.

- Niko ne podnosi dobro konstantno maltretiranje i ponižavanje, a naročito ne deca, koja još uvek nemaju razvijene mehanizme suočavanja sa problemima i poteškoćama i kojima je u tom uzrastu vrlo stalo do prihvatanja okoline - zaključuje Nikolić, dodajući da ovim problemom moraju zajedno da se pozabave i stručnjaci, društvo i institucije.

Kako se zaštititi!
- Ne svetiti se ili odgovarati na uvredljive poruke
- Blokirati osobu koja te maltretira i promeniti podešavanja u kompjuteru koja se tiču zaštite privatnosti
- Prikupiti dokaze i prijaviti nasilje – sačuvati poruke i odštampati imejlove ili razgovore na društvenim mrežama
- Razgovarati sa osobom od poverenja, roditeljem, prijateljem ili članom porodice
- Ne dozvoliti da život na mreži utiče na svakodnevni život.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP